Kedili Mutfaklar

Pazar, Ağustos 13, 2006

Böğürtlen & kızılcık likörleri

Neler oluyor mutfakta 1

Kızılcık alındı. Böğürtlen alındı.

Votkaya basılmalarının vaktidir.

Kış aylarında pek neşeli dururlar insanın elinde.

Sıcak evlerde sıcacık eller, dondurucudan çıkan buzlu puslu kadehlere dolduracak al meyveli buz gibi meyleri... erirken tam buzdan puslar, damlacıklar oluşurken kadehlerin üzerinde ve ıslatırlarken elleri; sağlığa içelim haydi sağlığa sevgiye...


(Burada şekerleyip çalkaladığım kızılcıklarım Tokai şişesinde görülüyor. Kimsecik de mutfağın setinde sevdiği bir köşede uyumakta.)

Biri Vefa Bozacısı’ndan şişelerimin; öbürü Tokai, ucuz taze bir İtalyan şarabı. Şekerle birlikte meyveleri doldurdum içlerine. Kızılcığa nedense üç beş karabiber tanesi de attım. Votkaladım ikisini de boğazlarına kadar.

Her yıl yaptığım gibi ölçmeden biçmeden ama sanki şekerlerini biraz daha az tutarak. Geçtiğimiz yıl da yazmıştım galiba, ben likörlerimi yoğunluğuna göre sonradan votkayla inceltiyorum. “Amanın olmaz,” diyenlere de, “Yapın bakın pek güzel oluyor,” diyorum! Kokteyllerde kullanımı da cabası.


Meyvelerim birer kiloydu. Yarımşar kilolarını kullandım votkaların içinde.

Geriye kalanlar da yeni icatlara vesile oldu.

Aşağılara inelim, onları da görelim.

Nottur: Mesela dedim, geçen yıl Temmuz Ağustos Eylül civarında yaptığım likörlere de geri gidip bakın isterseniz.







13 Comments:

  • Ben geldim bakalim Oya kardesimiz ne güzel seyler hazirlamis.Kizilcik
    bak bu güzel bu iste burada hic satilmaz.Cornus Mas Almanlar onu zehirli sandiklari icin hic dokunmazlar.Anliyacaginiz hangi parka giderseniz gidin bedava.Bögürtlen eh dogaya ciktikmi o da bedava biraz dikkatli toplarsak eger.Vodka insaf artik gidip onuda satin alayim.Receteyi de sagolsun Oya kardesimizden aldik.Bu kis sizi anarak cok prozit diyecegiz.Kaleminize saglik ben hemen asagida cukulatali bir baslik okudum dogru oraya.Cukulatayi duydunmu sular iner bende.
    Sevgiler Saygilar.

    By Blogger ERDIL, at 13 Ağustos 2006 20:25  

  • neler oluyor mutfakta kadar guzel bi baslik olamazmis
    gorsel solen de diyebiliriz aslina
    ne kadar yakismislar o siselere
    ben bu sene hayatimin ilk : visne ve saftali recelini yaptim Canakkale de . nasil mutlu oldum . gidip gelip bakiyorum
    :)))))
    vodka yida deniyim bari
    yapabilirmiyim acaba

    By Blogger vintage biscuit, at 13 Ağustos 2006 21:36  

  • eh yani pes! Bu kadarda can çektirecek yazı yazılır mı ya, aşk olsun:) Vallahi git al hemen bir Votka yap diyorsun, da yapacagım inşallah bakalım ne gün?

    Bu tarifleri mutfaktazen grubu döneminde not almıstım yapacaktım, hala yapacagım ! seni okudum artık mutlaka yapacagım:)

    Ellerine saglık,
    Figen

    By Blogger ZeYNeP, at 13 Ağustos 2006 22:58  

  • Büsküüüü, bu yapılabilecek en kolay meyveli votka şekli. Bazı çok komplike şeyler de anlatıyor kızlar ama ben çabukçuyum ya... Tabii yaparsın. Meyve şeker ve votka karışımı alt tarafı. Bazı aromatik eklemeler de yapabilirsin. Mesela vişneye tarçın çubuğu ile katanfil taneleri yakışır.

    Reçele başladın haaa? Afferin sana. Ben kırkından sonra reçelci oldum. Hala da ailemizin bütün reçel ihtiyacını annem Selma karşılar. Ablam ve ben butik imalat yaparız. Benim butik imalatlarımdan da yeğenlerime tattırmayı severim.

    Eh haydi kolay gelsin Figen. Tabii yaaa o grup döneminde de güzel paylaşımlarımız oluyordu. Biraz daha vıdı vıdıydık sanki ama!!!

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Ağustos 2006 09:22  

  • oya bide bisey sorucam
    visneli mekik yapicam ben
    baska bi yemek blogunda bi mekik tarifi vardi , onu yapmistim ama tadi tuzu yoktu . sekil olarak mekik sekli vardi evet ama tadiyla alakasi yoktu
    supriz yapicamda birisine :)

    senin bildigin bi tarif varsa paylasirmisin benimle

    By Blogger vintage biscuit, at 14 Ağustos 2006 12:28  

  • Büsküü ben hiç pastacı değilim ama:
    http://www.sabah.com.tr/2005/05/04/gny/yaz1279-200-108-20050504-200.html
    adresinde bana makul gelen şu tarifi buldum. Ayşe Hanım'ın anlattığı şeyler çok dolambaçlı oluyor ama bu sanki basit bir yapım. Kolay gelsin.

    Aaaah Ali ahhh... Kuş sütüyle besleniyorsun bakıyorum. Afiyet şeker olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Ağustos 2006 13:59  

  • şimdi ben diyecem ki,böyle oya hanım gibi, mutfak aristokratı hanımlar ne yapsa güzel oluyor..hele bir de kendilerinden eminler ki yaptıklarının fotoğraflarını da çekip koyuyorlar..kesin ama kesin sanatsal bir çalışma...:)

    By Blogger birisinin yeri, at 14 Ağustos 2006 20:56  

  • Aşkolsun Baver kardeş, utandırdın beni. Elden geleni yapıp koyuyoruz işte karınca kararı. Gözler beğeniyorsa fotoğraflarımızı ne güzeeeel.

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Ağustos 2006 09:03  

  • Sevgili Annoya;
    Bu tecrübesiz mutfakçı pek özendi sizin likörlere,hemen deneyeceğim ancak biraz yardıma ihtiyacım var.Anladığım kadarıyla yarımşar kg.meyve yeterli,şekeri ne kadar koyacağımı ,bir de ne cins bir votka kullanacağımı sizden öğrenebilir miyim?

    By Blogger me, at 16 Ağustos 2006 09:17  

  • Ponçik'çiğim şekeri istediğin kadar kullanabilirsin. Ben bu sene az kullanmak istedim ve dediğin gibi yarım kilo meyvede 15 dolu çorba kaşığı kullandım.

    Mey / Tekel'in kırmızı etiketli votkası en makulü. Pahalı votkalara gerek yok. Kolay gelsin sana.

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Ağustos 2006 09:34  

  • Excellent, love it! »

    By Anonymous Adsız, at 6 Şubat 2007 10:18  

  • Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Zithromax 1000 mg prescription drug online Honeywell hepa filter discount 17440 Valium diazepam 100 tabs from only 99

    By Anonymous Adsız, at 7 Şubat 2007 15:34  

  • What a great site »

    By Anonymous Adsız, at 22 Şubat 2007 22:13  

Yorum Gönder

<< Home