Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Ekim 05, 2009

Pasta e fagioli

Kuzeyde değil ama Roma'dan aşağı pek sevilir İtalya'da. Pasta e fagioli (pasta e facyooli), daha güney ağzıyla pasta e faciola (pastayfaçiola). Tarifi olmayan bir yemektir. Adında geçen kuru fasulye ve de küçük kesme bir makarna çeşidi kullanılmak şartıyla her tadı alır. Her mutfağın tarifi ayrıdır, her tarif günün malzemelerine göre değişerek uygulanabilir.

Buraya kadar anlaştıysak, size hararetle tavsiye edeceğim bir kış yemeği kazandınız demektir.



Lezzetine lezzetler katarak haşladığım ispir fasulyemi kıymalı pişirdim. Hava yağmurlu serin, yemeğim acı salça sıcağı...


Fasulyelerin iyice sulu olup da makarnaları içinde yüzdürdüğü veya makarnalar üzerinde sos gibi yendiği durumlar söz konusu olabilir.


Bu mutfakta her durum o anın keyfine göre ayarlanmaktadır.


Zaten pasta e fagioli ayar vermeye çok müsait bir yemektir.


Kış sofralarınızı bu duruma göre ayarlamanızı şiddetle öneririm!


Az önce de hararetle tavsiye etmiştim zaten.

18 Comments:

  • Bizim evde sulu yemekler hep kıymalı pişer, kuru fasulye de bunlardan biri. Ama pasta e fagioliyi bilmiyordum, kuru-pilav(herkes gibi pirinçli değil bulgurlu) şeklinde tüketiyoruz :)

    By Blogger Naile, at 5 Ekim 2009 12:19  

  • Ay ilk defa pişti olduk inanasım gelmiyor :)

    Bende bir Annoya olabilir miyim? sorusuna olumlu cevaplar verebilesim var.

    Fakat makarna biraz kalem makarna olandan ama olur o kadar :)

    By Blogger ruhdagı, at 5 Ekim 2009 19:56  

  • Şiddet, hararet Oya can bu kavramların beni acıktıracağını hiç düşünmemiştim :))

    Hakan-Korsan

    By Blogger Pirate/Korsan, at 6 Ekim 2009 09:43  

  • Naile'cim, doğrusunu istersen bizim evlerde sebzelere kıyma, bakliyata kuşbaşı veya kemikli parça et kullanılır. İlk kez kıymalı fasulye yaptım.
    ----------
    Boynuz kulağı geçer ya ;) Barilla'nın minyatür serisi var. Bizde de başladılar yapmaya. Bu yemek aslında küt kısa kesme olandan yapılıyor. O da başka markalarda var galiba...
    ----------
    Hakan'cığım, ağzıma geleni söylerim ya, demek yerine oturmuş! Korsan'ı mırlıyor benimki.

    By Blogger Oya Kayacan, at 6 Ekim 2009 10:19  

  • aaa ben de böyle yapayım benim şu ne yapacağımı bilmediğim fasülleri:)

    annoyacığım bi soru daha nohut yerine fasül ile de humus yapıyorlar demişsin ya bütün malzeme aynı mı oluyor yani tahin mahin...imza acemi aşçı:)

    By Blogger Feride Nizamettin, at 6 Ekim 2009 14:55  

  • bayilirim ben ruh haline gore degisen yemeklere insana ozgurluk saglar:)

    By Blogger beste, at 6 Ekim 2009 23:21  

  • Evet Pisi'cik, fasulyesi dışında malzemeler aynı.
    ----------
    Ah ne güzel, beni anlayan ruh hallerindensin Beste'ciğim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 7 Ekim 2009 09:46  

  • Çıldırtıyor beni bu yemekler. Ben en iyisi gidip yemek yapayim.

    Sevgiler..

    By Blogger Kedila ve Meşe, at 7 Ekim 2009 12:21  

  • Kıymalı fasulyayı hiç duymamıştım. Yine şaşırttınız beni :)
    Siz bendeki "başımızı döndüren sofrayı" okudunuz mu? Yemeklerin lezzetinden değil, ortadaki dil fazlalığından :)))

    By Blogger Papatya, at 8 Ekim 2009 00:42  

  • Ne pişti acaba Kedila'nın mutfağında?
    ----------
    - Diyorum ya yukarıda, ben de ilk defa kıymalı yaptım kuruyu.
    - İyi ki yazdın Papatya'cığım . Bu ara tembellik mi desem, yoksa yeni PC'me alışmaya çalışmak mı gezintilerim azaldı! Eskisinin yavaşından, bunun da hızından aptallaşmış durumdayım.

    By Blogger Oya Kayacan, at 8 Ekim 2009 11:58  

  • ispir fasulyenin cnsi mi biraz fransizlarin coco dedigi cinse benziyor yusyuvarlak bilye gibi ve beyaz!

    By Blogger beste, at 8 Ekim 2009 12:08  

  • Coco'nun fasulyesini duymamıştım Beste. İspir minik, pek bilye gibi değil ama. Pişmeden önce beyaz tabii!

    By Blogger Oya Kayacan, at 8 Ekim 2009 16:36  

  • Üstada bence bildiğim en iyi makarna olan Barilla'nın sonunda esmeri de çıkmış, denediniz mi? Enfes... Yani tabii beyazın da yeri ayrı ama deli gibi makarna seven de şu malum beyaz un vs. korkutmaları yüzünden esmer ırk manen de rahatlatıcı oluyor. Her zamanki Barilla kalitesini de dikkate almalı tabii. ÜRetim prosesisinin insana saygıyı hedef aldığına ikna olduğum İglo karidesiyle yaptım bir kaç kez, tadına duyamadım. ben de üstad pozlara girdim haliyle:)

    By Blogger Basak, at 8 Ekim 2009 17:15  

  • Almadım daha esmerini Başak'çığım. Galiba henüz üretimini değil, dağıtımını yapıyor Filiz Makarna bu esmer Barilla'nın. Fiyatı beyaz unluların dört misli çünkü. Paket de, incelemedim ama yabancı göründü bana.
    Iglo ürünleri kullanan herkesçe beğeniliyor. İnan onları da kullanmadım. Kabuklu kocaman karidesleri sarmısaklı sızmada çevirip, kabuğunun da lezzetini alarak yeme alışkanlığımı bozamıyorum pek.
    Ellerine sağlık, üstadlaşma yolunda emin adımlarla ilerliyorsun ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 9 Ekim 2009 10:31  

  • Bu yemeği ilkkez görüyorum :) ilginç ve ilgi çekici bir yemek ama zor bir tadı olurdu sanırım.Çanakkale Seramik

    By Blogger Unknown, at 10 Ekim 2009 19:47  

  • Nasıl yani Ion? Dediğin zor tadı anlayamadım. Dam üstünde saksağan Çanakkale Seramik reklamı aldım galiba. Adres ver, faturamı göndereyim ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Ekim 2009 11:30  

  • Ben İspirli sayılırım.Yarı kan diyelim:)

    Vay be.

    By Blogger Öykücü, at 11 Ekim 2009 22:37  

  • Afganistan'da ne işin var kuzum Öykücü? Eski Afgan kralının kardeşi Obeidullah ve ailesi ile komşuyduk eskiden. Çok sayıda Afgan aile tanımıştım bu vesileyle. Çoluk çocuklarından hala görüştüklerimiz de var ara sıra.

    By Blogger Oya Kayacan, at 12 Ekim 2009 10:34  

Yorum Gönder

<< Home