Kedili Mutfaklar

Pazar, Mart 07, 2010

Hastaya çorba, ölüye rahmet

Trakya'yı kar basmış, İstanbul da ayazına esir... Dün karanlık, dün sıkıcı, dün keşke daha gelmeseymiş olan günlerden bir gün. Sevdiklerimin sevdiğini uğurluyoruz. Şakirin'den. Bana göre zaten bunalım mimarisinde olan cami kafama iniyor neredeyse.


Dün üşüyor içim dışım. Çorbası bugüne kısmet sıcak sıcak. Tavuk haşlanıyor, patatesli havuçlu. Severim bunu; sıcak yerim, soğuk yerim. Suyuna pilav~üstü olursa, muhallebici usulü, bayılırım. Salataya, ekmek aralarına, şuraya buraya girer. Mutfağımın biteviye pişenlerindendir.

Tavuk haşlamamın da bir entrikası var. Koyacağım ne varsa koyuyorum tencereye ve önce tepesini sıkıca folyolayıp, hiç susuz olarak çok kısık ateşte bırakıyorum bir süre. O süre tavuğun bolca su koyverme süresi kadar oluyor. Sonra da sıcak su ekleyerek pişmeye bırakıyorum. Farklı bir lezzet.


Haşlananları süzüp al kenara. Ne olacağını sonra düşünürüz. Suyundan bir ufak kavanoz ayır ki belki pilav yaparsın. Tencerede iki üç parça patates havuç bırak ve bızzztla. Şu stracciatelle vardı ya aklımda, o değil ama onu andıran bir paçavra çorbası çıkacak birazdan ortaya, umarım.

Ve deee, bızzzztlanan tavuk suyunda patates ve havucun oluşturduğu köpükler alınır. İki yumurta pat kırılır içine. Bırakılır ki azıcık katılaşır gibi olsun yumurtalar, paçavra halini alsın. Sonra hafiften karıştırılır bir iki...

Neler yakıştırsam bu çorbaya peki? İtalyan olsa ekmek kırıntıları koyardı, benimkinde zaten patates var, tabaklara da kıtır ekledim. İtalyan olsa parmesan koyardı, ben otlu Van'ı basıyorum, muaffhhh. İtalyan olsa maydanoz koyardı, ben deniz teresi turşusu...

Lezzetini mi sordunuz? Gani.

Sana da allah gani gani rahmet eylesin Nevoş. Arzu kızımın annesi, Hayati Kaptan'ımın kayınvaldesi, Nisan'ımın anneannesi sevgili Nevoş.

Güle güle.

----------

Hapşu hapşu öhö öhö, almışım soğuğu galiba.

İçtim çorbamı da, yatıyorum gidip.

2 Comments:

  • Çok geçmiş olsun Oyacan.
    Keşke o çorbalar insanın içinin üşümesine de iyi gelse:((

    Başınız sağolsun.Nurlarda yatsın bütün gidenler.

    Ne çok uğurladık, ne çok...Uzunca bir mola versin bu gidişler. Lütfen..

    Tekrar geçmiş olsun.
    Sevgiyle,

    By Blogger Ece, at 8 Mart 2010 07:56  

  • Ece'ciğim, çok teşekkür ederim. Sen acının en ağırını yaşadın, hepsi herşey hayata dair diyelim... Öpüyorum sevgiyle.

    By Blogger Oya Kayacan, at 8 Mart 2010 10:01  

Yorum Gönder

<< Home