Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ağustos 04, 2012

Patlıcan ezmesinde kuş üzümlü bulgurotto


Bulgurotto benim keşfim. Her daim yapılan lâpamsı bulgur pilavları olabilir tabii amma, taa 2005'ten itibaren, yemek bloggerlarının ve TV ahçılarının yerlerinde henüz yeller eserken çeşit çeşidini yapmaya başlamış ve adını da bulgurotto koymuşum ya, siz ona bakın .


Dört tane ruganları pırıl pırıl kemer patlıcanım vardı.  Henüz başlarına ne geleceğini bilmiyorlardı.  Dolapta yolumu gözleyen bazı biberler keza.  Ben hakeza!  Bu ne yapacağımı bilememek var ya, en sevdiğim halimdir.  Hayat sürprizlerle dolu olmalı.

Patlıcanların çekirdeklerini çıkarmakla* başladım işe, vakit kazanıyorum böylelikle.  Gelişigüzel doğranıp çekirdeksiz kaldıklarında sirkeli tuzlu suda bekletip acı karasından arındırdım ve sıkarak  içinde sızma ısınan tavaya aldım.  Üç yeşil biberle bir baş sarmısak ekledim.

"Kapatın kapağını, onlar yumuşamaya yüz tutarken ben ne yapacağımı düşüneyim bakalım," diyecekken tam da..., işin rengi belli oldu.  Patlıcanlı bulgurotto, yeniden, değişik yorum...

Tavaya derhal ince çentilmiş büyük bir soğan katıldı..., karabiber kırtkırtlandı...  Hayatıma yeni karışan nemli Kemah tuzuna karşı tedbir alındı, başlangıç olarak iki tutam... Kabuklarıyla bııızzztlanmış iki domates...

Malzemeler yumuşayınca da, elime bir tahta kaşık alıp irili dirili ezdim hepsini.  Tadı nefffiiisss.   


Sıra bulgurdaydı, suyundaydı.  Onlar da verildi.  Gözgözler oluşunca bol kuş üzümü ve lezzet kontrolu..., birer ikişer tutam tuz şeker...  Kocaman avuçlarla dereotu maydanoz..., olsaydı reyhan da..., olmadı dört beş yaprak nane..., üç beş damla limon.  Parmesan.



Bir güzel ki.

Karpuz peynir yemekten iflâhım kesilmişti.

Sıcaklardan.



*  Ezme yapılacak patlıcanlar için değişik bir çekirdekten arındırma yöntemim de var.


8 Comments:

Yorum Gönder

<< Home