Kedili Mutfaklar

Perşembe, Aralık 23, 2010

Kereviz sapları her yere



Ben nerde kereviz sapları orada. Sallıyorum yeller gibi, kokusu alıp gidiyor mutfağı bir baştan bir başa. O saplar evde oldukça rahat yüzü görmem zaten, ille de içine girecekleri  bir tencere kaynattırırlar bana. İlle de bir kadeh votkaya iki yaprak attırıp içirirler.

Kendini zorla koklattırır yoksa yanımda; vermişse kokusunu kolayına geri almaz, terketmez ellerimi zira.

Biber bulguru barbunyası, yok daha neler


 

Biberlerim var, Çanakkale son turfanda, bahçe.  İki kahvaltı üç salatada falan yenmiş, durduk yerde ısırık ısırık tüketilmiş, halâ da var.   Tencereye girsinler artık o kalanlar, yanlarına soğan alsınlar, portakal alsınlar ve tabii ki yazımıza konu yapraklı kereviz saplarını alsınlar.   Az sızmada dönünce iki dakika, buzluktan haşlanmış barbunya fasulyesi çıkıp katılsın aralarına.  Bir avuç bulgurla kırt kırt baharatlı tuz, bir kaşık bal, daha daha burnumun çektiği baharatlardan...


Hindi butla fırından çıksın



Aldı başını gidiyor.  Her yere burnunu sokuyor.  Burnunu soktuğu her yer kokusundan inim inim inliyor.  Bu kereviz böyledir, sevildiğini bildiği yerde keyfine doyum olmaz.

Hindi butu da alır kereviz saplarını kenarına bir patatesle beraber, doyumsuz bir lezzet olur.   Yağsız tavada şöyle bir kızarır önce but, sonra fırına girer yandaşlarıyla.  Biraz uzunca pişer ama değer doğrusu.  Yok patatesini butunu haşlar da koyarsanız yine olur, daha az yanar fırın ama o zaman benim sevdiğim o diri tadı yakalayamaz.


Kereviz saplı brokoliye terbiye verince      

 

Yeşillerinin güzelliğine bakıp pişiresi gelmiyor insanın ama kıyıyoruz işte, haşlayıveriyoruz iki parmak suda brokoli ve kereviz saplarımızı.  Tencereden delikli kepçeyle çıkarıp geride kalan azıcık suyuna da sos yapalım bakalım.  Sızma, limon suyu, limon kabuğu tırtığı, zencefil rendesi, biber ve tuz kırtkırtı ile bir taşım kaynatıverelim. Bir de yumurta kırıp acele acele karıştırınca bir nevi terbiye olacak. 

Ne oldu ne oldu.


Yine mi brokoli, yine mi o saplardan  




Sebzeli poğaça hamuru gibi bir şey işte. Kara unu beyaz unla karıştırıp, beyaz peynir, süzme yoğurt, yumurta ve sızmayla yoğurdum. Günün esas malzemeleri olan brokoli ve kerevizle yan rollerdeki yeşillikler taze soğan ve maydanoz, hepsi incecikten kıyıldı. Ay çekirdeği de girdi içine, biber ve tuz da çekildi.

Adedi tanesi gramı falan yok malzemelerin. Ele yapışan, hafif akışkan bir hamur olacak. Sert olursa iki üç kaşık su katarak yumuşatıyoruz. Tepsiye, fırın kağıdına döküp yayarak yerleştirdim. Üzerine yine sızma, Urfa pulu ve deniz tuzu...


O pişip fırından çıktığında, Darjeeling demlenmiş hazırdı.

 

17 Comments:

  • Kereviz çeşitlemenize bayıldım!:))
    Kerevizin sapı ve yaprakları bence, kökünden daha çok kullanılmalı. Ne var ki, bizim mutfağımız kereviz yaprağına sadece turşu sözkonusu olunca yüz veriyor.

    By Blogger EKMEKÇİKIZ, at 23 Aralık 2010 11:57  

  • sevemedim kerevizi, bir tek salatasını yerim ancak...

    By Blogger annelili, at 23 Aralık 2010 12:19  

  • kereviz aski bende de var hatta kokusunu erotik buluyorum desem:)

    By Blogger beste, at 23 Aralık 2010 12:59  

  • kerevize tapmakta haklıyım bu sıralar Annoyam :) bende coştukça coşuyorum çayını filan yapıcam yakında..
    öyle güzel yakışıyor ki herşeye.. dışarıdan ayıla bayıla aldığımız o salata sosları, makarna sosları v.b. çoğunda kereviz yaprağı kurusu var.. Kerevize antipatik, önyargılı birini gördüm mü sapıyla dövesim geliyor.. Öpüyorum :)))

    By Anonymous pembe, at 23 Aralık 2010 13:24  

  • Bu nasıl güzel anlatımdır, nasıl iştah açoco fotoğraflardır böyle, gidip demet demet kereviz sapı yolasım geldi, komşunun serasında varmıdır acaba :))

    By Blogger Banuca, at 23 Aralık 2010 13:58  

  • pazarcılarda söyleyeceğim artık kesip atmasınlar yaprakları ben akşam alayım onları ohh bedava bedava hem de

    By Blogger Handan, at 23 Aralık 2010 14:39  

  • Ziyan ettiğim kereviz saplarını düşündüm de vicdanım sızım sızım sızladı.Şimdi pazara gidiyorum,bol yeşilli kereviz almaya.

    By Blogger hüznün tadı, at 23 Aralık 2010 15:23  

  • oyy oyy oyy kereviz haftasi kutlamasi gibi olmus Oya abla.
    Kereviz solenide diye biliriz deyilmmi.
    Akliam dustu bakin benimde, Bir bag kereviz sapi var dolabimda.
    Corbasinimi yapsam nee.
    Afiyet seker olsun.
    Ben encok hindi buduyla olanini tutum.Biraz cikta et oburlukmu va r ben de nee.
    Sevgiler
    Sefa

    By Blogger lezzet sefasi, at 23 Aralık 2010 18:07  

  • Kereviz alirken en saplilarini, yapraklilarini secerim ve saplari mutlaka ayiririm corbalara ve haslanmis sebzeye eklemek icin. Amerika'da saplari ayrica satiliyor kerevizin. Kok kisminin kilosu 20 dolara falan geliyor ama saplar hesapli. E tabii boyu posu da tam Amerikan usulu oluyor saplarin, dev gibi. Ben de onlardan alip havuclu eksili falan yemegini yapardim.

    By Blogger Unknown, at 23 Aralık 2010 23:43  

  • Ben de pişirdikçe bayılıyorum Ekmekçi Kız. Yer elması yapmıştım bir de kerevizli, hem kökü hem de saplarıyla. Fotoğraflarını silmişim diye yazmadım, o da çok lezzetli oluyor.
    ----------
    Ööööf Annelili, duymamış oliiim n'ooolur ;((
    ----------
    Ay bu laf dilimin ucuna geliyordu da söyleyemiyor muydum nedir ;) Aşk deyince zaten erotizm girmeli içine sevgili Beste, değil mi ama? Artık kereviz deyince sen geleceksin aklıma.
    ----------
    Bu müthiş kereviz desteğin için sağol Pembe ;!) Ben hazır sos almam/kullanmam ama. Geçen gün makarna markası olarak eeen eeeeen makarnam olan Barilla'nın pesto sosunu aldım. Fesleğen bulamadım o gün, hadi deneyelim bakalım dedim. Rezalet tadında bir şey :( Çöööp.
    ----------
    'Komşunun serası' sözcükleri nasıl da içimi kıpraştırdı Banu'cuğum. O komşu bana komşu olsa her gece soyguna uğrardı...
    ----------
    Ooooh ne alâ Handan'cığım, kışı ucuza getireceksin... Her yemeğe koy vallahi, benim gibi.
    ----------
    Geleceğe bakalım Hüznün Tadı, giden gitmiş. Belki de gübre olup toprağa fayda etmiştir attıkların :)
    ----------
    Kerevizle bütün kış şölen havasında geçiyor benim için Sefa'cığım.
    ----------
    Artık bizde de satılıyor, benim kullandıklarım da o saplar zaten VejeKedi. Kereviz aldığımda da tepesinde yeşillik bulabilirsem ne alâ. Fiyat konusuysa bizde tam tersi oluyor, saplar pahalı kökler ucuz!

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Aralık 2010 13:31  

  • Oyacan'cım,
    Yav o en son resimdeki kareli masa örtüsü ile puanlı fincan oraya beni deli etmek için mi kondu acep?Çok güzeller çooooooooooook...

    By Blogger Unknown, at 25 Aralık 2010 07:30  

  • bende kerevize ve saplarına bayılırım.Tavuk suyu çıkartırken mutlaka kullanırım.

    By Blogger seyabb, at 25 Aralık 2010 10:38  

  • ANNOYACIM, HANI GECEN AY KEREVIZ TARIFI VERMISTIN, BENDE BULURSAM PISIRECEGIM DEDIMDI YA, ISTE O YEMEGI(KUMKUAT HARIC-BULAMADIM) PISIRDIM AMA NASIL BILIYOR MUSUN??? SADECE SAPLARIYLA!! KEREVIZE BIR BAKTIM EN KUCUGU BENIM KAFAM KADAR, ABOOO NE YAPACAGIM BEN SIMDI DEDIM... HAHAHA!!! AKLIMA TAKILDI NIYE SADECE SAPLARIYLA PISIRMEYIM KI???(AZICIK KILCIK GIBI OLAN ZIBIRTILARI TEMIZLEDIM AMA) NAM NAM NAM... YEMEDE YANINDA YAT! KOCASI HEM 2 TABAK YEDI HEMDE AKSAM YATAGA GIRERKEN SEN YAN ODAYA BANA BIR TABAK DAHA KEREVIZ DEDI:)) (BUMUYDU GULME ISARETI, HALA ALISAMADIMDA...
    3+6+2 KEDI 2 KOPEK VE ANNELERI TARAFINDAN OPULDUNUZ EFENDIM,
    OYA AKKOC

    By Anonymous Adsız, at 27 Aralık 2010 22:17  

  • oyacığım canım lezzeti neyle arttılır hindinin bütün bütün fırınlanmadan önce? bir el atsan

    By Blogger Handan, at 28 Aralık 2010 16:16  

  • Yeni yılını tüm içtenlikle kutlar sağlıkla sevdiklerinle ve gönlünce bir yıl geçirmeni dilerim.
    Sevgilerimle...

    By Blogger Yaşamın kıyısında, at 30 Aralık 2010 02:22  

  • Mug arıyoruz Mine'ciğim ;) Bana mavi ve kırmızı olarak hediye edildi, sana veremem yani :( Kareli kumaş kolay...
    ----------
    Aferin Kardeşim :)
    ----------
    Afiyet şeker olmuş Oya'cığım. Hepimiz (Annem Selma, Cancan, Annoya) hepinizi ailece öpüyoruz İstanbul'lardan.
    ----------
    Handan'cığım asitli bir sıvı mutlaka kullanacaksın ki et yumuşasın, bence portakal suyu ve kabuğunun tırtıkları (veya sirke veya şarap). Bal (ve veya maple syrup bulursan çok yakışır) ve sızma. Sonra da istediğin baharat ve otlar. Biberiye, karabiber, sarmısak ve tuzu ben olsam atlamam.
    ----------
    Sağol Yaşamın Kıyısı, hepimizin gönlüne göre olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Aralık 2010 11:31  

  • teşekkürler oyacım iyi seneler

    By Blogger Handan, at 30 Aralık 2010 12:37  

Yorum Gönder

<< Home