Kedili Mutfaklar

Salı, Kasım 16, 2010

Pırasa bağı yanında 'crevettes au poivre'



Karidesleri kabuklarıyla mı kullansaydım keşke?  Daha bir çıtır çıtır olacaktı sanki tabaktan gelen sesler.  Daha neşeli olacaktı sofra hallerimiz.  Kabukların ayıklanıp doldurulduğu tabak pek güzel duracaktı sofranın ortasında.  Mis gibi kokacaktı o kabuklar; sarmısak sotelenmiş tereyağında kızaran karideslerin kabuklarını soyan o ellerimiz... 

Neyse neyse bu haliyle de très savoureux değil mi ki?  Üzmesem ya kendimi.
 



Pırasa bağları nereden girdi ki fikrime?  Saman bağlarını özlemiş miyim ne?  Samanın preslenip balyalanması yoktu eski zamanlarda.  Anadolu yollarında, harman yerlerinde, ahırlarda falan böyle bağcıklı samanlar görürdük.  Masal kitaplarında da... Pek severdim o inekli koyunlu falan olan ve hayvancıkların önünde saman bağları duran görüntüleri.  Tavuklar da olurdu aynı karede, yan rollerde gıtgıt dolaşan.

Dıştan iki üç kabuk kaldırıp soyarak, pırasaların nisbeten körpe iç kısımlarını çubuk çubuk boyuna kestim.  Dış kabuklardan bağcıklar yapıp bağladım demetlerimi.  Çiğ gibi yemek/yedirmek istiyorum pırasaları, taze soğan misali...; deee yine de az ateş görsünler diyorum renk alma babında, yani görsellik açısından.

Bu durumda yumurta ile çırpılmış tarhana pek iyi fikir.  Bulanacak pırasa bağlarım ve içinde varla yok arası sızma olan sıcak tavaya koyulacak. Bir iki çevirip kızarmışlık efektini bulunca iş tamam.  Mutfak kağıdına alalım ve az da olsa üstüne yapışan yağdan kurtulalım.        





Karidesleri, aynı tavaya küçücük bir parça tereyağı da katarak kızartacağız.  Tereyağını pek sever karides ama önce sarmısakları gezdirelim tavada, onların kokusunu alınca ilave edelim karideslerimizi.  Limon kabuğu rendesi de pek yakışacaktır, rendeleyelim bir limonu o halde, yine tavaya.  Karidesler renklenmeye başladığında kırt kırt bol bol kara biber ve tuz.  Bir yemeğin alametifarikasında 'au poivre' varsa eğer, bu demek olur ki o yemekte karabiber acısı baskındır.

Crevettes au poivre tabağa alındığında, bir iki narenciye damlası ile tatlandırılmalı. Tavsiyem greyfrut naçizane.

Beyaz şarap soğuk.  

Ekmek taze baguette.    

6 Comments:

  • Elinize sağlık, güzel görünüyor. Akşama deniyorum.

    By Blogger Unknown, at 19 Kasım 2010 11:25  

  • Oooooh aşmışsın Oya sultan! Pırasa demetleri özellikle muhteşem görünüyor, aç olduğum bir saatte okumak yaramadı bana (fekat bir fikir verdi diyebilirim???)

    By Blogger Tijen, at 19 Kasım 2010 17:38  

  • Afiyet olsun Umut.
    ----------
    Sana fikir verebilmek benim için şereftir Tizo'cuğum.

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Kasım 2010 09:26  

  • offff burda gene neler olmus
    pirasaalr bizlanmis baglanmis kizarmis , ama harika olmus
    Misafirlerim icin ben bu fikri burdan calmaliyim
    Cokk sukse yaparim cokkkkk
    Oya ablacim ( izninizle abla dedim )
    Ellerinize saglik
    Sevgiler
    Sefa

    By Blogger lezzet sefasi, at 20 Kasım 2010 22:17  

  • Çalmak ne demek, dükkan senin Sefa'cığım ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Kasım 2010 13:04  

  • Karidesi pek severim ama pırasa bağcıklarına mest oldum dahiyane..tarhana fikri çok ilginç denemeliyim,sevgilerimle...

    By Blogger Asis, at 21 Kasım 2010 13:49  

Yorum Gönder

<< Home