Kedili Mutfaklar

Cuma, Ağustos 25, 2006

Bamya & karides fırın

Selimiye Pazarı’nda kızdırdığım bamyacı bir hafta sonra beni gülerek karşıladı.

“Egeli misin?”

Sıcak sade bir gülüşle yanıtladım, içinde ne evet ne de hayır içeren.

“Bir bayan daha geldi, o da bunlar dolmalık mı diye sordu,” dedi.

Güldüm tekrar, “İyi bak,” dedim, “halkımızın espri yeteneği yükseliyor!” Dedim ama içimden. Ola ki o baaayan Egeli idi ve de bamyanın dolmasını yapıyordu!

Karşılıklı gülüştük. Sanki bir Çarşamba önce, bamya sepetini kafama geçirmeye hazırlanan o değilmiş gibi. Sordumdu haliyle, karşıma hayatımda ilk defa zihnimdeki bamya görüntüsünün devasa hali çıkınca, “N’ooonlar öööle, dolmalık mı?” diye.

Aradan bir hafta daha geçti ve bu haftanın Çarşambasında adam, “Ege’nin dolmalığı bunlar, dolmaya bamyaaaa,” diye bağırıyordu... La havle...


En irilerinden seçtiğim dolmalık bamyalardan yarım kilo ile döndüm eve. İçimde, sıkı bir çalışma sonucunda karidesli bamya dolmasını icadedecekmişim gibi bir duygu vardı.

Son anda kurtardım kendimi, laf aramızda bu derece abesle iştigalden... Fırında Karides & Bamya yapmak neyime yetmez ki?

Yarım kilo karides, haşlanmadan ayıklayarak elimde kalanı ne kadarsa; ve de işte o dolmalık bamyaları kukuletalı ayıkladıktan sonra...

...taze kekik, hindistan cevizi rendesi, sarmısak tozu, tuz, karabiber, limon suyu ve galeta ununu sızma zeytinyağ içinde harmanladım. (Hint baharatları kullanmayı seviyorum, siz de sevenlerdenseniz lütfen ağız tadına göre ayarlayın, hiç olmazsa köri ekleyin.)


Fırın tabağının ortasına karidesleri kümeleyip, etrafına bamyaları dizerek dekor yaptım önce. Bamyaların üzerine de tek tük karides serpiştirdim. Yaptığım sos da hepsinin üzerine yayıldı.

Folyo ile kapatarak kırk dakika, sonra da bir süre üstünü kızartmak için açık olarak fırında bıraktım.


“Yemeseydim keşke, yemeseydim de hep yanında yatsaydım,” dedi Annoya.

Çok taze dediği karideslerden üç tane bana yedirdi, misss misssss. Burada Annoya’ma kuyruk sallayıp teşekkür edişimin resmini görüyorsunuz.

Bamya dolması mı?

Bir başka bamya mevsimine kalmış.

Zaten onun her yıl bamyası gelir, kafasına göre bamya takılır. İnanmıyorsanız gidin 2005 Temmuz'unda yaptıklarına bakın. Bamya carpaccio, bamya turşusu...

Breh breh mırrrnehhh...

12 Comments:

  • Bamya dendiğinde aklıma babaannem gelir, çok güzel yapar da.

    Dolmalık ha?

    Bu arada biz egeliyiz :)

    By Blogger Aslı Cin, at 25 Ağustos 2006 14:58  

  • Halletmişsin sorunu! Geçmiş olsun! Aman bi daha olmasın!
    Bamyalar hakkında bir duyum da ben de var! Bu iri iri bamyalar var ya! Silivri dolaylarında kızatmasını yapıyorlar... Üzerine bol sarımsaklı domates sos... güzel gider di mi!

    By Blogger Şirin, at 25 Ağustos 2006 15:02  

  • Sayfamiz acilmis resimlerimiz de bi güzel.Lezzet konusunda tarife göre tartisilmaz.Carsamba pazarinida sayenizde dolastik dokunmayin artik bize bu gün keyfimiz yerinde.Elinize saglik.Hani karides diyince burda alaska tipi satiliyor biraz cik daha iri himmm.Bu sene biraz bamya dan yana sansizdik.Nedense cok az geldi.
    Saygilar.

    By Blogger ERDIL, at 25 Ağustos 2006 17:08  

  • Bamya, annemin elinden pişince sanki miss gibi oluyor. Bamya denince benim de aklıma annem geliyor, hani şu reklamlarda hanımeller yiyip te annesi aklına gelenler var ya, ben de annemi özledim bak şimdi....

    By Blogger zeyno, at 25 Ağustos 2006 17:13  

  • Oya abla,
    karides ve bamya ikilisi hayatta en son aklima gelebilecek bir birlesim olabilir. O buyuk bamyalari kizartiyorlar burada.

    By Blogger ycurl, at 25 Ağustos 2006 17:40  

  • Sevgili Oya'cığım,
    Pazarcı amcaların ne zaman nasıl davranacakları hiç belli olmaz.Bazen şefkatle,bazende benim malım satılık değil deyip bir sopayla kovalamadıkları kalır.Yinede onların o halleri bana hep sevimli gelmiştir.
    Biz Karadenizliler bamya dendiği zaman normal kabuklarını soyup kıymalı veya etli yapılan bir yemek olarak bilirler.
    Halbu ki biraz kendilerini geliştirip kabuklarını kırıp şöle kafalarını uzatıp bir baksalardı ya,komşularda acaba nasıl yapılır içine ne konur bizde onlardan görseydik de şimdilerde devamlı yapıp onları ansaydık yok nerdee.
    Bizde buralardan takip ediyoruz oya'cığım.Senin bamyaların inan harika olmuş canım.Ellerine sağlık,bamyaları sonralardan tam sevenlerdenim.Çocukken zorla yedirdiklerinden yutmak zorunda kalırdım.Şimdilerde ise tadına vara vara yiyenlerdenim.
    Sevgili Oyacı'ğım,şurdan izin verirsen seslenebilir miyim şöyle minicik bizimkilere (Trabzon'a)
    Teyzelerim,ablalarım (onlar bilirler)bakın görün bamya nasıl yapılırmış.İki çeşidin dışında da ne tarifleri varmış duyun öğrenin.))
    Hem dolması hem de kızartması bile varmış.))
    Sevgili Oya'cığım umarım bana kızmamışındır,eğer seni incittiysem senden e arkadaşlarından çok özür dilerim.Bamyayı görünce hemen aklıma ordakiler geliyo.))

    Çok güzel bir hafta sonu diliyorum.
    TÜM MUTLULUKLAR SENİNLE VE SEVDİKLERİNLE OLSUN.

    Gül

    By Blogger Damak Tadı, at 25 Ağustos 2006 17:58  

  • hmm bamyaya bayilirim zaten ben, annecigim kiymalisini yapardi boyle pilavin yaninda enfes olurdu.. eskisehir'de de bamya corbasi icmistim etli, o da enfesti...sizin yaptiginiz enfes otesi gozukuyor o ayri..hic aklima gelmezdi bamyaya karides eklemek, ellerinize saglik

    sevgiler,
    Banu

    By Anonymous Adsız, at 25 Ağustos 2006 19:51  

  • O O O HOOOOOO :)))))
    OYA CIM bi tanesin yahuuuu
    durdun durdun patlattin bamyayi :)))
    canim cok istedi
    bide o kuyrugu sevmek istedi !!

    By Blogger vintage biscuit, at 26 Ağustos 2006 00:12  

  • Bamyacılara cevap yetiştirmeye çalışıyordum, uzun uzun herkese yazmıştım, yazım uuuçtuuuu... Baktım Blog özür diliyor, kendimi tamir ediyorum, falan diyor. E hadi hayır ola bakalım; bu yorum girerse yorum yanıtlarını yeniden yazmaya başlayalım...

    By Blogger Oya Kayacan, at 26 Ağustos 2006 01:45  

  • Comment Deleted
    This post has been removed by the author.

    1:27 AM


    Oya Kayacan said...
    Bamyacılara cevap yetiştirmeye çalışıyordum, uzun uzun herkese yazmıştım, yazım uuuçtuuuu... Baktım Blog özür diliyor, kendimi tamir ediyorum, falan diyor. E hadi hayır ola bakalım; bu yorum girerse yorum yanıtlarını yeniden yazmaya başlayalım...

    1:45 AM


    Oya Kayacan said...
    Değiişiklik olsun sondan başa gidelim...

    Büsküüü, kızım da istiyo kuyruğunu ellemeni belki de? Neden aklına böyle şeyler sokuyosun çocuğumun?

    Bamyayı da tabii koyarım. Ben bamya severim. Bamya benim canım. Ben bamyasız yapamam. Ne yani, Ali'nin bamyalarını ben pişirecek değilim değil mi? Bamyanın çeşitli halleri kitabımız peeek yaaaakında, sür set ekran!

    ----------

    Deleted comment / Sorry I also deleted mine

    ----------

    Banu, senin oraların bu kadar şeker olduğunu bilmiyordum. Gelir gideriz artık komşu, e mi?

    ----------

    Pazarcılar ne yapsa başımın üstüne Gül'cüm. Hayatları çok zor.

    Ne kızması yahu, böyle şeker yorumlara canım kurban. Hem de yaz bize, ne diyor bakalım senin oralılar benim bamyalı tarifime? Ayrıca hiç de yüklenme Trabzonlu kardeşlerime, gelenekler ancak böyle yürüyor. Bizler işin fantazisini yapıyoruz. Doğru olan yöresel mutfaklarının korunması.

    ----------

    Zeyno, zannediyor musun ki; ben keşifler ve icatlarımı yaparken annemin mutfağı missler gibi tütmüyor burnumda??? Onlar başka bir şeyi gerçekleştiriyorlardı. Bildikleri, alışageldikleri düzende çocuklarını doyurmak. Biz uçuyoruz. Ama anacığımın zamanında uçan planörler yerine bugün havalanan gökyüzü araçlarına bakar mısın? Değişti, çoook değişti değil mi?

    ----------

    Sağolun sevgili Erdil Bey, koştuğunuz yardımımdan geldiğiniz Çarşambamıza kadar sağolun... İyiyim şükür, sayenizde...

    Alaska karidesleriyle hiç tanışmadım. Bizimkiler sıcakkanlı karideslerdir. Buz iklimlerin karidesleriyle bir ayrıcalığı var mıdır bilmem?

    ----------

    Sağol Şirin'cik. Kızartma bamya belgeselleri Amerika'da yaşayan blogger arkadaşlarımızca bizlere sıkça intikal etti. Sen de diyorsun ki bu Silivri işidir. İşte bu... İşte haber bu yahu... Hele yoğurt ve sarmısak meselesi, beni derinden etkiler.

    ----------

    Sonunda sıra birinci yazan Aslı'ya geldi... Eeee Aslı, ben şimdi İstanbul'da Ege'nin bamya dolmasını gündeme sokmuş bulunuyorum!!! Egeli katkısı bekliyorum tabii, Türkiye'nin gündemini değiştirebiliriz.

    2:22 AM

    By Blogger Oya Kayacan, at 26 Ağustos 2006 02:30  

  • Oyam hatun, bamya dolması var hakkaten yahu! Keşfeden midir bilmem ama Zeytinbağı'nın şefi Erhan Şeker pek güzel yapar. Aslında dolma değil de imambayıldı tarzında. Dolma denir mi ona bilmem. Bol soğanlı. Ben de kızartmasını severim. Pz.tesi alsam da yapsam. Patates kızartması halt etmiş, üzerine de bol domates sosla...

    By Blogger Tijen, at 30 Temmuz 2011 12:01  

  • Şöööle bi tarayınca ortamı, tarih itibariyle içinde 'bamya dolması' geçen ilk yazı sanki benimki gibi duruyor. Ben de zaten dolma diye dalgamı geçmişim yazımda, duyulmuş şey değil gibisinden ;) Ancaaaak, zaten osmanlı mutfağında da bamya dolması varmış...
    http://lezzetler.com/bamya-dolmasi-osmanli-ramazan-vt18796.html
    Erhan Şeker'in yaptığı içi doldurulan bamya değil, yani dolma da değil. Yemeklerini hiç yemesem de elinin lezzetine inandığım biri Erhan Bey.
    Sana iyi kızartmalar Tizo'cuğum. Benim için de ye n'olur.

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Temmuz 2011 23:03  

Yorum Gönder

<< Home