Kedili Mutfaklar

Perşembe, Ekim 18, 2012

Palamut soslu tagliatelle



Neredeyse palamut suyu sıkıp içmeye geldi sıra.  Evden iki adım atsam, karşıma palamutlarının üçünü  beşini üç beş paraya satmak için dolaşan balıkçılarla burun buruna geliyorum.  Gelince alıyorum, alınca da yiyorum tabii.  Çeşitlerimi saymakla bitiremem.  Bazı saçmaladığımı zannetsem de, sonunda hep ağzımın tadına uygun tatlar çıkıyor.


Tagliatelle all'uovo, Barilla'dan.  Erişte makarna diyorlar tagliatelle için.  Erişte bizde kısa kısa kesilir.  İtalyanlar derseniz uzun uzun kesip doluyorlar kendi etrafında.

İki parmak kaynar su içinde, tavada haşlandı makarnam.  Bu işin kolay tarafı.  Zor olanı palamutu haşladıktan sonra didikleyerek kılçıklarından arındırmak.  Defne yaprağı, biberiye, karabiber tanecikleri, deniz tuzu ve tırtıklanmış limon kabuğu ile haşlanacak palamutumuz.  Soğuyunca ayıklanacak.

Kocaman lezzetli domateslerin bazıları küp küp doğranıp bazıları bızzzzztlanarak bol sarmısakla birlikte bir sos tenceresine girecek.  İyice çektirilecek, sızması tuzu biberiyle ağız tadına uydurulacak.  



Sonra bu üçlü istediğiniz gibi karıştırılıp yenecek.


Notlarım şunlar:
-  Kapari yakışır, fotoğrafladıktan sonra aklıma geldiydi :)
-  Yakında palamut bitecek.  Biraz dondurucuya atın derim.  Ayıklatmadan, yoksa kanı çekilir, çabuk bozulur.
-  O çoook eski palamut köftesi hikayemi bilirsiniz, değil mi?  Hayli duyguludur, acıklıdır hattâ.