Kedili Mutfaklar

Salı, Eylül 12, 2006

Finduk Zamanı / Son Günler

(Fındığın dala durduğu o ilk günler. www.mineflora.com Mine'sinin bahçesinde, bu yıl fındığın gözüme, bana, sevgiyle takıldığı o ilk an. Demek arkadan gelecekler, göreceklerim varmış.)


Fındık çabalarımız bitti bitiyor.

Anladım ki buzdağı gibiyiz. Henüz suyun üstünde bile göstermediğimiz tepeciklerimizden müthiş bir kitap çıktı ortaya. Burcu ve Zinnur halâ tarif eklemeyi sürdürüyorlar. Ben de düzeltmeleri yapmayı bitiremiyorum bir türlü!!! Oky ne yapıyor sessiz sedasız bilemiyorum ama bu üçlü muhteşem bir ekip. Zımba gibi çalıştılar 8-))

(Uzunca bir zamandır kullandığım şu 8 de ne derseniz eğer... Artık bilgisayarıma gözlükle bakmaya başladım. O halimin resmidir...)

Tariflerimizin başında veya altında hepimizin adı ve blog adresleri olacak. (Tijen iki tarifi için de kaynak gösterilmesini istemiş. Kitap olarak değil, hepimiz gibi blog olarak göstersek yetecektir umarım.) Kitabımıza herkesin adıyla girmesini çok istesem de, buna itiraz edenler varmış. O kişilerin de takma adlarını kullanarak halledelim bu işi. Yine de bir düşünün, kötü bir şey yapmıyoruz ki... Okullara, çocuklara yardım amaçlıyız sadece.

Bu işi adım adım daha ileri götüreceğiz. Adlarımızla iftihar edeceğimiz yerlere geleceğiz... Haydi çocuklar, Türkiye bizi konuşsun.

Yazılarımızda, kendi yazılarım da dahil olmak üzere pek çok değişiklik yapmak zorunda kaldım. Aramızda yazışıp, anlaşıp, birbirimizi güldürdüğümüz satırlar ne yazık ki güme gitti. Önce üzüldüm. Sonra çok zorlanmadım doğrusu. Sadece, “Kitabın okuru bundan ne anlar?” sorusunun cevabını aradım. Cümle kuruluşları yer yer çokça değişti. Linklere kitaptan gidilmeyeceği için kaldırıldı. Yazılarımızı edit halindeyken linklere ulaşılmadığı için maalesef o yolların sonunda ne vardı kontrol edemedim.

İlk işimiz (!) olduğu için zaten düzeltmeler akıl almayacak kadar uzun zamanımı aldı. Halâ da bitirdim demiyorum. Yapacak çok işim var!!! Bundan sonra yapacağımız işlerde daha bilinçli olmalı, öykülerimizi de geneli ilgilendirecek şekilde biçimlendirmeliyiz.

"Oya ve Burcu'ya teşekkürler" de çok güzeldi ama artık yoklar 8-))

Şimdi lafı fazla uzatmadan herkesin yazısını yeniden okumasını rica ediyorum. Tarifin anlamına zarar verdiysem eğer, lütfen acilen bildirin. (Bu hafta sonu dahil, 18 Eylül’e kadar.)

Öykülerinizin okuyucuyu ilgilendiren kısımları dışında attıklarım için maalesef yapacak bir şeyimiz yok.

Okuyup düzelttiğim her yazının altında OK olmalı (Oya Kayacan veya okeydir gibisinden!!!)

Herkese, müthiş güzel katkıları için... Ne diyeyim bilmiyorum ki...

Muhteşemim, muhteşemsin, muhteşem
Muhteşemiz, muhteşemsiniz, okuyan(lar) da muhteşem olacak

18 Comments:

  • Sevgili anoya tebrik ederim.

    Harika bir iş yaptınız bence. Ben de birşeyler yazdım blogta ama tarif olmadığından yollamadım. O yüzden sevgilerimi yolluyorum.

    Celerone

    By Blogger celerone, at 12 Eylül 2006 14:02  

  • Ben mutfak işlerinde pek bilgili olmadığım için bir faydam olmadı ama satıldığı zaman alarak faydalı olabilirim umarım.

    By Blogger Aslı Cin, at 12 Eylül 2006 18:28  

  • Gerçekten muhteşem olacak, keşke daha birçok proje yapabilsek böyle, çocuklar ve eğitim adına, iyilik güzellik adına,blog alemi isterse çok şey başarır ben eminim...

    By Blogger zeyno, at 12 Eylül 2006 23:30  

  • Geçenlerde fındık toplayarak geçimlerine katkıda bulunan bir aile ile karşılaştım.Onlara biraz da övünerek bloglardaki fındık seferberliğinden bahsettim.Başka insanların da kendi dertleri ile ilgilendiğini duymak onları nasıl mutlu etti anlatamam.İyiki bu projede küçücük te olsa bir tuzum oldu.Sağol, böyle bir şeye önayak olduğun için:))

    By Blogger Nenoni, at 13 Eylül 2006 14:05  

  • oyacim, finduk istesine de yazmaya calistim ama beceremedim: tarifler arasinda finduklu has bir baklava tarifi goremedim, hasini da finduklusunu da yaparsiniz oysa ki.. eksik kalmasin dediydim...

    By Blogger hera, at 13 Eylül 2006 14:09  

  • merhaba oya hanım, ben bu gelişmeleri akşam gazetesi için haber yapmak istiyorum, benimle ece@yerdeniz.com.tr den irtibat kurar mısınız lütfen?

    By Blogger ece arar, at 13 Eylül 2006 15:44  

  • Sevgili Oya,
    ben de sayfama daha önce yapmıs oldugum finduklu :) ekmek tarifini tekrar koydum.
    Bunu finduk zamanına eklemk icin geciktim mi bilmiyorum.
    Daha evel gelincik tarlasına sormustum nasıl olaacak bu is diye. Arada kaldı konu, cevap alamadım geciktim.
    link şöyle:
    http://ekmekkokusu.blogspot.com/2006/09/fndkl-ekmek-finduk-zaman-projesi-iin.html

    Umarım gecikmedim.. Sevgiler

    By Blogger Binnur A. Ö., at 13 Eylül 2006 16:00  

  • oya...ne kadar çok yorulduğunu ve emek verdiğini tahmin edebiliyorum. ve inan bu yaptığının çok ama çok zor bir iş olduğunu da iyi biliyorum...çünkü yeni bir şey yazmaktan çoğu zaman daha zordur tashih-düzeltme işleri...
    emeğine duyduğum derin saygıyla birlikte...
    unutmayın
    kel alaka demeyin belki işe yarayabilir..
    sizler rahatlıkla faydalanabilirsiniz..
    ne şekilde isterseniz..
    sadece bana haber verin o kadar..

    www.eginmatematik.blogspot.com

    By Blogger birisinin yeri, at 13 Eylül 2006 23:53  

  • aslında benim tarifim hazır, ama bu aralar cok yorun oldugum icin bi turlu yayınlayamadım. en gec cuma yayınlasam bi şansım var mı?
    her sey için ellerinize sağlık

    By Blogger incikboncuk, at 14 Eylül 2006 14:20  

  • Evet çocuklar yolun yarısını aştık... Bu işin devamını getirmek istiyorum. Hem de katılımda ilgi artarak büyüyecek gibi duruyor. Aklımıza ve becerilerimize kuvvet biz yazarız, çocuklarımızın geleceklerine katkımızı yaparız paşalar gibi oturduğumuz yerden.

    Akşam'dan Ece Hanım ilgilenmiş bizimle. Şimdilik yazışma halindeyiz. (Bursa'da oturuyormuş) Konu yerli yerine oturunca sizlerden de yardım almam gerekebilir.

    Bu arada sevgili Baver'in teklifi üniversite adaylarını yakından ilgilendiriyor. Matematik sorularına garanti veriyor Baver açtığı kursta. Lütfen kulak arkası etmeyelim. Bu kursa ödeme yapılmıyor. Baver zamanını, kafasını koyuyor bu işe ve bedava eğitim veriyor. Acayip rakamlarda ödemelerle konuşulan dersanelere alternatif değil mi?

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Eylül 2006 14:36  

  • Merhaba Oya,
    benim fındıklı ekmek tarifini duzelttim ama defalarca denesem de yorum olarak koyamadım (error veriyor sayfa)
    ben de buraya koyuyorum, kusura bakma. Acelemiz var diye böyle yapıyorum. sevgiler
    3-1/2 çay fincanı un
    1 çay fincanı süt + aynı bardağın 1/5i kadar daha süt (aşağı yukarı bir parmak daha)
    3 yemek kaşığı Elma haşlaması*
    3 yemek kaşığı süt tozu
    2 yemek kaşığı şeker
    1-1/2 çay kaşığı tuz
    1-1/2 çay kaşığı tarçın
    2-1/2 çay kaşığı instant maya /ya da 1- ½ çay kaşığı kadar aktif kuru maya**
    1/2 kap kırık fındık***
    Makinenizin diğer ayarları ise şöyle olmalı:

    *Elma haşlaması yağ yerine geçer. Dilerseniz aynı oranda sıvı yağ kullanabilirsiniz. Elma haşlaması yapımı ise şöyle: 1 elmayı tencereye rendeleyin, üzerine 2–3 yemek kaşığı su koyun. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 5 dakika kadar haşlayın. Kullanmadan önce soğutun.
    **2 çeşit toz / kuru maya vardır. Biri “İnstant” öbürü “Aktif Kuru Maya”. İnstant mayayı bu adla marketlerde bulabilirsiniz. İsteyen 2. seçeneği kullanabilir ancak daha az maya kullanması gerekir. Yani bu ekmekte aktif kuru maya 1,2 çay kaşığından biraz fazla kullanılırsa yeterli olacaktır.
    ***Ekmeğinizi ister ekmek makinesine yaptırın, isterse elinizde şekillendirip fırına verin. Eğer makine ile yapıyorsanız fındık kırıklarını ilk yarım saatten sonra makineniz uyarı sinyali verdiğinde ekleyeceksiniz.

    Ekmek Makinesinde :
    Makinenizi şu şekilde programlayın: Temel ekmek (yani 1 numaralı program), 2 somun büyüklüğünde, medium/ orta kabuk rengi...
    Makine hamuru yoğururken kenarlarda kalan unlara isterseniz tahta bir spatüla yardımı ile müdahale edebilirsiniz. Ayrıca gerekirse kaşık kaşık sıvı da ekleyebilirsiniz. Ancak dikkatli olun hamuru çok cıvık hale getirmeyin.
    Yukarıda da belirtildiği gibi fındıkları bip sesinden sonra ekleyin.


    Elle yoğurarak ve fırına vererek:
    Öncelikle hangi maya türü ile ekmeğinizi hazırlayacağınıza karar vermeniz gerek. Evde instant maya varsa tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun. Hamuru 1 saat kadar evin ılık bir köşesinde üzeri mutfak bezi türü hafif bir örtü ile örtülü bir şekilde bekletin, kabarsın.
    Kabartma işini isterseniz son derece hafif ısıda bir fırında da yapabilirsiniz. Ancak kabarma işlemine yardımcı olmak adına fırın kapağına tahta bir kaşık sıkıştırıp aralık bırakmanız önerilir. Bunun nedeni hamurun kabarmak için oksijene ihtiyaç duymasıdır.
    1 saat bu şekilde bekledikten sonra hamuru alıp ekmek şekli verin. Ardından hafifçe yağladığınız bir yağlı kağıdın serili olduğu fırın tepsisine yerleştirip tekrar bu şekilde bir süre daha dinlenmesine izin verin (bir süre daha kabartın).
    Önceden 170-180 derece civarında ısıtılmış fırına verin. Makinenizin gücüne göre yarım saat kadar bir süre ekmeğinizin pişmesini bekleyin. Ya da kabuk rengine göre süreye siz karar verin.

    Eğer ki instant maya değil de aktif kuru maya kullanacaksanız 1-1/2 çay kaşığından az fazla kuru mayayı yarım su bardağı kadar ılık suya koyup karıştırın, ancak bu işlemi yüksek boylu bir bardakta yapın. 15 dakika kadar bekleyin, maya hafiften kabaracak ve köpürecek. Bu şekilde una karıştırın. Normal ölçülerden daha fazla sıvı kullandığınız için hamuru yoğururken bir miktar daha un eklemeniz gerekebilir.
    Afiyet olsun.






    Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

    By Blogger Binnur A. Ö., at 14 Eylül 2006 18:35  

  • arkadaşım adapazarına gitti geçen hafta fındıq toplamaya .. ama kötü haber geldi .. çoq fazla fındıq yanmış bahçede bu sene sıcaktan ..
    üzüldüm :(

    By Blogger blacklebron, at 15 Eylül 2006 21:05  

  • Binnur ve Oya, bu yorumdaki haliyla ekledim Findik Findik'a.

    By Blogger zinnur, at 15 Eylül 2006 22:08  

  • Güzel blog tebrikler

    By Blogger Unknown, at 16 Eylül 2006 00:19  

  • Sevgili Oya,
    Senin ve arkadaşların ellerine gönlüne sağlık,çok güzel bir iş çıktı ortaya.Emeği geçen tüm arkadaşlara Allah razı olsun diyorum.Yeni bir tarif daha ekledim zahmet olmazsa bakar mısın?

    Diğer arkadaşlarımızda çok duyarlı davranıp tariflerini yayınladıkları içinde tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum.Ellerinize,emeklerinize sağlık.Saygıyla selamlıyoruz sizleri çocuklar adına..

    Sevgilerimle,sevgilerimizle..

    By Blogger Damak Tadı, at 19 Eylül 2006 13:25  

  • 23. Kazım, yazık Adapazarlılara üzüldüm. Bizim aileden Sapanca fındıkları çok güzel oldular, aralarında 20 km var yok. Ama bizimkiler biraz yüksekteler, ondan mıdır?

    ----------

    Sağol Zinnur'cuğum.

    ----------

    Xprodoksit'e teşekkürler.

    ----------

    Eksik olma Damak Tadı. Hayırlı olsun inşallah.

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Eylül 2006 13:14  

  • Merhaba,
    ben de blogumda tarif yayınladım eğer uygunsa alıp istediğiniz yerini düzeltip kullanım lütfen..
    Geç kaldığım için üzgünüm...
    http://mutfaksohbetleri.blogspot.com
    findikli güllaç

    By Anonymous Adsız, at 11 Ekim 2006 13:11  

  • merhaba,bende blogumda bir fındıklı tarif vermiştim lütfen onuda kulanın çok sevınırım.çalışmalrınızda başarılar.FERHAN www.ferhanca.blogspot.com

    By Blogger Ferhanca, at 15 Ekim 2006 01:07  

Yorum Gönder

<< Home