Palamut soslu tagliatelle
Neredeyse palamut suyu sıkıp içmeye geldi sıra. Evden iki adım atsam, karşıma palamutlarının üçünü beşini üç beş paraya satmak için dolaşan balıkçılarla burun buruna geliyorum. Gelince alıyorum, alınca da yiyorum tabii. Çeşitlerimi saymakla bitiremem. Bazı saçmaladığımı zannetsem de, sonunda hep ağzımın tadına uygun tatlar çıkıyor.
Tagliatelle all'uovo, Barilla'dan. Erişte makarna diyorlar tagliatelle için. Erişte bizde kısa kısa kesilir. İtalyanlar derseniz uzun uzun kesip doluyorlar kendi etrafında.
İki parmak kaynar su içinde, tavada haşlandı makarnam. Bu işin kolay tarafı. Zor olanı palamutu haşladıktan sonra didikleyerek kılçıklarından arındırmak. Defne yaprağı, biberiye, karabiber tanecikleri, deniz tuzu ve tırtıklanmış limon kabuğu ile haşlanacak palamutumuz. Soğuyunca ayıklanacak.
Kocaman lezzetli domateslerin bazıları küp küp doğranıp bazıları bızzzzztlanarak bol sarmısakla birlikte bir sos tenceresine girecek. İyice çektirilecek, sızması tuzu biberiyle ağız tadına uydurulacak.
Sonra bu üçlü istediğiniz gibi karıştırılıp yenecek.
Notlarım şunlar:
- Kapari yakışır, fotoğrafladıktan sonra aklıma geldiydi :)
- Yakında palamut bitecek. Biraz dondurucuya atın derim. Ayıklatmadan, yoksa kanı çekilir, çabuk bozulur.
- O çoook eski palamut köftesi hikayemi bilirsiniz, değil mi? Hayli duyguludur, acıklıdır hattâ.
5 Comments:
Hatırlamaz mıyım o palamut köftesini? Bedia Hn. ile olan değil mi? :) Rahmet istedi kadıncağız.
Bu palamut da ağız tadı olmuş tam ellerine sağlık.
By Çiğdem, at 18 Ekim 2012 13:11
Sizden bir de lakerda yapımının tarifini rica etsem Herşeyi mükemmel yapıyorsunuz
By Adsız, at 18 Ekim 2012 20:12
Evvet Çiğdem'ciğim.
----------
ADSIZ / Ben kafama göre takılıp hep değişik yapıyorum lakerdayı ancak aşağıdaki adreste rahmetli Teyzem Jülide'nin resmi tarifi var :)) Kuzen Ahmet anlatımıyla.
http://kedilimutfaklar.blogspot.com/search?q=ahmet%27le+lakerda+yapsak
By Oya Kayacan, at 18 Ekim 2012 20:48
Bu sene ben de lakerda yaptım ama bu tarifi de koşarak gidip bakacağım.
Palamut, bak bitecek ben hamsi de takılıp kaldım.
Palamutsever anne Çiğdem
By Oglak Kizlari, at 30 Ekim 2012 22:09
Afiyet olsun Çiğdem'ciğim. Palamut zamanı lakerdasız olmaz :)
(Blogunda nereye tıklasam reklam çıkıyor. Bilinçli mi yaptın?)
By Oya Kayacan, at 31 Ekim 2012 09:07
Yorum Gönder
<< Home