Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ağustos 19, 2006

Dört ayaklı dostlarımıza yardım projem...

...üzerine sesli yazılan bir mektuptur

Sevgili dört ayaklı dostları,

alışkanlıktır bende. Dost kişiler arasındaysam eğer sakınmam, aklıma geleni söyler, üstünde tartışılabilecek kısımlarını sonradan ayıklarım. Daha doğrusu o ayıklama işlemi için dostlardan yardım isterim açıkça.

Neredeyse birbuçuk yıldır Kedili Mutfaklar'ımda yazıyorum. Bu işin güzelliği yoruma açık olması, yüksek sesli değilse de yüksek yazılı fikirlerimizin tartışılabilmesi / açıklanabilmesi.

----------

Geçenlerde yine yüksek sesle yazdığım bir yorumun içinde şöyle demişim...

Yıllardır düşündüğüm bir şey var. Kediler sanatçıların gözdesi oldu. Yazarlar, çizerler kedilerin sırtından müthiş para kazanmaya başladılar. Kitapçılarda kime baksam elinde içinden kedi geçen bir kitap var satınalmak üzere. Ressamların kedilileri yok satıyor.


Ben de salak salak düşünüyorum işte, bunun kedilere bir faydası var mı diye? Peki olmamalı mı? Bir kedi vergisi koyulamaz mı mesela dolaylı olarak kedilerin sırtından kazanılan paralara?

Sahi buna gülün istediğiniz kadar ama, hiç olmazsa hayvan barınaklarına bağış adı altında gelir mutlaka sağlanmalı diye düşünüyorum.

Bu fikre katılan var mıdır?

----------

Öyle veya böyle geldi sesler. Aklıma gelenleri de üst üste koyunca, ünlü bisikletçi Lance Armstrong'un kanseri yendikten sonra kurduğu "Lance Armstrong Vakfı" / Live Strong’un başlattığı yardım bilezikleri akımını hatırladım.

Dört ayaklı canlarımızın avukatı Ahmet Kemal Şenpolat’a aşağıdaki e-postayı gönderdim.

Sevgili Avukatımız, bizi bilinçlendirdiğiniz, eksik bilgilerimizi tamamladığınız için size müteşekkirim.

Bloglar arasında küçük ama "ya tutarsa" büyütülebilecek bir adım atsak diyorum. Şu plastik bileziklerden yapsak, hayvan barınakları / hasta hayvanlar için bir fon yaratabilsek.

Hukuki girişimlerimiz neler olmalıdır? Becerebilir miyiz? Bize yardım eder misiniz?

Çok çoook sevgiler, Oya Kayacan

http://www.kedilimutfaklar.blogspot.com/ 'un Annoya'sı

Sevgili Şenpolat’ın yanıtı gecikmedi ve tabii ki bu işlerde çok tecrübeli olduğu için bana doğru yolu göstermekte de gecikmedi.

Size haytap ( hayvan hakları türkiye aktif platformu ) ya da bgd ( barınak
gönüllüleri ) çatısı altına girmenizi hararetle öneririm. Özellikle bgd ile tahmin ediyorum bu dediklerinizi çok daha iyi bir şekilde yapabilirsiniz , onlara güç katarsınız. Tek başınıza mücadele etmeyin. Birliğe girip oraya destek olun. Sevgiler

Derken, Sayın Sitare Şahin vasıtasıyla Haytap’ın Yahoo posta zincirine eklendim ve BGD’den Sayın Nesrin Çıtırık bana aşağıdaki yazıyı gönderdi.

Oya hanım merhaba,
BGD nin çalışmaları taa Adana ya ulaşıp bizleri bile umutlandırmakta ve heyecanlandırmakta.
Ben de size BGD ile üye veya gönüllü katkı bağlamında çalışmanızı öneriyorum. Onlarla çalışmanız demek herkese ve hepimize katkıda bulunmanız demektir.
Ayrıca
www.dohayko.com sitemizi ziyaret etme imkanınız olursa sevinirim. Bizim çalışmalarımız hakkında da fikir sahibi olabilirsiniz.
Selam ve sevgilerimle nesrin/adana/dohayko

----------

Buraya kadar anlaşıldı mı? Anlaşıldı mı ki, tek başına hiç bir iş başaramıyorsun, ille de birlik ve beraberlik gerekiyor dostlarımıza ileri derecede yardım sağlamak için. Yoksa benim senin falan ferdi yaptığımız şu bu devede kulak. Hatta bütün hayvansever blogcular bile bir araya gelsek bir işe yaramıyoruz!

Fakat ve lakin, sevgili dayanıp da beni buraya kadar okuyanlar, benim yüreğim bu işlerin ileri safhalarını kaldırmıyor. Çevremde olan bitene koşturmak zaten yetiyor bana. Dolayısıyla...

----------

Şimdi bir adım daha ileri, marş marş!

Yine sesli yazıyorum, diyorum ki:

Sevgili Bekir Coşkun, gelin bu işi Hürriyet kanalı ile PAKO (registered trademark) bilezikleri olarak organize edelim / edin / ettirin. Belki bir süre gazete ile birlikte satılır. Sonra da işin içinde PAKO ve BEKİR COŞKUN ve HÜRRİYET olursa her yerde.

Barınaklara güzel bir destek olmaz mı?

Kestane kebap, acele cevap...

----------

Son ümidim de bitmese, kuş gibi uçup gitmese, geri kalan hep yalan, gönülde acı hüsran olmasa...

Olmasa keşke...

e.k. bcoskun@hurriyet.com.tr
asenpolat@superonline.com
nesrin_citirik@hotmail.com

20 Comments:

  • oyacim yine tuylerimi diken diken ettin.
    ben de varim!
    ne yapilmali, ne yazilip cizilmeli?

    By Blogger Parizyen Ay Lambasi, at 19 Ağustos 2006 14:36  

  • Dur bakalım FPG, bu yazının üstüne bir şeyler yazılıp çizilecek mi? Sevgili Bekir Coşkun bu fikrimizin olabilir olduğunu düşünecek mi? Yoksa havada asılı kalan bir yazı mı olacak? Biraz zaman...

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Ağustos 2006 16:35  

  • Yaziyi sonuna kadar okudum.Beklemekteyim.
    Saygilar.

    By Blogger ERDIL, at 19 Ağustos 2006 17:49  

  • Ben de varım!

    Kollektiflik iyi hoş ama bazı konularda bireysel insiyatiflerin de alınabileceğini düşünüyorum doğrusu. Tanıdığım bir bayan tek başına kimsenin kendisine telkinde bulunmamasına rağmen İzmit'de bir-iki kişiyle mücadele ediyor. Yalnızca evinin önündeki canlıları beslemiyor, kürk vahşeti konusunda gazetecilerle görüşüyor, itlaflarla uğraşıyor vs.

    Kollektif bilinç, evet ama sivil insiyatif almak da önemli.

    Ben varım demiş miydim?:)

    Mail adresimden ayrıntılı yazışabiliriz Oya Hanım.

    Teşekkür ederim çoooooooook.....

    By Blogger Ezgi, at 20 Ağustos 2006 08:59  

  • + lütfen inceleyin:

    www.kurkehayir.org

    www.yasamhakkinasaygi.com

    ne dernek, ne de resmi bir platform. İki grupla da çalışıyorum, ikisi de abartmıyorum nice stk yı parmağında oynatır.

    yetiyor mu?

    hayır.

    By Blogger Ezgi, at 20 Ağustos 2006 09:06  

  • Ezgi'ciğim, biraz büyük düşünmekte de fayda var. Hürriyet'in ulaştığı her noktada Pako bilezikleri satıldığını, yüzbinlerce hayvanseverin kolunda PAKO damgalı bilezikler taşıdığını ancak hayal edebiliyorum şimdilik. Hattâ Hürriyet satılmayan yerlerden alınmasın, PAKO'cuk da korsana alet olmasın... Hop hop yine sesli yazıyoruuum..

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Ağustos 2006 09:41  

  • Eğri oturup doğru konuşmak gerekir ki basın da olsa onlar bir ticari işletmedir ve kâr amacıyla çalışır...Onları, maddi kâr dan daha büyük getirisi olabilecek birşeyden, arkalarında bizler gibi sivil bir insiyatif olduğu gerçeğiden haberdar edersek....İşte o zaman, Oya Kayacan'ın bu konuda ki her türlü fikrinin dikkatle üzerinde durulması ve desteklenmesi gerekir diye düşünüyorum...
    Şimdi eylem zamanıdır..
    Hadi tez elden ne yapılacaksa başlayalım !!!
    Mail atılacaksa buyrun hemen gönderelim Sn.Coşkun'a...
    Evet koordinasyon ekibini oluşturun lütfen...
    Oyacım talimatlarını bekliyoruz :))
    Tebrikler..
    Saygılarımla...

    By Blogger birisinin yeri, at 20 Ağustos 2006 10:01  

  • Sevgili Baver, inan ben pek organizasyon adamı değilim. Şimdilik düşünebildiğim, fikir olarak ortaya yaymakta fayda olduğu. Ne de olsa ortaya atılan yirmibirinci yüzyılın buluşu değil:-)) Biri kapsa keşke de, ne olursa olsun işe yarasa diye düşünmekteyim hatta!!!

    Şimdilik belki ait olduğumuz mail gruplarına, eş dost insanlara bir link atmakta fayda olabilir. Büyüye büyüye gidebiliriz Hürriyet'in üzerine. Senin düşüncelerin benimkilerden daha geçerli olacaktır bu konuda.

    Değindiğin gibi bloggerlar yükselen değer sivil insiyatifler arasında. Hürriyet dersen hayvan sevgisi üzerinde çok duran bir kuruluş. Her kazanç maddi değil, tabii ki müthiş bir reklam olacaktır Hürriyet'e. Bu iş Sabah'a yakışmaz mesela. Kik kah koh, çatlasın HU :o)))

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Ağustos 2006 11:19  

  • sizin söylediğinize benzer yabancı bir site vardı sadece bilezikler deil birçok ürün vardı satışa sunulan ve de sponsorların sayesinde elinde internet olan herkesin bir tıkla yardım edebileceği bir siteydi..o siteyi bulursam adresini yollucam..

    By Blogger DRNEFES, at 20 Ağustos 2006 11:50  

  • Sn.Oya Hanim fikriniz mükemmel karsimiza cikan engeller tahminimden de fazla olacaktir.Bu edindigim bilgilere göre.Hürriyet konusuna gelince bir sey cikacagini tahmin etmiyorum.Eger bizler ilk adimlari atip bu kampanya yi baslatirsak ki bu mümkün o zaman onlar devreye girebilir.Bu nasil olabilir.Önce bizim kendi yaptirimlarimiza bakalim.Bir blog acmasini biliyoruz.
    Bazen köse yazarlarina tas cikartacak yazilar bile yaziyoruz.
    Dünya nin her kösesine ulasabiliyoruz.Buraya kadar bilinen
    bir konu.Bu resimlerle ilgili bir site kurabilir ve o siteye de en güzel resimleri yayinliyabiliriz.
    Eger bu resimleri kullanmak istiyen olursa bu kopyalama yolu ile oluyor.Filanca dernek veya yapmak istedigimiz kurumdan kod numarasini sabit bir ücret karsiliginda alip bu resmi acabilir kullanabilir.Bu ayrica ilgi gördügü taktirde siteye ayni zamanda reklam da alinip bu sekilde ikinci bir gelir saglama imkani olabilir.
    Peki bu ise girisilebilmesi icin lazim olan seyler nelerdir.
    l.Site dizayneri yani siteyi hazirliyacak kisi.
    2.Yardim görülecek kurum.
    3. Bu siteye üye olup da resimler gönderecek hayvanseverler.
    4.Bu konu hayata gectikten sonra bir gazetenin kösesinde o zaman Sn.Bekir Coskun devreye girerek güzel bir yazi ile bu aktivitenin yayginlasmasini saglar gibime geliyor.
    Saygilarla.

    By Blogger ERDIL, at 20 Ağustos 2006 12:41  

  • Oya ' cim ... bizim hayvanlar hakkindaki dusuncelerimizi hep paralel goruyorum . cunku evinde 4 ayakli dostu olan her insan , sokakta ki hayvanlara yapilan her iskencede normal insandan 10 kat daha tepki gosteriyor ve ici aciyor !!! vicdanim hayvanlar konusunda cok hassas cunku savunmasizlar . cunku horlaniyorlar ve insanlardan gelicek yiyecege ve cope muhtaclar .

    bu ulkede gecen sene yani 2005 de Ankara da canli canli kopekleri kuyular acip gomduler . televizyonlardan izledik .CANLI CANLI . bunlar yasanirken bi ulkenin baskentinde , bu dostlarimizin haklarini nasil savunuruz . ? , kac adim yol gideriz ?

    hapishane gibi barinaklarda o duygusal hayvanlari nasil yalnizliga terk ederiz ?
    cins hayvan pesinde kosmak sadece 3. dunya ulkelerine has bi ozelliktir . hava atmak icin eller'nde sibirya kurduyla gezen bi zihniyetin oldugu ulkede , nasil biz barinaklardan evlat edinmeyi asilariz insanlara ?
    bilgigimiz ve bunun yaninda BILMEDIGIMIZ kac tane itlaf lar oluyor sehirlerde ???
    barinaklara gelen hayvanlarin cogu insanlar tarafindan siddete maruz kalmis . bu bi ulkenin ruh halinin yansimasidir . bi kediyi gaz dokup yakmak , kopegin kuyrugunu kesmek , kopegin boynuna tel gecirmek , kulaklari kesmek ..... vs

    butun bunlarin yasandigi bir ulkede neyi nasil yapabiliriz ki Oya .dusunuyorum ama isin icinden cikamiyorum .
    once ''HOŞŞTTT '' DEMEK YERINE ''GEL KUÇU KUÇU '' .............
    '' PISTTTTT '' YERINE '' GEL PISI PISI '' DEMEYI OGRENMELIYIZ ...

    yazinin sonundaki gelismeleri bekliyorummm . hepberaberiz unutma !!!

    By Blogger vintage biscuit, at 20 Ağustos 2006 12:59  

  • Ben de varım

    By Blogger Ozge, at 20 Ağustos 2006 13:07  

  • Erdil Bey, tıklayarak bağış yapılan sitelere ancak *bedava* tıklarla bağış yapıyor insanlar. Hani, "tıkla, Afrika'da bir çocuk doysun," gibi.
    Hangi resimleri yayınlayacağız? Hayvanseverlerin gönderdiği fotoğrafların kod'una kim para vererek açacak, inanın anlamadım. Zaten hep söylüyorum ya, bu işler beni aşıyor, hiiiç anlamıyorum hiç:-(( Siz de beni kendiniz gibi bilgisayar kurdu zannedip bilgi bombardımanına tutuyorsunuz, aşkolsun yani:(((
    Ayrıca site, bağış falan olunca para işleri karışacak hayatımıza. Dertsiz başımıza dert alacağız. Muhasebeciler, dernek / vakıf statüleri filan ... Bu işleri elinde olanakları hazır olan birileri yapsa...

    Bir de bilezik çok kolay satacak, somut bir bağış şekli. Çoluk çocuk PAKO'yu destekleyecektir bence.

    Haa, biz bu işin hangi kıyısından bakacağız derseniz eğer, eeeeh bloggerlar olarak organizasyon içinde bir reklamımızı yaparlar elbette, mesela dedim:-))

    Sağol Özge, sağa sola ulaştıralım bakalım fikrimizi...

    Büsküü, nasıl da haklısın... Çocuklarına hayvancıklara tekme atmayı, eziyet etmeyi öğreten ana babalar hep bu hallere neden olan.

    Menapozabla Erdil Bey'e verdiğim yanıt senin için de geçerli. O başka bir organizasyon. Örnekleri çok.

    Brain Storm'lara devam... Buraya kadar umulmaz iyi gittik. Bilmediğim, anlamadığım yerlerde de bana yardımcı olun lütfen. Sonuçta ortak anlayışımızda hayvancıklara destek olmak var. Neresinden ne yapsak kardır.

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Ağustos 2006 13:39  

  • Bağış vs. zor. Gercekten ciddi takip gerektiriyor ve dernek-resmi tuzel kisilik olmadığında büyük cezası var.

    Ancak su yapılabilir, biz yıllardır yapıyoruz: anahtarlık, magnet vs objeler hazırlanıp cuzzi miktarlara satılır ve bağışı barınaklara vs bağışlanır. Giriş-çıkış şeffaf olarak açıklanır-gene de laf eden olacaktır, üzgünüm :) - Bekir Coskun umarım yanıt verir ancak ben de pek umutlu değilim.

    ama bu noktada ahmet senpolata katılıyorum, bir yandan da kollektif bilinci yerleştirmek gerekiyor. barınaklara gitmek gerekiyor. takip etmek, çabalamak, farkına vardırmak gerekiyor. dahası ben bakamam ki dememek gerekiyor.

    Daha dün kardiyologun biri bahçesine giren sokak köpeğini demir çubukla döve döve öldürdü. ankara yüz karası. istanbul böcek ilaçlamacılara hayvan kısırlaştırtıyor. Bu ortamda barınağa 15 kg mama bağışlamak...maalesef yetmez.

    ben de fikirleri merakla bekleyeceğim.

    By Blogger Ezgi, at 20 Ağustos 2006 14:08  

  • Ben de varım Oya....

    By Blogger zeyno, at 20 Ağustos 2006 17:56  

  • Sevgili Oyacım,
    Kandilin kutlu olsun.

    Çok güzel bir proje ne yapılması gerekiyorsa bende varım.Kuzenimin de köpek çiftliği var yıllarca çalıştığım halde kampamyalara her zaman destek vermişimdir elimden geldiğince.Ben hazırım ne yapmam gerekiyorsa lütfen haber verin.

    Tekrar projen için seni tebrik ediyorum,duyarlılığın için de çok sağol canım.

    Sevgiler

    By Blogger Damak Tadı, at 20 Ağustos 2006 22:39  

  • Ezgi'ciğim fikir ortaya atıldı bir kere. Üstüne yapılanmak gerek. Ferdi ve ferdi ve ferdi üstüste binince kolektif olacak zaten. Görebilsek o günleri. Sevgili Bekir Coşkun'dan bir tek ben umutluyum galiba. Sihirli değneğini dokunduracak bize gibime geliyor.

    Aklımızdasın Zeyno...

    Aklımızdasın Damak Tadı...

    Aklımızdasın Bacaksız...

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Ağustos 2006 09:44  

  • http://www.kattenkabinet.nl/html/kattenkabinet_dhtml.html

    Bakar mısınız???

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Ağustos 2006 10:48  

  • kollektifliğe dair umudum var ama.:)

    By Blogger Ezgi, at 21 Ağustos 2006 11:46  

  • Ben de varım. Yahoo gruba mail gönderdim ama cevap gelmedi???

    By Blogger Aslı Cin, at 27 Eylül 2006 18:17  

Yorum Gönder

<< Home