Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Aralık 31, 2005

Acısıyla tatlısıyla (III)

Panpepato / yapılışı

Benim baba çeyizinden kalmış pirinç havanımda karanfili döverek başladım işe. Ardından bir avuç badem tokmaklandı, tarçın ve kakao eklendi. Karabiberi çekerek kattım, doğrusu bol biberli yaptım. Yaptığımız şeyin adı malum biberli ekmek. Hint cevizi yani muskat bir çay kaşığı silme, incecikten rende tabii. Lindt çikolata da bıçakla kıyılırcasına ufalandı.


Şekerlemeler minik parçalara doğrandı, sizde olmayan kamkatlar da... Üzümler süzüldü. Yazık oldu içinde yattığı liköre, döküldü. Kuru incirler ve kayısılar kıyıldı.

Orta karar bir tencere, teflon, çıktı ocağa oturdu. (Halâ çelik tencere alacağım. Al, al, al, allar hanesine yazzzdımmmm.) İçine bal girdi. Başladı ısınmaya. Bal kavanozuna üçtebiri kadar su koyup çalkaladım iyice, o da hafif ateş üzerindeki tencereye. Billurlaştı bal, ocak kapatıldı. Ateş üzerinde pişme işi bu kadar.

Şimdi malzemeler, sırayla... Çikolata, balın sıcağında eritilecek. Havandaki malzeme, hani badem, kakao, biber falan... Durmadan karıştırıyoruz, elimizde kocaman bir tahta kaşık. Fıstıklar, cevizler, herşeyler kolumuza kuvvet karışıyor... Şekerlemelerimiz de... Şimdi sıra una geldi. Küçük çay süzgeci elimde, unu azar azar, yedire yedire, yaklaşık altı veya yedi silme süzgeç. Kıvam iyice koyulaşana kadar diyelim.

İşte bu. Herşey aşağı yukarı böyle cereyan ediyor. Bakmayın anlatmasının bu kadar uzun sürdüğüne. Annoya belki de ömründe ilk defa ölçülü biçili bir tarif veriyor. Hoşgörülerinize sığınarak.


Unlanmış hazır bekleyen fırın tepsisine yayıyoruz artık malzememizi. Fırın hazırda sıcak bekliyordu değil mi, 180 derecede... 30-35 dakikada bu iş de tamam. Dışarı çıkardıktan sonra hiç ellemeyin. Serin bir yerde beklesin, toplasın kendini, katılaşsın. Sonra kesin, kırın, artık siz bilirsiniz, üzerine pudra şekeri serpin, yanına iyi bir şarap açın. Veya sıkı bir kahve, şöyle kahve gibi stretto stretto...



Hayatınızda hiç bu kadar lezzetli bir ekmek yemiş miydiniz?

Yeniden ve yeniden MUTLU YILLAR herkese.

Acısıyla, tatlısıyla...

İmza, Annoya!

Not: Çikolata, kakao ve biberi dışarıda bırakırsak Panforte / Strong Bread / Kuvvetli Ekmek olur. Çok da güzel olur.

Hava almayan kaplarda ve buzdolabında çok uzun süre dayanır.












5 Comments:

  • Oyaaa sefali ve guzel bir yil dileriz sana Enschede'lerden!

    Bu gece serefine bi kadeh de iceriz artik:)

    By Blogger Deniz, at 31 Aralık 2005 16:00  

  • Annoya,
    Şimdi oldu mu bu davet,komşularını çağırıyorsun panpepato yemeye,peki biz .
    Çok güzel bir yiyecek olduğu belli,afiyet olsun sizlere.
    Yılın ilk günü içimi ısıttın yazın ve tarifin yemiş gibi oldum panpepatodan adeta.Hep böyle kal.

    By Blogger carpediem, at 1 Ocak 2006 11:30  

  • Taa Enschede'lerden haaa? Kabulümdür be Deniz'cim, onca yol gelmiş madem bu sefalı temenni... İstemem yan cebime koy durumu zaten sefa hallerini!!!

    Üzüldüm Beyaz Gelincik. Bana komşu olun çağrıları yapıyorum ara sıra, daha ne yapayım? Belki de benim gibi yavaş yavaş malzemeleri biriktirir(!), girip yapıverirsin sen de bir panpepato. Ne dersin?

    By Blogger Oya Kayacan, at 1 Ocak 2006 15:58  

  • sevgili oya, bu coskuyu tarif etmenin yolu yok, ellerine kollarina saglik nice bir sene dilerim sana. eksik olma

    By Blogger hera, at 2 Ocak 2006 10:59  

  • ne kadar hoş bir anlatımla yazmışsınız bu tarifi..tadını da merak ettim doğrusu,çok leziz olduğu belli gerçi!

    By Blogger huysuz, at 3 Ocak 2006 10:23  

Yorum Gönder

<< Home