Kedili Mutfaklar

Salı, Ağustos 30, 2005

Yasak yarın bitiyor...


Sol köşede yatan palamutlardan ikisi benim oldu. Yasak daha sürüyor, yarına kadar da sürecek. İşte Kumkapı Balık Hali önü balıkçılarının hali böyleydi bu son günde. Palamutlar büyüdü. Çingene halleri tablalarda pek az görüldü. Lokantalar sattı ama, "Nereden buldunuz," diye kimse sormadı. Biz de yedik, biz de sormadık. Bu iki balığın hali bu akşam bu evde, adam başına şu tabakta görülen şekilde oldu. İki yarım yaka ile iki yarım kuyruk. Kırmızı soğan adam başına bir adet, bir avuç maydanoz, limon.
Teflon tava incecik sızmadan hafifçe yağ sızdırılarak yağlandı, balık parçaları önlü arkalı bulandı bu yağa. Ortalama ateş üzerinde piştiler sonra, 'ne kızartma ne de ızgarayız,' dedirten muhteşem bir lezzette. Porsiyonlar büyük ancak ortakçılar malum. Kuyrukların en löp yerleri Kimsecik ve Cancan tarafından götürülmüştür.

"Mavili tabaklarımdan söz etmeliyim bir ara", diyordum içimden. Yıldız Porselen, 1978 el yapımı, kobalt boya. Şu anda elimde kalanlar 100 parçadan fazla. Her bir parça tarihli, imzalı. Çok seviyorum onları. Keyifle ısmarlamıştım. Hep keyifli kullandım.

2 Comments:

  • Ah ahh diyorum, o palamutlari gorunce. burada balikciya her gittigimde, her defasinda hem de 'nerdee bizim baliklar' diyorum.. Afiyetler olsunm sizlere. Biz fotografla yetiniyoruz, ne yapalim..

    By Blogger Hanife, at 31 Ağustos 2005 08:04  

  • Icim tuhaf oluyor benim de, bu resimler girse mi girmese mi diye buralara. Ama madem ki paylaşmaktır muradımız... Inan ki hepimiz hepimizin yemeklerine soole bir ic geciriyoruz. Senin de kabak ve kereviz saplari resmine bakmaya doyamadim. O saplarin ici bos olanlari ile harika bloody mary icilir. Biliyor muydun? Pastan da mukemmel. Daha sekilli sos dokmek icin hunili krem santiye aletlerinden kullan veya da kendine bir huni yapip altindan istediğin irilikte bir delik kes. Sonbaharin burada da eli kulaginda artik. Pazar yerleri alarm vermeye basladi! Sevgiler sana, Oya

    By Blogger Oya Kayacan, at 31 Ağustos 2005 08:47  

Yorum Gönder

<< Home