Kedili Mutfaklar

Çarşamba, Ağustos 30, 2006

Fındıklı fındık köfte


En başından söylemek istiyorum. İçlerinde sürpriz fındıklar olan üstelik de fındıklı fındık köfteler yaptım. Böylece sürprizi falan kalmadı değil mi? Olsun. Zaten siz şaşırın diye yapmadım ki... Siz kime yaparsanız o şaşırsın diye yaptım.

Ekmek yerine simit kullandım. Birincisi evde bayat ekmek yok ama bayat simit vardı. İkincisi ben aklıma bir şey yapmayı koyarsam eğer, malzemesizlik diye bir sorunum hiç olmaz. O olmazsa öbürü, üstelik aklıma gelenin hayli üstünde lezzetler elde etmecesine.


Benimki hipermarketlerde satılan kocaman simitlerden biriydi. Yarısını 600 gram kıymaya tam geldi. Kıyma hayli yağsız, köftelerim yağda kızaracak ne de olsa. Zaten evimde yağ yasağı hüküm sürer, yanı sıra da kızartma yasağı normal olarak. Çok arada bir böyle, keşif ve icatlarda başvurulur sızma dışı yağ kullanımına ve kızartmalara.

İçinde köftemizi yoğuracağımız kabı seçip işe başlayalım.

Simiti hafifçe ıslatıp bızzzt. (Ben bu aletlere halâ bir ad koyamadım, affola, bızztlayıp geçiyorum!) Bir büyük çay bardağı, adı Aida olanlardan ama milletimin Ajdaaaa tabir ettiği, dolusu fındık. O da bızzzt bir zahmet. Bir yumurta. İncecik kıyılmış bir büyük soğan. Üç büyük diş sarmısakla birlikte bızzztlanmış birer tutam dereotu ve maydanoz.

Tuz, kara ve kırmızı biberlerden ağız tadınıza göre kullanıp sonra da benim gibi dilediğiniz farklı baharatlardan ilave edebilirsiniz. Kuru köfteye yakıştıracağınız her tat olabilir bu.

Yoğurduğumuz malzemeden fındık köfteler yapıp hafifçe unlayarak kızartmaya başlayabiliriz. Tabii her şekillendirdiğimiz fındık köftenin orta yerine sürpriz fındıklarımızı sakladıktan sonra.

Dahası da, fındık yağında kızarttım. Ne de olsa işimiz fındıklı lezzetler üretmek bu ara.

Köfteler, küçük bir mutfak poşetini unlayarak içinde biraz yuvarlayıp ,sonra da silkeleyerek temiz yağda kızartılmış birer demet dereotu ve maydanoz yatağında servis yapıldı.

Tabii köfte ve yeşillikleri servis tabağına almadan önce kağıt mutfak havluları üzerinde bekleterek fazla yağlarından kurtulmakta fayda var.

Sofraya geldi, herkes ağzına attı birer tane. Ooooh, dışı çıtır içi yumuşacık çook lezzetli bir köfte ama o da neeee? Orta yerinde sert bir ...

Siz bağıracaksınız, “Sürpriiiiz, ortada fındık var yandan ye...”

Son söz: kuru köfteler bana hep çoook eskiyi hatırlatır. Katı yumurtalar, domates- salatalık- peynir üçlüsü, muhtemelen dolma, sigara ve muska börekleri, Yakacık veya Yıldız Parkı... Koşmaca oynamaca, çimenlere serilmeceler... Soğuk yenir dolayısıyla benim en sevdiğim lezzetteki kuru köfteler. Haberiniz olsun dedim.


Her hakkı bloglararası fındık projesine aittir. Bu yazımla ilgili hiçbir maddi talebim olmayacaktır.

14 Comments:

  • Valla bu kadar güzel tarif üretmek, bravo gercekten.
    Misafirler için epeyce süpriz, fikir harika.
    Ben hala Finduk için tarif yapıp destek veremedim , son donemlerde oldukca karısık gidiyor her sey, belki diyorum yaparım bir tarif cafe den vakit kalırsa, az evvelde ayak parmagımı kestim, dr. uzanacaksın dedi !. O neki dedim:)

    Ellerine gonlune saglık, Finduk yiyelim enerji alalım, özellikle ben :)

    Figen

    By Blogger ZeYNeP, at 30 Ağustos 2006 23:06  

  • Canım sen uzandığın yerden finduklu bir tarif düşün. Şakası bir yana, geçmiş olsun. Figen, kötü bir şey yok değil mi parmağında?

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Ağustos 2006 23:22  

  • ELLERE SAGLIKKKK

    YEMEK ISTERIZZZZZZZZZZZZZ
    grubumuza gecde olsa girmis bulunuyorum :)yasasinnnn patiler

    By Blogger vintage biscuit, at 31 Ağustos 2006 12:59  

  • Söz bitti! Yerlere serilmekten gayri ne gelir elden! Bu ne enerji ne beceri? Kaynağı nedir acep! Senin gibi bir insanı bizler değil önce Türkiye tanımalı... İnan bir tv programı yapsan kilitlenir insanlar! Oburlardan girer başka yerlerden çıkarsın ardından neler olur neler! Adamlar bu işin nereye varacağını da çooook iyi bilirler. Bu halkı aydınlatacak değil, uyuşturacak kişiler ararlar! Of ya... Bizler bu adam olmayacak adamlardan ne zaman kurtulacağız! Hep şikayet etmekden çok sıkıldım! Özür dilerim... Ama senin şu yaratıcılığını görüp de bunu büyük kitlelere ulaşamaması büyük bir şanssızlık bu halk açısından! Bi de "Sibel'in kalçasından" tarif versen acaba "büyük medya" seni farkeder mi hocam?

    By Blogger Şirin, at 31 Ağustos 2006 14:47  

  • Sn.Oya Hanim Yemek tarifi yapamiyacagima göre bu hafta Bahcemde yeni bir yazi dizisine basladim.Adi Findik.Bende Findigin botanik kismini alarak cesitlerini.Tarihi mitolojik kismini daha baska hangi alanlarda kullanildigini ve Botanik cesitlerini yazmaya calisacagim.Yabanci literaturlarda yazilan bilgilerden özetler sunarak kampanyaniza katilmak istedim.Bu gün baslangicla Findik Dünyasina ilk adimi attim.
    Saygilarla.

    By Blogger ERDIL, at 31 Ağustos 2006 15:34  

  • Sevgili Oya'cım,
    Yaratıcılığına ve pratik zekana hayran oldum inan.Düşünsem aklıma bile gelmezdi.Hemde tamsüpriz oldu vallahi.Şimdi aklıma bir hinlik geldi şimdi yazarsam olmaz diye düşünüp birden rotayı kırmış durumdayım canım.

    Harikasın tek kelime ile,başka ne diyim ki.

    Sevgiler

    Gül

    By Blogger Damak Tadı, at 31 Ağustos 2006 17:35  

  • yok seni tutmak mümkün değil maşallah,önce fındık sonra oya tarifleri kitabı çıkarmalısın,belki de emprovize ev yemekleri kafesi pek yakışır şahsi kanaatimce,gelirim ben hep :)

    By Blogger Nes london-ist, at 31 Ağustos 2006 20:20  

  • simit haaaaa ??? vaaay be diyorum...
    vee ortada fındık var,yandan yeee :))

    By Blogger birisinin yeri, at 31 Ağustos 2006 21:52  

  • Büsküüü'cüm Kumpanya Kimsecik seni dört gözle bekliyordu. Kimsecik de Dumdum kardeşinin aramızda olmasına pek sevindi. Sana ihtiyacımız var. Meclise gel, konuş biraz tamam mı?
    ----------
    Ben artık oralarda yapamam Şirin. Sakin yaşamayı seçtim. Övgülerine de bayıldım tabii bu ara. Üç beş gün şişinir dolaşırım artık.
    ----------
    Hay aklınızla bin yaşayın Erdil Bey. Fındık konusu ne kadar irdelense yeri bence. "Siz çabalayın, kazanan aracılar olacak," deyiverse de bazıları, satışlar yükseldikçe önümüzdeki yılın fındık toplayıcısına kadar yansıyacağını düşünüyorum.
    ----------
    Hinliğini bekliyorum Damak Tadı...
    ----------
    Nes, geçen gün bir arkadaşım yemeğe gelmişti; bana "Sen bu evinde haftada bir kaç gün sadece 4 - 6 kişi kabul et, üstüne restoran adı yazdırmam diyordu...
    Yapsam mı 8-))
    ----------
    Baver, haşarı erkek çocukları gibi bir yorum yapmışsın yine. Ben mi tetikliyorum seni?!

    By Blogger Oya Kayacan, at 31 Ağustos 2006 23:33  

  • kinder suprise gibi olmus findikli findik kofteler fikri. Ama harbiden seni tutmak mumkun degil. Kac tane findikli tarif cikti kedili mutfaklardan :) Mesela ben sutlu tatli yapana kadar bir kac tarif daha cikacaktir buradan ;)

    By Blogger ycurl, at 31 Ağustos 2006 23:51  

  • kinder suprise gibi olmus findikli findik kofteler fikri. Ama harbiden seni tutmak mumkun degil. Kac tane findikli tarif cikti kedili mutfaklardan :) Mesela ben sutlu tatli yapana kadar bir kac tarif daha cikacaktir buradan ;)

    By Blogger ycurl, at 31 Ağustos 2006 23:51  

  • Daha tarif çoook var kafamda Curl'ciğim ben kendimi tutuyorum vallahi!!!

    By Blogger Oya Kayacan, at 1 Eylül 2006 11:27  

  • SEN NEYMİŞSİN BE OYACIĞIM A A A!!!!;))
    Vallahi sitede dolaşırken M.F.Ö şarkısını mırıldanmadan edemedim ellerine,fikrine,maharetine sağlık lezzet üstü fevkaladenin fevkinde olmuşlar;)))Ben de az önce derlemelerimi bitirdim şimdi siteye dönüp resimleri ve tarifleri ekleyeceğim son 10 gündür yediğim fındıktan alerji oldum;))bir kaç ay sanırım fındık görmek istemiyorum,ama çocuklar söz konusu olunca iş değişiyor tabii umarım yaptıklarımız hem üreticiye hem de çouklara bir fayda sağlar.
    SEVGİYLE KAL...

    By Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI, at 1 Eylül 2006 16:28  

  • Hihiiihoo, fındık allerjisi. Doktorlara yeni yeni iş konuları açmayalım lütfen Zühal.

    By Blogger Oya Kayacan, at 1 Eylül 2006 18:13  

Yorum Gönder

<< Home