Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Eylül 16, 2006

Tatlı kabak, otlu peynir, bacon vesaire

Olmadık yemekler yapmak. Oldurmak. Yine başardım. “Anlattttt,” diyorum kendime, gecenin bir vaktinde...

Tatlı kabak ama küçücük. Süs diye alıp koydum önce, iki tane mutfak masamın üzerine; kalaylı bir kap içinde durup durdular öyle, aman ne güzellerdi... Seyreylemem sürdü günlerce. Sonra pişirmek, yemek geldi içimden.


Otlu peynir var buzdolabında. Bızzzzt... Bayat ekmek, kara ekmek, çok tahıllı ekmek ya da; hangisi varsa; bende çok tahıllı kapkara kupkuru bir dilim var, o da buzdolabında. O da bızzzzt. Şamfıstık az ama korkudan az, bir dahaki sefere boool bol koyulacak, yakıştı çok.

Kabak kabukları soyulacak, ikiye bölünecek ve içleri oyulacak. Diri haşlamak tabiri caizse, öyle, hafifçe haşlanacak; az tuzla.

Oyulmuş kabaklar az önce bızzztlanan içle doldurulacak. Orta yerine sekiz on yaprak reyhan gömülecek, parmak hareketiyle doldurduğumuz içlerin ortasına doğru iterek. Üstüne kenarlardan içine doğru iterek, kocaman bacon dilimleri çepeçevre dolandırılacak. Sızma eksik kalmasın aman, keyfinizce sızmalansın kabaklar. Karabiberi de keyfe keder...


Veryansın fırında önce üzeri folyo ile kapalı, sonra da bacon kızarana kadar açık.

Siz böyle bir lezzeti daha önce düşünmemiştiniz bile.

10 Comments:

  • Merhaba Oyacığııım,
    Senin şu pratik tariflerine hayranım hele de o bızzzzt süpersin;)))
    Bu arada fındık etkinliği için epey yoruldunuz ama deydi doğrusu birbirinden leziz mama tarifleri geldi umarım satışı da iyi olur da hepimizin iyi kötü yavrularımıza bir faydası olur tekrar sana ve tüm emeği geçenlere teşekkür ederim.
    SEVGİYLE KAL...

    By Blogger ZUHAL YALÇIN'IN KARNAVALI, at 16 Eylül 2006 04:48  

  • Sn.Oya hanim buluslarinizla cok sükür gene basbasayaziz.Birazda özlettiniz hani.Sn.Oya Hanim kafama
    bir konu takildi. Yemek ve Biz sayfasina bir bakin orada bir yazi var.Okudum baktim pek bir seyler cikaramadim.Bir de siz bakin ne oluyormus saygilar.

    By Blogger ERDIL, at 16 Eylül 2006 11:00  

  • Erdil Bey, o site, bloglardan yaptığı alıntılardan kurulu anladığım kadar. Internete yazılanları her zaman her yerde yayılma ve okunma olasılığı var bana sorarsanız. O zaman istemeyen istemediği şeyleri yazmamalı, basmamalı. Şimdi siteye baktım ben de, yazarların adları, blogları falan mevcut. Linkler bloglara gidiyor, bırakmadım ama galiba comment kısımları da. Çalma da denmez ki buna. Hukuki açıdan bilemem...

    Zuhal'ciğim en iyi mutfak dostlarımdan biri bızzzzt. Ancak dostluklarımız kısa sürüyor. Dün bir tane daha bozdum!!!

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Eylül 2006 15:53  

  • Oya Hanım, bu nasıl tariftir böyle, nasıl güzel anlatımdır, vallahi hemen yapasım geldi, çok merak ettim. En kısa zamanda bi koşu malzemeler bızzztlanır ve yapılır artık tarafımdan.Teşekkürler...

    By Blogger zeyno, at 16 Eylül 2006 18:22  

  • oya, ben de kucuk mutfagimda boyle yaratici olmak istiyorum.

    o gun geldiginde, recetelerimi ben de sizle paylasacagim.

    :)

    By Blogger simiole paris carnet, at 17 Eylül 2006 22:30  

  • bi dakka herkesin dikkatini başka şey çekmiş...ilgi meselesi tabi..
    ağzımdaki baklayı çıkarıyorum :(ve tabii neden bakladır bu pilav fasülye ya da sosis değildir anlamam ya..?:))
    -----
    oyacım şamfıstıklarından korkuyorum demişin..
    neden kine ???

    By Blogger birisinin yeri, at 18 Eylül 2006 21:55  

  • Sevgili Zeyno, Baver'in genius sorusundan sonra senin yaptığın daha lezzetli olacak.

    Çok güzel bir ev kadını olacağını biliyorum. Zaten öyleydin, bir kaç lezzet tattırmıştın bize uzaklardan. Yüzüklü yaşam hep mutluluk ve güzel lezzetler getirsin evinize Simiole'ciğim.

    Baver'ciğim kabak tatlı kabak. İçinde hayli tuzlu ve tadı yoğun otlu peynir var. Orta yerinde de bolca reyhan yaprağı. Tuzsuz yemeklik şamfıstığını hem tatlılarımda hem de tuzlu yemeklerimde kullanıyorum. Bu tatlı + tuzlu yemeğin içinde uyumunun ne olacağını hangi tada doğru yöneleceğini baştan tam kestiremedim. Tuzlu yemek olarak tasarladığıma göre şamfıstığın peynirli tada yönelmesi, tatlı kabağı rahat bırakması gerekiyordu. Nitekim öyle oldu. Artık daha bol kullanılabilir.

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Eylül 2006 08:43  

  • Sevgili Oya,
    Yine harikalar diyarına gittik geldik seninle resmen.Belki inanmayacaksın ama şu anda 4 çift göz kabakların karşısına geçmiş resmen inceleme yapılıyor.Hatta birisinin elinde de büyütec var.Aramızdaki en akıllı o galiba.Seni iznin olursa öpmek istiyorlar burdan,ellerine sağlık diyoruz hep bir ağızdan.

    Sevgilerimizi gönderiyoruz..

    By Blogger Damak Tadı, at 19 Eylül 2006 13:14  

  • o ne kadar zor bir cevap..kafam karıştı..ne zor işlerrrrrr

    By Blogger birisinin yeri, at 20 Eylül 2006 19:21  

  • Ben de hepinizi öpüyorum Damak Tadı... Senden çıkan lezzetleri hiç de yabana atmıyoruz değil mi?

    Baveeeer, sen de bana 2 kere ikinin ötesini sorma sakın 8-((

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Eylül 2006 13:03  

Yorum Gönder

<< Home