Patlıcanlı pilav-ül şahane
Bunca zamandır yaz yaz da, bir patlıcanlı pilavını yedirmemiş ol blog dostlarına. Baktım ki sadece çıtlatmışım konuyu ucundan kenarından, tembelliğe vurmuş nazarınıza sunmamışım.
Lafım meclisedir, güzel yaparım. Hiç biri bir diğerine benzemez ama her biri enfestir, dedim içimden ve şu son yaptığımı kayda geçirmeye karar verdim.
Pazar günü öğle yemeğimizi başbaşa yediğimiz Annem Selma'ya kocaman bir çanak götürdüm, çok sever patlıcanlı pilavı. Bir de komşu hakkı gerekiyordu. Boş tabaklar birikiyor bazı mutfağımda, ye ye hep onlardan olmaz ki!
Tavada sızma ısındı, soğan ve biberler içine atıldı, sarmısak dişleri ufalanarak ilave edildi. Ara sıra karıştırarak, taa ki hafiften dibini tutacağına dair alarm verene kadar yumuşatıldı.
Koca bir tencerede de patlıcanlar çevrildi yine sızma içinde ve dişe dokunur yumuşaklığa gelince soğan biber tavasına aktarıldı. Patlıcanı kızartmıyorum dikkat ederseniz. Esası odur ama bu zaten çok yağ kaldıran pilav gibi bir pilav, abartmayalım.
Bu işleri yaparken zaman zaman tuzunu da ayarlayın. Ben özellikle aşamalı pişen yemeklerin tuzunu sıkça kontrol ediyorum.
Şimdi patlıcanların çıktığı tencereye yeniden sızma koyarak iyice yıkadığımız baldo pirinç ve iri bulguru kavuracağız. Evet, ikisi bir arada ve eşit miktarda. Onlar da kavrulduysa tamam, işin özü buydu zaten. Şimdi gelelim patlıcanlı pilavı patlıcanlı pilav yapan malzemeleri birleştirmeye.
Olanca domates rendesine ilave kaynar su. Pirinci suya basmadan kullandığım için bire birbuçuk hesabını biraz geçer sıvı faslı, neredeyse bire ikidir hattâ. Hemen karabiber ve tuzu çekiyoruz, kırtkırtkırt... Ortanın üstünde ateşte, çabucak gözleniyor pilav ve bu arada tavada bekleyen malzemeyi de tencereye aktarıyoruz. Kuru nane, kimyon, yedi bahar (yeni değil ama galiba aynı lezzet), tarçın, şeker..., bol ama cidden çok bol kullanılıyor...
Kısın ocağı iyice, bırakın bir süre. Pirinçler yenebilir duruma geldiğinde, bir koca demet dereotu doğrayıp mis gibi mutfak beziyle örtün üzerini. Kapatın ocağı, tencerenin kapağını da sıkıca geçirin tepesine, demlensin bakalım.
Öyle şahane böyle şahane değil yani, saraylara layık.
Valla benden bu kadar...; veya tam patlıcan mevsimi olduğundan, alın size bugüne kadar içinde patlıcan dediğim her yazıyı da ekledim buraya . Hepsi lezzet garantili hepsi birer event food.
Bu iyiliğimi de unutmayın.
12 Comments:
Ailenin sevdiği yemek,komşular,boş tabaklar.......e daha ne olsun...Harikasınız
By seyabb, at 26 Haziran 2012 23:52
Patlican deyince akan sular durur bende. Bulgur ve pirinc birarada ilginc geldi. Ilk firsatta deneyecegim.
Sevgiler
By Unknown, at 27 Haziran 2012 09:13
Merhaba Arda, dediğin gibi herkes memnundur umarım... Sağol.
----------
Hayatıma en son giren sebze patlıcan ama ben de 'hastasıyım' :) Bulgur, pirinç karışımını severek kullanıyorum. Dene bakalım. Sevgiler vejetaryen kedi.
By Oya Kayacan, at 27 Haziran 2012 11:06
Hımmm bana yorucu geldi.
Ellerine sağlık.
Tembel anne Çiğdem
By Oglak Kizlari, at 27 Haziran 2012 23:11
Meşakkatli derler büyüklerimiz :)
By Oya Kayacan, at 28 Haziran 2012 18:05
Çok mekaşatliymiş hakkaten.
Ellerinize, size sağlık olsun.
By Jardzy, at 30 Haziran 2012 08:01
Kedilerin anası iyi ki doğmuş. Mutlu yıllar Oya!
By Tijen, at 2 Temmuz 2012 13:38
Jardzy, tek tencerede tek kerede de yapabilirsin. Tembel zamanlarımda paella da yaparım, midyeli, patlıcanlı pilav da, hepsi aynı yerde. Tek tencere, tek tava işlerim vardır öyle ;))
----------
Canım Tizo'm, çok teşekkür ederim.
By Oya Kayacan, at 2 Temmuz 2012 14:53
Oyy oyyy patlıcanlı pilav-ül şahane
böle anlatılır Oya can. Bende yapcam işte ;))
Sevgilerrr xoxo
By aysegul, at 7 Temmuz 2012 22:53
Gec kaldim galiba. Mutlu yillar...
Sam
By Adsız, at 9 Temmuz 2012 06:36
Dell Laptop Teknik Servis şirketi olarak paylaşımlarınızı çok beğendik , başarılarınızın devamını dileriz.
By Adsız, at 9 Temmuz 2012 17:05
Yaptın mı Ayşegül?
----------
Teşekkür ederim Sam :)
----------
Sağol Metehan & Dell Laptop Teknik Servis. Herkese sevgiler.
By Oya Kayacan, at 12 Temmuz 2012 09:57
Yorum Gönder
<< Home