Kedili Mutfaklar

Pazar, Temmuz 22, 2012

Pasta e fagioli


 

Yapmasam olmazdı.  Mevsimi değil kaçışlarına sığınmadım hiç.  Yaparken terledim ama bir de yerken görecektiniz.  Sofraya bizimle kurulan toprak tenceremin, dumanı burnunda tüten muhteşem sıcağıyla bir lezzet felaketi yaşadık yani. 

Kuru fasulyeyi, adetlerimize göre, tabii ki pilavla çok yakıştırırım.  Lakin bir de İtalya'da edindiğim alışkanlığım vardır ki, bazı bazı fasulyemin pilavla ilişkisine basar. Beş basar, on basar... 


Hani kırk çeşit mi desem yüzkırk mı, o kadar çok çeşitli yapılır bu pasta e fagioli*.  Jardzy'den gelen fasulye kolisine kavuştuğum andan itibaren, içimde dayanılmaz bir kaburgalısını pişirmek aşkıyla yanıyordum.  Daha önceden yapmışlığım da yok ama zaten ben böyleyim.  Canım sık sık hiç yapmadığım/yemediğim şeyleri çeker!

Toprak tencerelerimden bir tencere beğenip döşedim dibine kaburga kemiklerini.  Tuz ve karabiber kırtkırtı, sarmısak dişleri, acı süs biberi ve biberiyeyi de koyarak şu önceki postta anlattığım iki yüzlü kağıtla (folyo + fırın kağıdı) sıkıca kapattım tencerenin ağzını.  Açıp kontrol ettiğimde 'karamelize olmak' tabir edilen kokuyu bulunca soğanını da ekledim.  Yine tepesi kapandı.
 
 

Soğanlar iyice şeffaflaşıp yumuşayınca bızzztttlanmış bol domates kattım.  Bu arada tencerem hep 1 kademesinde yanan elektrikli ocağın üzerinde...  Kontrol amaçlı üzerini açtığımda da sürekli tuz biber tesbiti yapıyorum...

Pişiyorum yani fasulyemle, resmen...

Neyse, piştim pişeceğim kadar, son tuz biber rötuşlarını da yapıp bitirdim işi.  Sıra makarnasına geldi.  Her çeşit makarna olur ancak marka tercihim her zaman Barilla malûm.  Al dente pişebilen tek yerli!
 

Kaburga yeterince yağlı olduğundan, ben de fazla yağlı sevmediğimden fasulyeme başka yağ katmadım.  Linguine makarnamın ise haşlarken suyuna sızma katıp, süzdükten sonra da tereyağı ile karıştırdım.


Fasulye ve makarna sofraya ayrı ayrı getirilip servis yapılabilir..., makarna haşlanıp sulu bırakılan fasulyenin içine katılabilir..., kesme küçük makarna çok sulu pişirilen fasulyenin içine atılarak haşlanabilir...

Gavur icadı demeyin, pasta fagioliyi mutlaka deneyin.

Güzeldir. 

Alışkanlık yapabilir.

Sofranızda fasulye pilavın yerini alabilir.    


Bizim Selanik bisküvilerimize çok benzeyen cantuccini alla mandorla* ları, vino liquoroso** içine batıra çıkara yedik mi bir de üstüne...; ki deyin ki, müslüman mahallesinde salyangoz satmanın da bu kadarı...

Umurumda değil. 

*     makarna ve fasulye
**   badem
*** dessert wine (Lezzetinde ceviz, badem ve elma tatlarını barındıran, kuru pastalar / tatlılarla içilen şarap)
 
(burada da yapmışım)

Salı, Temmuz 17, 2012

Yollardan...

Çok uzaklardan, daha yakınlardan, hemen şuralardan; kargoya biner çıkar gelirler.  Sevgiyle yolcu edilmiş, yolculukları iyi geçmiş, evime buyur edilmişlerdir.  Koli açmanın verdiği müthiş keyiflerle sevinirim de sevinirim.

Mango Jalapeño Pepper Jam, yemeye doyulmayan bir tat. Et ve tavuk fırın / ızgaraların yanına çok yakıştırıyorum.  Taa Amerika, Florida'dan...  Bitince iş başa düşecek, işte  böyle yapılacak.

Yanında Martha Stewart'ın  iki yüzlü  fırın kağıdı.  Folyo kullanımı ile ilgili sağlık dedikoduları alıp başını gidince..., ben, "Offf be, daha da gelmedi memlekete," diye söylenmeye başlayınca...  

 Oya from FL, sağolsun...


Bir gün aklıma limonlu sabun esince arayacağım yer neresi olur? Mine tabii ki.  Haftası çıkmadan o koca koli geldi.  Limonluların yanında neli neliler yoktu ki?  Dükkan açarım vallahi, sabuncu!

Ben buna lüks derim işte. 


Çok yaşa sen Mine'si.  Ellerin dert görmesin.


"Tuz yemeyin, tuz tu kaka...  Sofralardan kaldırın, yemeklerden eksiltin..." 

Her şeye rağmen, tuz merakım  iflah olmadı, aksine geliştikçe gelişiyor.  Elle toplanan gri renkli 'sel seche de Guérande', hiç katkısız harika bir lezzet.  Belçika'dan gelmişti.  Pek sevildi, yine bulundu getirtildi. 

Nuray, çoook teşekkürler.

Jardzy 'nin dikkatinden kaçmamış. Kuru fasulyeyi severim.  Kuru fasulyeler arasından İspir olanını derseniz, çok çok severim.  

Jardzy ile bir süredir bir muhabbettir başlamıştı aramızda.  Sonuçta kocaman bir torba çıktı koliden, içi dolu Gümüşhane'nin şeker fasulyesi, İspir'i...

Henüz pişiremedim Jardzy ama elim kulağımda, ha bugün ha yarın.  Kaburga aldım, toprak tenceremin dibine döşemek için.  Şimdilik hayallerindeyim olayın.

Eksik olma, başka ne diyeyim.