Kedili Mutfaklar

Cuma, Nisan 28, 2006

Haftanın lezzetleriydi...

Keçi peyniri ve Kürşat'ın kuru domateslerinin yanında salatalıklı rakı. Domatesler minik lokmalıklar olarak kesilmiş ve tabii ki sızmayla tatlandırılmış. Peki rakıda salatalık ne arıyor? Eski takım adetlerimizdendi de, o yüzden orada. Bize öyle gelirdi ki, salatalık veya daha şık olması için incecikten kabuğunu kattığımız rakılar, alkol tadından arınır ve yumuşardı. Bana halâ öyle geliyor. Daha açık anlatmak gerekirse, o günlerde salatalıkla içilen Yeni Rakı, bugünlerin Yeşil Efe'si olurdu!


Ayıklanır baklalar, haşlanır. Derken, delinin pösteki saymasına benzer ama kıyarsınız zamana, belki televizyon karşısında oturma hakkını da elde etmiş olarak, başlarsınız iç kabukları ayıklamaya. Bir dış kabuk soyuldu. İki haşlandı. Üç iç kabuk soyuldu. Artık kuzu etli, tereyağlı, bol dereotlu pilav yapabilirsiniz mesela. Çanak enginarların içine oturtursunuz, yine bol dereotlu, dereotunu sonradan eklemecesine tabii. Taze bakla favasının kuru bakla favası ile hiç ilgisi yoktur mesela, yaparsanız farkı anlarsınız. Başka, bol sarmısaklı yoğurt içine katar, bolca da tuzlarsınız ki sabaha kadar uyuyamayın veya çeşmeyi ağzınıza bağlayıp yatın. Yapacak yemek çok, yeter ki siz baklaları ayıklayın.



Yılın en başarılı nohut yemeği oldu. Puli etleri soğanla iyice yumuşattıktan sonra içine haşlanmış nohutlar kattım. Pişti yemek. Saplarından ayrılmış pazı yapraklarını da tencerenin üstüne yerleşirdim. Orta boy domateslerle süsledim. Bir daha pişti. Biber ihtiyacımı yerken karşıladım. Ne nohutun rengi bozuldu, ne de yeşilin.



Bu kalıp da bir nevi köfte. İncecik kıyılmış ıspanak, havuç, kıyma, yumurta, ağzımın tadına göre her baharat. Ekmek yerine unufak edilmiş baharatsız kruton. Benimkinin kıyması bir kilo, ıspanağı 300 gram kadar, yumurtası bir havucu ise iki minik adetti. Kruton da bir paket, artık ekmek reyonlarında satılanlardan. Dikdörtgen kek kalıbına hafifçe bastırarak yerleştirin. Ters döndürüp tepsiye çıkarın. Fırında uzunca pişiyor, iyice kızarıyor. Güzel kızartması için yaratıcı fikirler de gerekiyor. Mesela bal, limon ve sızma karışımı.

Fırında sebze, sanki mücvermiş de omletmiş gibi de davranıyor bana göre. Kabak, havuç ve patates rende, hepsini iyice sıkıp suyunu akıtın. Bol taze nane, incecikten kıyılmış taze soğan, bol yumurta, beyaz ve kaşar peynirler, karabiber, kırmızı biber ve dikkatlice tuz katarak karıştırın. Birkaç kaşık unla kıvamını ayarlayın. Yağlanmış pyrex içinde fırına verin sonra.

Bu anlattıklarımı hepinizin bildiğini biliyorum...

2 Comments:

  • Şu mücver görünümlü omletimsi fırında sebze var ya! Sabah sabah ağzımın suyunu akıttı. "Tiz bugün yapıla" diye emir verdim kendime. Ellerinize sağlık. Hepsi çok güzel görünüyor ama o bir başka sanki!

    By Blogger cenebaz, at 29 Nisan 2006 09:58  

  • bugün gözlerimin önünde bunlar uçuşacak. ne zevkli yemekler böyle...

    By Blogger Hülya YILMAZ, at 29 Nisan 2006 11:18  

Yorum Gönder

<< Home