Kedili Mutfaklar

Cuma, Eylül 22, 2006

Rezeneli, kekikli hamsi fırında

Sanki hamsi böreği


Geçen yıl hamsi mevsimi olmamıştı. Çıktığını duyduk şöyle bir, derken balıkçılar dedi ki, “Lüferler pek aç geldiler, hamsileri yediler bitirdiler.” Şaşırdıktı haliyle, hamsilere mi üzülelim yoksa lüferlere mi sevinelim? Arayışlara girildi sonra, o donmuşu güzel, bu salamurası fena değil... Hiçbiri tutmadı tabii tazesinin yerini, avunduk sadece.

Beylerbeyi dedim önce, sonra Çengel’e kadar uzandım bugün hamsi almaya. Yarına turşusu da kurulacak, taa geçen yıldan verilmiş söz gereğince... Akşam da rakı yanında çıtır çıtır yensin dedim. Yaptım yine yapacağımı.

Mısır unu, bol rezene tohumu, bol kuru kekik, pul biber, renkli top biberler, çekilmiş karabiber, iki üç karanfil ve de tuz; hepsini hamsileri fırına atacağım kaba koyup karıştırdım. Hamsileri de aynı kaba alıp iyice buladım mısır unlu karışıma. Düzgün düzgün sıraladım sonra. Az da sızma dolaştırdım üzerine. Fırın 200 dereceye ısınmış haliyle 20 – 25 dakika kadar misafir etti hamsileri.

Bir lezzet ki sormayın. Rezene tadı bir yana, bir de çıtırtısıyla acayip bir katkı oldu hamsilere.

Alır parayı!

10 Comments:

  • Sevgili Oya'cığım
    Tek kelime ile harikasın ve yine harika bir hamsi ile çıktın karşımıza ellerine sağlık ne diyebilirim ki başka..Böyle yapıldığını ilk sende gördüm bizlerde nedense hep klasik tarifler,nedense eskiler pek yeniliklere açık olamıyorlar olmuyorlar.)

    Sana ve sevdiklerine harika bir hafta sonu ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

    Sevgiyle kal,daima mutlu ol..

    By Blogger Damak Tadı, at 23 Eylül 2006 00:23  

  • Harika olmus olmali bu!!! Ben de sardalyalisini denerim belki, burda hamsi yok, uhuuuu :(((

    By Blogger YesilErik, at 23 Eylül 2006 00:38  

  • oyh oyh oyhhh .. ellerinize sağlık efendim .. kedili cicili mutfaqlara sevgiler (:

    By Blogger blacklebron, at 23 Eylül 2006 04:05  

  • Damak Tadı'cığım, ben klasik tariflere uyamıyorum bir türlü, hepiniz biliyorsunuz artık... Ne yapsam değiştiriyorum mutlaka. Bu hamsilerde zaten benim anlık keşiflerimden. Geçen gün City Farm standından organik rezene ve kekik aldım. Mis gibiler ki anlatamam... Onların o güzelim tatlarını / kokularını nereye kullansam derken, hamsiler çıktı ortaya. İnan ki restoranlarda yesen "vay be" dedirtir. Çıtır çıtır anason lezzeti aldı götürdü beni. Onun için "alır parayı" diye yazdım.

    ----------

    Sevgili Yeşil Erik, sardalyalısı da senden haydi bakalım... Dene ve yaz...

    ----------

    23. Kazım Bursa'dan sevgilerini gönderiyor. Artık o da acıkınca ve de vesaire zamanlarda burada oluyor. Kazım oğlum yaa, şu pop up dalgasını kaldırsana blogundan, onunla uğraşmaktan seni göremiyorum...

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Eylül 2006 09:43  

  • Insaf vallahi Gecen hafta cuma pazari Hamsi kayniyordu.Bir de cinokop tezgahlari doldurmustu.Biz hamsiyi yedik arkadan Tarifler geldi.Bu is galiba hocanin cigeri kaptirdiktan sonraki hikayesine döndü.
    Saygilarla.

    By Blogger ERDIL, at 23 Eylül 2006 11:09  

  • Rezene tohumu sahane bir fikir. Cayini icip duruyorum, bir de böyle deneyeyim. Sevgiler.

    By Blogger tata, at 23 Eylül 2006 12:29  

  • Sevgili Erdil Bey, Ramazan'da balık pek yenmez nedense. Ne günahı vardır bilemem... Yani önümüzdeki Cuma yapmamanız için bir neden yok!

    Selam Tata, her şey yolunda mı? Yapar yersen yanında rakıyı unutma...

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Eylül 2006 13:15  

  • Madem Çengelköy'e kadar uzandınız, Şen Balıkçı'dan İbo'dan alışveriş etmenizi tavsiye ederim Oya Hanım.

    By Anonymous Adsız, at 23 Eylül 2006 14:40  

  • Deniz tarafında, Çınaraltı aralığına yakın olandı, o mudur d? Oysa bir daha gitmem, biraz eli çabuk balıkçılardan. Olta palamuta beş lira diğerine üçbüçük deyip, olta yerine diğerini sokmaya çalışıyor. Her balıkçının tanımadıklarına yaptığı iş bu. Ben, uyumadım, kızdı adam...

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Eylül 2006 17:25  

  • Hayret ilk defa duyuyorum Ramazanda baligin pek yenmedigini belki eskiden hazirlanirken kokusu nedeni olabilir.Simdiki mutfaklarimizda buna bir cok care bulunmustur,gelelim cuma pazarina bizim burada o kadar büyük alternatifimiz yok taze olarak ucakla ne gelirse ona riza göstermemiz lazim.Beylerbeyin de olmayi cok isterdim.Eski dost balikcilar.

    By Blogger ERDIL, at 25 Eylül 2006 00:57  

Yorum Gönder

<< Home