Kedili Mutfaklar

Pazar, Mart 14, 2010

Maydanoz sapı her yere...

Kara pirincin maydanoz saplı muhteşemi


Bu evin maydanoz aşkı bir yana... Demet demet yeniyor mübarek. Sap meselesini de çözdük, bir de bakıyorum ki yerleşmişler bir torbacığa, mis gibi beni bekliyorlar dolapta. Nereye koysam ben şimdi bunları gibi bir derdim olmaz nasılsa, ne yapacaksam oraya yakıştırırım gider.
Kara pirinç haşlamasında da kullandım, enfes. Lundberg Black Japonica bol suda kaynadı önce. Aynen kaynadığı suyun içindeki pirinçlere maydanoz saplarıydı, taze zencefildi, limon kabuğuydu, sarmısaktı, tavuk suyuydu, baharatlı deniz tuzuydu, soya sosuydu, kırt kırt biberdi, sızmaların sızmasıydı ekledim durdum sonra.
Kısık ateşte pişmeye devam. İki aşamalı pişme oldu böylece ve zor yumuşayan kara pirinçlere iyi geldi doğrusu. Risotto gibi hem sulumsu da hem de dirimsi oldular ki, tam benlik.
Altını kapatmadan önce ZYTN'nin 'köy paçalı' zeytin dilimlerini kattım içine, renk renk ve çok lezzetli. Daha daha lezzet diyenlere peynir katkısını da tavsiye ederim.
Bana bu kadar lezzet yetti.
Benimki sadece haşlanmış kara pirinçti!
Maydanoz saplı köy yumurtası unutulmazı

Yine sızmada, yine maydanoz sapları, sarmısak, kuru domatesler, süs biberi..., döndürülsün, yumuşatılsın. Mümkünse günlerden bugün gibi yumurta yeme günüm olan Pazar olsun. Kocaman olsun porsiyon bu Pazar, yumurta adedi ikiden üçe çıkarılsın.

Gözüm doysun.

Suluca kalsın yumurtaların beyazı, bizim malûm karışım tuz ile biberi hap diye kapsın, emsin, eritsin içinde. Isıtılmış otlu ekmek dilimim kalın olsun, bastım mı lokmamı sarının gözüne gözüne lokmam ağızda foşurtlasın.

Bana yumurtalarını gönderen kümesin tavuklarına sevgiler olsun.

Maydanoz saplı hallerime şükürler olsun.

Hamdolsun.

19 Comments:

  • kokusu geldi kuru dometesin, hafta pazar bu tarif benim kahvaltımı süslerin :)
    afiyet olmuştur elbet üzerine de bir de yarasın :))

    By Blogger Evren, at 14 Mart 2010 16:14  

  • oya sen beni omlet delisi yaptın oyaa! dün taze sarımsak ve soğan sızmada üstüne 4 yumurta, bugün domates sarımsak yine üstüne yumurta, kuru domates haftaya artık sarımsak var içinde -hazır 4 kutu var evde söylemesi ayıp- maydonoz saplarını görünce ah diyorum bugüne kadar attık yav! iyi pazarlar oya cım

    By Blogger Handan, at 14 Mart 2010 16:20  

  • Ya ben bu yumurtaya bittim!

    By Blogger Kırmızı Mutfak, at 14 Mart 2010 19:51  

  • Yumurta sevmeyen ben bile imrendim maydanozun o görüntüsüne..Şimdiye kadar ttiğimiz maydanoz saplarına üzüldüm vallahi..Seviyorum seni ve hallerini Oya'cığım..Kocaman öpüyorum ve sevgilerimi gönderiyorum..

    By Blogger Damak Tadı, at 14 Mart 2010 22:43  

  • Yumurta beni mahvetti, nasıl muhteşem bir görüntü öyle. Ellerinize sağlık. Maydanoz saplarını ben de atmıyorum artık, teşekkürler.
    Sevgilerimle...

    By Anonymous Adsız, at 14 Mart 2010 22:43  

  • yemek mi tablo mu anlamadım.
    yemeyecek adam ağzının suları aka aka yer !

    By Blogger nalan, at 15 Mart 2010 00:44  

  • Yumurtalı pazar günleri bir çocukluk alışkanlığı sevgili Evren. Uzun uzun kahvaltı sofrası keyfi, gazeteler, taze meyve suları, bazı sucuklusu yumurtaların bazı da pastırmalısı. Hiç kaytarmadan sürdürüyorum bu geleneği.
    ----------
    Handaaaan, kötü yola düşüyorsun gibime geliyor ;) Ot ayıklama işini bir süre önce Şemsi'ye devrettim ya, saptan çöpten ayrı düşmüştüm. Neyse toparladık vaziyeti. Sade maydanozunki değil, hiç bir sap atılmasın lütfen. Hani roka sapı bızztı yapsan, sızmasıyla az ceviziyle mesela, yanında rakı ya rakı demez kimse.
    ----------
    Un var mı var, şeker var mı var, e ne duruyorsun helva yapsana, helva yapsanaaa hesabı... Yapıp yesene yapıp yeseneee sevgili Kırmızı Mutfak.
    ----------
    Bereketi artıyor böyle böyle mutfaklarımızın. Maydanoz sapları yaprağından daha değişik ve güçlü bir lezzet veriyor Pınar'cığım.
    ----------
    Gül'cüğüm maydanoz sapı tatlısı/reçeli yapıp senin pastalarına mı soksam acaba diye düşündüm şimdi ;) Olmaz olmaz demem hiç biliyorsun.
    ----------
    Ben de öyle öyle yiyorum zaten Nalan'cığım ¨!¨

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Mart 2010 09:32  

  • merhaba;

    Bebek yokuşundaki manolya açınca resmini gönderir misin?

    sevgiler

    By Blogger Dört Yapraklı Yonca, at 15 Mart 2010 10:34  

  • Çoktan açtı Yonca, belki de bitmek üzeredir. Bir eski fotografı var ama adresini bulamadım göndermek için.
    Bu adreste bu yıl çekilmiş hali de var:
    http://aslimo.blogspot.com/2010/03/dun-onu-gordum.html

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Mart 2010 17:50  

  • ben yoldan gönüllü çıktım...
    geçen gün işyerinde ettim bu lafı; her an işi kırmaya, mudanyaya kaçmaya hiç olmadı aşağıda kahvaltıya varım! bir ıslık yeter! de artar bile ahh oya ah içimde bir damar hala ve daha yoldan çıkmaya hazır ve nazır

    By Blogger Handan, at 15 Mart 2010 17:59  

  • oya hanım, azıcık hayattan nefes alıp bi koşu geldim buraya. nasıl huzurluyum şimdi, burada. yemek yemeyi unutan beni acıktırıyor da. maydonoz sapı var, yumurta da var, ben gidip helva yapayım:)

    kucaklıyor, öpüyorum canım oya hanım'cığım.

    sevgiler

    By Blogger endiseliperi, at 16 Mart 2010 14:09  

  • Hodri meydan Handan'cığım, çık çıkabildiğin kadar yoldan. Kırma damarı. Füüüüyyytfüüüüüüy!!!
    ----------
    İyi ki gelmişsin bak Endişeli, karnın da doydu;)
    Senin her zaman huzur içinde olmanı o kadar çok istiyorum ki. Çok sevgimle, çoook.

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Mart 2010 18:51  

  • sahane olmus yumurtalar aklim kalid yapmam lazim afiyet seker olsun

    By Blogger beste, at 17 Mart 2010 11:14  

  • Sana da afiyet olsun sevgili Beste.

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Mart 2010 16:28  

  • organik ymurtalarim, maydanozlar hazir sucuk yok sanglier kullanacagim bir tek pazari beklemek kaldi kulaklariniz cinlarsa diye:))

    By Blogger beste, at 19 Mart 2010 22:49  

  • Beste'ciğim ben de sucuk kullanmamıştım, kuru domateslerimin görüntüsü sana öyle geldi galiba ;) İnsanın canının çekmesi böyle birşey işte. Senin canın sucuklusunu çekmiş.

    Bak ama şimdi, oldu mu bu ya..., benim canım da sanglier çekerse ne olacak? Doğru dürüst cochon bulamaz olduk biz artık (veya sayılı şarküterilerde bulunuyor ancak) neredeeee sanglier!? Yarın buranın saatiyle 12:00 civarında, kimbilir neli yumurtalarımı yerken aklımda olacaksın, çoook sevgiler.

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Mart 2010 11:50  

  • Amma turuncu hakikaten bu yumurtanın turuncusu. Bende de Meltem arkadaşımdan gelen gerçek bir köy yumurtası var. Tavuklar keçi yavrularıyla arkadaşlık ediyor bahçelerinde. Pek bir komikler...

    By Blogger Tijen, at 20 Mart 2010 21:06  

  • yaptim yaptim baila bayila yedik herhalde maydonoz sapinin daha cok yakisacagi birsey olmaz harikasiniz:)Aynen domatesleri ben sucuk sanmistim!!

    By Blogger beste, at 21 Mart 2010 21:35  

  • Çatalca'da bir arkadaşımın çiftliğinden görüntüler geçti gözümün önünden. Ördek yumurtalarının arasına bir tavuk yumurtası karışmış. Neyse bunlar çıktılar kabuklarından. Kocaman bir kümes var çiftlikte, kümes demek komik zaten içine girip oturuyoruz, şırıl şırıl su akıyor içinden filan. Masal gibi. Ördek yavruları daldılar suya, tavuk bebek kardeş zannettiği ördekleri takip etmek için su kenarından aşağı yukarı koşmaktan kendini paralıyor. Çok gülmüştük doğrusu.
    Çiftlik hayatı muhteşem Tijen'ciğim. Zamanında her imkanımı kullanıp böyle bir yerleşimi seçseydim keşke.
    ----------
    Evet Beste'ciğim, maydanoz sapları değerini buluyor yumurtanın yanında ;) Afiyetler olmuuuşşş. Bol soğanlı bir bulgur pilavına da çok yakışmıştı. 20 Şubat'ta yazmıştım. Sevgiler.

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Mart 2010 10:39  

Yorum Gönder

<< Home