Kedili Mutfaklar

Pazar, Şubat 14, 2010

Pazar ilavesi

İnanılmaz bir tat bu. Meyvenin ta kendisi. Sanki bal dökmüşüm ekmeğe, teşbihte hata olsa da. Bir yerden birisi geldi. Bir sızma getirdi... Benim burun damlası dediğim hani, zeytini sıkmadan önce ilk damlayan yağ. Dostlar başına.

Ara ara işkembeyi bir yerlere karıştırırım. Bu sefer sarı mercimek çorbası işkembeli oldu. Siz deyin ki iyi olmuş, ben desem ki fevkalâde. Kolayından, salam tipi hazır işkembe tabii. Ufalak doğranmış soğanla mercimek ve işkembe aynı anda girdi tencereye. Keyfimce otlar yapraklar biberler kattım. Limon kabuğu çentiklerimi unutmadım. Sumak serptim yerken, yakıştı.

Korhan gelir bazı bazı. Üç dört bilgisayarı sağa sola yayar. Niyeti benim Vaio'nun aksayan taraflarını toparlamak. Vırvır ediyorum ya, o olmuyor bu olmuyor diye. "Yaptım," diye gidiyor, o gidince eski hamam eski tas. Evlendi, baba oldu, çok da çalışıyor; aklı başka yerlerde yani. Bana ikinci sınıf iş yapıyor.

Evde bol salata malzemesi bulundurmak gibisi yok. Her salata yapışım başka, hepsi ayrı güzel. Siz halâ yeşil salataya domates doğrayıp geçiştiriyor musunuz yoksa?


Mine'si Teyze'min serasından gelen bir tepsi dolusu kumkuatı önce masa üstü yapıp kokladık iki gün falan. Derken üç saat kadar çekirdek ayıkladık. Ve fakat devamında bir halt ettik ki, öyle böyle değil. Suya basıp bırakacağımıza şekere basıp bıraktık. Sıkar şeker narenciyeyi. Bizim canım kumkuatlarımızı da sıktı. Tadı öyle böyle değil ama biraz fazla çiğnemek gerekiyor! (Reçeli burada)

Ev yapımı özel bir erik rakım var, azıcık. Kumkuatlarımdan bastım o azıcığın yarısının içine. Az şekerle çalkaladım. Durun bakalım ne olacak? Ben duruyorum.
İşte bu.
Laf lafı açmıyor.

6 Comments:

  • bende turunc sarabi yaptim son posttada ballandira ballandira anlattim, kumkat bulsam kacirmaz onla da denerdim, ne kadar bekleyecek bu arkadas tadilmak icin?

    By Blogger beste, at 14 Şubat 2010 16:30  

  • Sızma zeytin yağı, işkembe favorilerimdendir ancak son bahsettiğiniz şey nedir hiç duymadım desem cahilliğimi ortaya koymuş olurmuyum?

    By Blogger annelili, at 14 Şubat 2010 20:52  

  • Beste'ciğim vallahi bakmaya doyamadım. Harika bir mutfak düzeni. Nefis görüntüler. Ellerine sağlık. Bizim arkadaş dersen, "hiç sarhoş olmadığından, olamayacağından dem vuran sıkı içici biri var, o gelsin de sarhoşluk nedir görsün" gününe saklanıyor ;)
    ----------
    Annelili, yazımın içinde harika kumkuat reçeli tarifime link verdim. Unutmuşum, iyi oldu hatırlattığın. Aşağıdaki link dersen, kumkuat nedir soruna tam detaylı cevap... Sevgiler...

    http://www.verita.com.tr/kumkuat.asp

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Şubat 2010 07:59  

  • Görebildiğim kadarıyla evinizde güzel ve renkli ruhunuzu aynen yansıtmakta. ah bu arada, benim en iddialı olduğum konu salatadı, evet işte bunda sizinle boy ölçüşebilirim (sanırım):))

    By Blogger Basak, at 15 Şubat 2010 17:46  

  • Oya'cığım,fotoğrafın çok tatlı..Birden kendimi yanında hissettim..

    Çorban çok afilli olmuş yine..İşkembe ve mercimek severler için birebir..Geçenlerde bir tencere işkembe güme gitti, ona yanarım halen..(

    Kumkuat'ın bir avucu Migrosta dünya para..Açıkcası almıyorum,kurusunu tüketiyorum..

    Rakının tadını merak ettim doğrusu canım..Kaç günü kaldı??


    Kocaman sevgiler

    By Blogger Damak Tadı, at 15 Şubat 2010 17:59  

  • Ev konusu tam dediğin gibi Başak'cığım. Bence, deli kadının evi biraz burası ;) Renk çok seviyorum bir kere, oyuncak seviyorum, dağıtmayı seviyorum... Salata başlıbaşına bir yetenek işi. Amaca göre salata yapmayı becerebilen çok az insan var. Dediğim oydu zaten, salata deyince kıvırcığa domates doğramak zannediyor insanlar. Kutluyorum bu yeteneğini.
    ----------
    Biliyorum Gül'cüğüm pahalı bir meyve bu ama Mine'sim sağolsun benim. Her sene, üstelik kapıma kadar kargoluyor canım. Rakım dersen Beste ve senden gelen sorular üzerine az önce tattım. Güzel doğrusu. Tatmakla kalmamalı tabii, güneş batana kadar sabredip güzeel bir buzda kadeh alacağım elime dondurucudan ve artık bilmem n'olacak. Hayli sert sanki, göreceğiz bakalım ;)) Bu arada şükür kavuşturana, özlemişim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Şubat 2010 16:05  

Yorum Gönder

<< Home