Patlıcan ezmesinde kuş üzümlü bulgurotto
Bulgurotto benim keşfim. Her daim yapılan lâpamsı bulgur pilavları olabilir tabii amma, taa 2005'ten itibaren, yemek bloggerlarının ve TV ahçılarının yerlerinde henüz yeller eserken çeşit çeşidini yapmaya başlamış ve adını da bulgurotto koymuşum ya, siz ona bakın .
Dört tane ruganları pırıl pırıl kemer patlıcanım vardı. Henüz başlarına ne geleceğini bilmiyorlardı. Dolapta yolumu gözleyen bazı biberler keza. Ben hakeza! Bu ne yapacağımı bilememek var ya, en sevdiğim halimdir. Hayat sürprizlerle dolu olmalı.
Patlıcanların çekirdeklerini çıkarmakla* başladım işe, vakit kazanıyorum böylelikle. Gelişigüzel doğranıp çekirdeksiz kaldıklarında sirkeli tuzlu suda bekletip acı karasından arındırdım ve sıkarak içinde sızma ısınan tavaya aldım. Üç yeşil biberle bir baş sarmısak ekledim.
"Kapatın kapağını, onlar yumuşamaya yüz tutarken ben ne yapacağımı düşüneyim bakalım," diyecekken tam da..., işin rengi belli oldu. Patlıcanlı bulgurotto, yeniden, değişik yorum...
Tavaya derhal ince çentilmiş büyük bir soğan katıldı..., karabiber kırtkırtlandı... Hayatıma yeni karışan nemli Kemah tuzuna karşı tedbir alındı, başlangıç olarak iki tutam... Kabuklarıyla bııızzztlanmış iki domates...
Malzemeler yumuşayınca da, elime bir tahta kaşık alıp irili dirili ezdim hepsini. Tadı nefffiiisss.
Sıra bulgurdaydı, suyundaydı. Onlar da verildi. Gözgözler oluşunca bol kuş üzümü ve lezzet kontrolu..., birer ikişer tutam tuz şeker... Kocaman avuçlarla dereotu maydanoz..., olsaydı reyhan da..., olmadı dört beş yaprak nane..., üç beş damla limon. Parmesan.
Bir güzel ki.
Karpuz peynir yemekten iflâhım kesilmişti.
Sıcaklardan.
* Ezme yapılacak patlıcanlar için değişik bir çekirdekten arındırma yöntemim de var.
8 Comments:
Link açılmıyo sayın yazar!
By Adsız, at 4 Ağustos 2012 18:45
Yazar linki düzeltti sevgili Gasilhane, uyarı için teşekkür eder :)
By Oya Kayacan, at 4 Ağustos 2012 18:58
Oh afiyet olsun. Çok güzel olduğunu tahmin ediyorum. En kısa zamanda kopya çekilecek.
By hüznün tadı, at 4 Ağustos 2012 19:19
Afiyet olsunnnnnnnnn
Sam
By Adsız, at 4 Ağustos 2012 21:48
ben de deneyeceğim bunu :)
ellerinize sağlık
By Jardzy, at 5 Ağustos 2012 11:51
Bugün çok açım. Üzerine bulgurettoyu gördüm ya... Eve gidile, tarif açıla, bulgur yapıla, mideye indirile...Ellerine sağlık Oyacım.Senin gibi anlatan yok valla. Hassına münhasır:))
By Defne Soysal, at 6 Ağustos 2012 18:42
Mutlu bayramlar...
Sam
By Adsız, at 21 Ağustos 2012 04:17
Hımm kesin kullanacağım bu çekirdek ayıklama işlemini, Daha dün keserken canım çıktı.
Ellerine sağlık.
Yorguna anne Çiğdem
By Oglak Kizlari, at 2 Eylül 2012 13:10
Yorum Gönder
<< Home