Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Kasım 18, 2006

Peynirlerim cilve ister


Şaraba oturuluyor bazı. Şimdi havası da artık. Lezzetli kırmızılar açılıyor, peynirler saçılıyor çeşitlerce, şöylece sehpa üzerine. Benim met cezir zamanlarımdır sehpa üstü şarap zamanları. Kısa git gellerimdir, şişinip gevşemelerimdir mutfak sehpa arasında. Getirip bırakmam her şeyi öyle orta yere. Kraker ve ekmek çeşitlerim artar ikide birde, katıkların da çoğalır sayısı durmadan. Şarabı açtığımızda bize boş boş bakan sehpa ilerleyen zaman içinde donanır.

Servisin misafiri sıkmaması gerek malum. Zırt pırt koşuşturan, yorulmayı çağrıştıran haller olmayacak elbet yaptıklarımız. Kısacık küçücük saptamalar ve hareketlerle çözülmeli bu durum. “Bak bakalım şimdi tadacağın marifetimi beğenecek misin?” demeye kalmadan ayaklanıp, giderken elleri ve kalçaları olan müziğin ritminde sallayarak küçük eğlenceler yaratıp, dönüşte mutlu tebessümler arasına kısa nağmeler karıştırıp... Kaç kol çengi!

Peynirli icatlarımı da öyle getiriyorum ortaya, hem yüzgörümlüğü istercesine nazlanarak, hem de dozunda cilve katarak.

Kurutulmuş domates parçacıkları, pul biber, lezzet verecek kadar sarmısak, kekik ve kullanılan lor iyice tuzsuzsa azıcık da tuz ilavesiyle yaptığım domatesli lor peynirim çok lezzetli. İyice karıştırılan malzemeyi streçle istenilen şekilde sararak bekleteceksiniz. Sararken, baharat karışımı ile sıvazlayın şekil verdiğiniz peynirin üzerini.

Somonlusu da denemeye değer doğrusu. Füme somonu incecik parçalayarak peynirle karıştırın. Üzerini somon şeritleri ile süsleyerek, çemen tozu serpin.


Şaraba oturmak iki şıklıdır. Alırsın pahalı peynirleri koyarsın tabağa. Alırsın ucuz peynirleri yaparsın kendine özel marka.

İkincisi daha keyiflidir.

Yukarıda anlattığım gibi cilveler yaptırır insana.

4 Comments:

  • OOOF ki ne of..ilk paragraftaki şiirsel yazım tarzın ne de etkileyici hani ?
    ikinci şıkkı tercih eder insan demeye kalmadan sen zaten doğru şıkkı işaretlemişsin :)
    bir lokma bir hırka en sevdiğimdir...

    By Blogger birisinin yeri, at 18 Kasım 2006 17:56  

  • Bu ikram sekli konusundaki fikirlerinizi cok begendim. Bunlari düsünmek de bir incelikmis ya...

    Tamam yazdim kafama, sehpaya sarap icin peynir getirirken nasil olmam gerektigini. :)

    By Blogger teyzenteyfik, at 18 Kasım 2006 21:17  

  • Yerine göre be Baver, yerine göre. Saray sofralarına da oturabileceksin yeri gelince, balıkçı sandalında teneke mangal başına da.

    Sade şarap için peynir getirmelerde değil teyzem, gırgırı hoşluğu şamatayı sevecenliği her yerine sıkıştır hayatının.

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Kasım 2006 10:23  

  • Pırtık evli ve mutlu ve hamile. Bir süre sonra ...ve anne olarak devam edecek olan adından işsizliği artık çıkarıyorum. 24 saatlik görev başlıyor Pırtık, tamamına erince inşallah hamilelik.
    Ne kadar haklısın standartsız üretim konusunda. Sadece peynirde değil, çok şeyde.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Kasım 2006 10:19  

Yorum Gönder

<< Home