Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Kasım 22, 2010

Kereviz pişecekse böylesi pişsin



Bakın buraya yazıyorum, ben yaptım diye değil ama kerevizin zeytinyağlısı olursa böylesi olsun. Ne renkler karışıyor birbirlerine ne de lezzetler.  Burada benim bayıldığım renklerin armonisi ve tatların uyumu var.  Ya kokular?  Mandalina, kumkuat yavruları ve laymdan oluşan üçlünün baygın narenciye kokusu..., soğan ve sarmısakla gelen zambaksı burun dürtüsü..., kuru kayısı ve bir kaşık toz şekerin handiyse karamellenmiş hali..., kerevizin zaten insanın beynini sarsan asil parfümü..., biberin genize dayanan acılı, zeytinin mayhoş halleri...

Kullandığım sızmayı anlatmalıyım üstüne üstlük.  Kavanoza inceden tırtıklanmış portakal kabukları, taze biberiye ve kekik dalları koyuluyor.  Bir acı arnavut da olursa daha iyi oluyor.  Kavanoz sızma ile dolup bekletiliyor.  Öylesine kuvvetli, öyle nefis bir aroması oluyor ki, tencereler hop oturup hop kalkıyor. Yemekler nereden geldiklerini şaşırıyor. 
    


Sapları ve yapraklarından ayrılmadan ayıklanan iki orta boy kereviz bütün, dört kocaman tekerleğe bölünmüş bir soğan, örtadan ikiye ayrılmış bir mandalina, dört dilim halinde bir laym, bütün sarmısak dişleri, müthiş lezzetli taze~kuru kayısılar, iri yeşil zeytinler...  Tuzlu baharat karışımı kırt kırtım ve de işte o anlattığım sızmadan, dört kaşık.  Su biraz, bir bardağın yarısı...



Pişirme kağıdıyla sıkı sıkıya örtün tencereye koyduğunuz malzemenin üstünü, kenarlardan sıkıştıra sıkıştıra. Sonra da tencereyi folyoyla kapatın, öyle ki hiç buhar kaçmayacak dışarı.  En küçük göz ocağımızın en düşük ateşinde bırakalım bir saat tıkırdasın bakalım.  

Enfes pişti, ılındı.  Tabağınıza koyulan her şeyi yiyorsunuz sonra.  Hele de kabuklu mandalinalardan daha daha olsaydı, keşke soğanı daha bol koyulsaydı filan diye hayıflanılıyor bir süre.
    
 


Kerevizin duyduğum en güzel özelliği sinirleri yatıştırıcı etkisi olması. Uyarıcı olup cinsel gücü artırmasını da yazın bir kenara. Kaldı mı bakiiiim kereviz sevmeyeniniz? Kaldı mı aranızda, "Bize Sinop'lu derler biz kereviz yemeyiz," diye türkü çığıran?

Ha bir de ne diyecektim?  Belki siz de kereviz pişirmişsinizdir de, böylesini hiç yemediğinizden kendinizi kereviz pişirdim zannetmişsinizdir.

Pardon pardon, ağzımdan kaçtı ;)

Kereviz kereviz olalı böyle lezzet görmemiştir.

35 Comments:

  • hahaha sanki biraz kestane atsaydiniz icine deiyecektim cesaret edemedim son cumleden sonra; afiyet seker olsun. Goz, burun, zihin, sakra, kalp gozu artik daha ne varsa acici bir calisma.

    By Blogger beste, at 22 Kasım 2010 11:26  

  • Ben de kerevizi portakalla pişirip,kuru üzümle tatlandırınca yeter sanıyordum.

    Tariflerin,hele de o fotoğrafların bunalıma sokacak,kimyamı bozacak bir gün Oya.

    By Blogger tülin, at 22 Kasım 2010 16:34  

  • Sahi mi diyorsun Beste, bu kadar fayda görmüş müyümdür ;)) Kestane uymazdı sanki; "Nişastası bu yemeğin duru güzelliğini berbat eder", gibi bir mazeret atsam ortaya mesela, tutar mı?
    Bu arada senin "autumn leaves" beni benden aldı. Hepsini kazanmış sayıyorum kendimi. Ben böyleyim, yarışmacı ruhum yok. Zaten de kıyıp seçemedim aralarından.

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Kasım 2010 16:54  

  • Bakanın kimyası yiyenlerin fiziği..., sen yine iyisin Tülin'ciğim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Kasım 2010 17:47  

  • Merhaba arkadaş, ben gelip sevgi, saygılarımla, tebrikler, her zaman çok güzel şeyler var.
    http://agulhaetricot.blogspot.com
    http://agulhaetricot.com
    http://titacarre.elo7.com.br

    By Blogger Tita Carré, at 22 Kasım 2010 18:34  

  • Harika oldugu belli zaten, cok istah acici fotograflar. Ellerinize saglik.

    By Blogger Selma - DUSBAHCESI, at 22 Kasım 2010 21:10  

  • Kirk yil dusunsem kerevizi zeytinle ve kayisiyla pisirmek gelmezdi aklima. Herhangi bir yemege zeytin ve kayisi eklemek gelmezdi aklima daha dogrusu. Size nereden esti ki?

    By Anonymous vejetaryenkedi, at 22 Kasım 2010 21:51  

  • vayyyyyy

    By Blogger Aslı Budak, at 22 Kasım 2010 23:03  

  • Offffff!!!
    Sam

    By Anonymous Adsız, at 23 Kasım 2010 06:16  

  • Hola Roberta, bienvenido y muchos gracias ;) Bildiğim İspanyolca zaten bu kadar!
    ----------
    Teşekkür ederim Selma. Bazı yemekler de 'düş bahçesi' olmalı.
    ----------
    Benim her tarafımdan estiği aşikâr değil mi Vege Kedi :) Önemli olan hiç bir yemeği 'herhangi bir yemek' olarak hor görmemek...
    ----------
    Aslı ve Sam görüşlerinizi açıklama hallerinize bayıldım ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Kasım 2010 08:53  

  • Oya hanım,
    Verdiğiniz ipucunu değerlendirdim, sonucunda da daha önce kereviz pişirken içine yaprağından koymak neden aklıma gelmedi ki, diye pek şaştım kendime.
    Grazie. :))

    By Blogger EKMEKÇİKIZ, at 23 Kasım 2010 12:51  

  • Ah bir de meyve tiyolarını değerlendirsen Ekmekçi Kız, daha daha şaşarsın kendine ;)) Kerevizin bütün pişme şekli de önemli..., di niente!

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Kasım 2010 13:08  

  • annoyam ben kerevize sadece çiğden rendelenip yoğurtla karıştırıldıysa tahammül edebiliyorum..o da farkındasın sanırım sadece "tahammül" yani bir gnam gnam durumu yok:)))

    sen koy cancanınkinin yanına küçük bi kap balıklardan etlerden tırtıklarım ben zebzesiz:))

    By Blogger Feride Nizamettin, at 23 Kasım 2010 16:41  

  • Çok şey kaybediyorsun Pisik'çiğim. Hani sade kereviz değil bütün zebzelere laf ediyorsun üstelik de :( Ben hala otuzlu yaşlarıma kadar patlıcan yemediğim için hayıflanırım mesela. Senin de içinde kalmasın, dövünme sonradan ;))

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Kasım 2010 17:03  

  • Annoyaaaam nasılsııın :)

    kerevize tapıcam ben zaten artık.. 4 mevsim olsa hep keşke kereviz dondurmanın yöntemlerini araştırıyorum zaten enginarı lezzet kaybı olmadan dondurdum sıra kerevizde.. bence bizim dünyaya gelme sebebimiz sadece bu gibi yemekleri yemek kerevizin kokusunu içimize çekmek, yaprağından elimize geçen her yemeğe atmak gibi işler başka bir anlamı yok yani :)
    çıkan kokuyu tahmin ediyorumda şişeleyip yolarmısın annoyam :)

    By Anonymous pembe, at 23 Kasım 2010 18:21  

  • Valla Oya Hanım, yerden göğe kadar haklısınız, böyle kereviz pişmemiştir. Bu ne böyle? İnsanın alıp dizi dizi boynuna takası geliyor kolye niyetine..Elleriniz, ruhunuz dert görmesin. Yemeye ne hacet, bakmak bile doyuruyor insanı..Sevgiler..

    By Blogger LEZZETLİ SOMUNLAR, at 23 Kasım 2010 23:40  

  • :)) Pembe'ciğim yemek fasılları, alışverişinden sofraya gelene kadar her aşamasında hayata derinlik katıyor. Dokun, kokla, gör, tat, duy, yarat, dekorla, sun... Yemekten başka nerede bu kadar duyarlı/yaratıcı/verici olabiliyor ki insan? Hadi hadi bir cevabı daha var, söylemesem olmaz..., sevişirken. Demek ki neymiş?
    Gönderdim sana mutfak esanslarımdan ;))
    ----------
    Sağol Serap'çığım, güzel sözlerinden kahvemin yanına sabah keyfi aldım. Sevgiyle.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Kasım 2010 08:07  

  • Oya Haniiiim...bu nasil bir görüntü, nasil bir tarif...hele o anlatim...her zaman mutfagimda yer alan Kereviz´in önünde egilesim geldi bir anda...agzimin sulari aka aka okudum...yarin hemen uygulamaya calisacagim bu tarifi.En azindan sizinkine benzesin yeter....sevgler

    zehra

    By Blogger Eya, at 24 Kasım 2010 11:03  

  • Bir başka kedili mutfaktan selamlar :) Sizinkiler kadar enteresan otlarım ve yağlarım olmadığı için biraz farklı pişirmiş olsam da harika bir kereviz oldu. Artık bizim evde kereviz böyle pişmeli.
    Luna =)

    By Anonymous Adsız, at 24 Kasım 2010 11:38  

  • Hemen yaptım ve bayıldık, sadece ben değil misafirlerime de tattırmak istiyorum bu lezzeti,
    Teşekkürler,
    Seda

    By Blogger GZNTPSEDA, at 24 Kasım 2010 14:33  

  • Benzemiştir benzemiştir sevgili Zehra, afiyetler de olmuştur.
    ----------
    Buradan da selamlar sevgiler kedili Luna. Kedili olsun mutfak yeter, lezzeti çağırıyor mu nedir bu kedicikler ;))
    ----------
    Gaziantep'e yemek beğendirdiysem ne mutlu bana. Sevgiler Seda'cığım.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Kasım 2010 17:39  

  • ANNOYAM, KEREVIZ BULURSAM BU HAFTASONU PISECEK BU YEMEK BIZDE... BU ARADA,BIR GIDIP MEVSIMLERDEN ROMA-MEHTAP HANIM A BAKSANA... COK SEKER SEYLER YAZMIS.
    OPTUM(K)
    OYA AKKOC

    By Anonymous Adsız, at 24 Kasım 2010 23:00  

  • ben yaptım akşam bu kerevizden annem ''kedi olalı bir fare tuttun'' dedi

    By Blogger Handan, at 25 Kasım 2010 09:32  

  • Oya'cığım sizde kerevizin sapı yaprağı bol da yumrusu azdır değil mi? Bizde de sapları atarlar yolup yolup :( Çıldırırım. Neyse ki son üçbeş yıldır sadece sap satan markalar (!) var.
    Mehtap harika şeyler yazmış, iyi ki hatırlattın da baktım. İki üç gündür "Bunlar yine rejim ayaklarına yattılar, boş yere ortalıkta dolanıp sinirlerimi bozmasam," şekillerimdeydim! Öpüyorum seni ve ev halkını...
    ----------
    Korkarım annen 'pisi pisi' diye imalı sesler çıkardığında bu kerevizi pişirirsin artık Handan'cığım :)

    By Blogger Oya Kayacan, at 25 Kasım 2010 11:07  

  • oyle gec gelirseniz iste, muzik degisir, o guzelim sarkiya yetisemezsiniz..
    Neyse, bukemiyecegin eli opecekmissin... Ben sizin yanaklarinizdan opeyim bari...

    By Blogger Mehtap Pasin Gualano, at 26 Kasım 2010 08:12  

  • Haksız mıyım ama Mehtaaap? Orası çok kalabalık. Herkesin bir amacı var üstelik, bir ben aylak :) Yine de sensiz olamam, elbette gelir kolaçan ederim. Pek çok da öperim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 26 Kasım 2010 10:05  

  • Bende bolca ayva var, uyar mı, arkadaşlık eder mi bu güzel yemeğinize?

    By Blogger Narince, at 26 Kasım 2010 12:42  

  • http://www.evcini.com/2009/11/my-entry-1.html

    ve oradan yola çıkarak Tizo'cuğum

    http://mutfaktazen.blogspot.com/2010/11/kerevizin-ayvals.html

    pek güzel ayvalı kerevizler pişirmişler. İşin üstatları uydurmuşsa uyuyor demektir ;) Afiyetler olsun sevgili Necla...

    By Blogger Oya Kayacan, at 26 Kasım 2010 13:31  

  • Carsiya gitmeli, bir kereviz almali. Carsiya gidip bir kereviz alip neapmaliii Oya ablaya bakmali aynisindan yapmali.
    O tenceredeki lezzetleri bir an hayal ettimde, yerinizde olmadigim icin birazcik kiskandim.
    Afiyet olsun demek dusuyor benim payima, birde carsiya gitmek :))
    Ellerinize saglik
    Sevgiler
    Sefa

    By Blogger lezzet sefasi, at 27 Kasım 2010 06:32  

  • Afiyette olalım pişirebilelim, yiyebilelim... Sana da afiyet olsun sevgili Sefa. Benim kerevizler taaa oralardan da güzel görünüyor demek ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 27 Kasım 2010 09:38  

  • Annoyam ama ben ceyhanlıyım patlıcan zebze sayılmaz o bizim için herşey demek:)))

    By Blogger Feride Nizamettin, at 29 Kasım 2010 14:57  

  • Patlıcan sevmeyen patlasın Pisik. Patlıcan patlıcan herşeyimizsin... Çok sevgiler Ceyhan'a. Trajikomik anılarım vardır Ceyhan'da benim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 29 Kasım 2010 20:25  

  • waaaaw
    allerine sağlık arkadaşım.vallahi hiç bu türlüsü gelmezdi aklıma.bence de süper olmuş.seven sevmeyen herkes yiyebilir bunu bence.ellerine sağlık hamarat arkadaşım.bloğunda gezinmek keyif verici ayrıca.sevgiler...

    By Blogger mintinin dünyası, at 30 Kasım 2010 15:09  

  • Kerevizi sevmeyene yedirmek pek zordur Minti. İnşallah dediğin çıkar da birileri daha kerevizsever olur bu tarifle.

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Kasım 2010 16:44  

  • Annoyam o zaman bekliyorum ben o Ceyhan anılarını:)

    By Blogger Feride Nizamettin, at 2 Aralık 2010 10:17  

Yorum Gönder

<< Home