Kedili Mutfaklar

Pazar, Ocak 10, 2010

Yeşilli ekşi köfte

Ekşi köfte bir kere, ekşili değil. Ekşili olanı Annem Selma mutfağının çok sevilenidir. Seyrek de olsa yaparım ama daha ziyade beklerim ki yapsın. Sarma durumum gibi hani, tembellikten olabilir. Ya da kendi bilinmeyenimi yaratıp bilinire çevirme manyaklığımdan.

Ekşilisini pirinçle yaparız tabii. Terbiyesinde limon kullanılır haliyle, ekşili olması da ondan kaynaklanır.

Bu yaptığım derseniz bildiğimiz ekşi, ekşi mi ekşi. Limonyergil olduğumdan, tamamiyle kendi isteklerim doğrultusunda ayarladım malzeme kullanımımı. Bızzzzt çalışır Oya bakar şeklinde bir hazırlık safhası vardı. Soğan ve sarmısak bızzzzzttt, biraz dişe gelir halde ama. Rende soğan sevmem yemeklerde, köftede de sevmem. Bazı soğanlar çok sulanır, kimi acılaştırır...; üstelik yok olur gider ya üzülürüm arkasından. Yediğimi bileyim yediğimi bilsin, diye düşünürüm!

Evde bulunan maydanoz ve dereotunun tamamına ilave edilen kabuklu mabuklu yarım limonla ikinci bıııızzzt.

Üçüncü bızzzt da yumurta, limon suyu ve una geldi.

Taze ve iri çekilmiş renkli top biberler, deniz tuzu, soğan ve ekmek içiyle yoğrulan köfteler dizildi sahana. Sızma gezdirildi hafiften. Taze kekik, biberiye, defne ve bir kuru arnavutla kapakladım, kızartırmış gibi yaptım.

Köfteleri iki taraflı pembeleştirdim es, iki parmak sıcak su ilave ederek fokurdattım es. Sonra limonlu yeşil sosla iki fıkırdadılar es. Finali de bızzztlanmış terbiye ile yapıp bitirdim işi.

Eslerde tuz ve biber çekmelere bayılıyorum.

Limon kabuğunu az tutar, ekşisini azaltır herkese yediririm.

Domateslisini yaparım; tazeden yazlarda, kışlayınca kurusundan.

Ispanaklısı, patlıcanlısı...

Sahan köftelerimi bu usûl yaparım artık.

8 Comments:

  • defne, biberiye yaninda mercankosk diger ot galiba, afiyet olsun:)

    By Blogger beste, at 10 Ocak 2010 12:52  

  • Mercanköşk değil Beste, benim dağ kekiğimin kış hali. Yaprakları ufalıyor kışın ama dört mevsimlik. Dalları odunsu olan bazı bitkilerin bu avantajı var :)

    By Blogger Oya Kayacan, at 10 Ocak 2010 13:19  

  • buna limon kekigi deniyor bendekilerin yapraklari kucuck birde acik yesil renkli yuvarlak yaprakli var ikisi de kara dayandi, biberiye ona keza hatta nane bile ki onu beklemiyordum:)

    By Blogger beste, at 10 Ocak 2010 17:50  

  • harika gorunuyor, eksiye bayilirim. bu tam benim damak tadima gore olmus.

    By Blogger ZencefilliÇörek, at 11 Ocak 2010 00:07  

  • Yok bu resmen dağdan inme yabani kekik ;) O da kış kılığına girince ufalıyor böyle. Mine'sinin serasından (www.mineflora.com)gelen iki tip ehli kekiğim de var. Limonlu olanın yaprakları sarı ve yeşil karışımı.
    Taze kekik kullanımı çıldırtan bir keyif...
    Eveeeet Beste'ciğim nane bile... Kaç yıldır aynı nanelerim yaz kış yaşayıp gidiyoruz birlikte. Yazın serpilip büyüyünce neşeleniyor bunlar, kış aylarında küsmüş gibiler, ufalarak dertli dertli duruyorlar.
    ----------
    Sevindim Zencefilli. Ekşi lafını duyunca ekşi ekşi bakanlar için üzülüyorum :9

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Ocak 2010 11:16  

  • Zamanlamam yanlis oldu; simdi midem isyan ederken uyumak cok zor olacak!:) Ilk firsatta deneyecegim.

    By Blogger Pinar, at 19 Ocak 2010 23:15  

  • Yani uyanınca mı %)

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Ocak 2010 08:46  

  • Evde kiyma olsaydi dusunmedim degil!;) Hafta sonuna kaldi ne yazik ki.

    By Blogger Pinar, at 20 Ocak 2010 18:52  

Yorum Gönder

<< Home