Kedili Mutfaklar

Perşembe, Mart 01, 2012

Sütlaç, bence...


Yine tam ağzıma layık oldu.  Sütlaç diyorum..., o biçim.  Bir kere daha denediğim kuru meyveli, tatlı, sütlü pilavın bir başka çeşidi.  Komşuluk ilişkilerimi kullanarak iyi bir süt buldumdu.  Uzun uzun kokladım önce, her zaman denk gelmez çünkü.

Tatlı bir pilav olacak bu.  Tibetliler de yermiş bu pilavı.  Adına chumi derlermiş ve de muhtemelen aslında bir Çin yiyeceğiymiş.  İçine koydukları sadece kuru üzümmüş, meyve kıtlığı varmış çünkü memleketlerinde.    


İncir, erik, kayısı ve yaban mersinlerimin toplamı 400 gram.  Minik parçalara doğransın bunlar.  Bir küçük bardak pirinç, fazla yıkamayın, nişastalı kalsın..., bir kenarda beklesinler.

Süt birbuçuk litre, koyun kaynasın.  Sütlü tatlılarıma krema eklemeyi severim.  200 ml krema ve bir çubuk da tarçın...  Tamam kaynadı, pirinç içine girdi, ara ara karıştıra karıştıra özlendi durdu.  Yüz gram kahverengi şeker ve meyve parçacıkları da kaynamaya katıldı üç beş dakika kadar.  Sakız tanecikleri, iriliğine göre üç beş adet.

Hah işte, istediğim buydu.  Bol meyveli, sütlü pilavım hazır.


Yazdan kalma kayısı reçeli suyu, fındık kırıkları ve minik nane yaprakları servise katkıda bulundular.

Yaptığım sütlaçlar bildiğiniz sütlaçlara benzemez.

Ağzınıza layıktır.


12 Comments:

  • İşte o süt çok lazım. Ama bulunmuyor:(

    By Anonymous Adsız, at 1 Mart 2012 12:40  

  • Oyacığım,

    Nane reçeli tarifini aramak üzere sayfana gelmiştim. Tarifi bulamadım ama saatlerdir sayfanda çok eski yazılarınla (tokatlı pazarcının dolma tarifi, kabak fantezileri, panpepato hikayeleri gibi) gülmekten krize girdiğim gibi hüzünlü anlarınız ve fotoğraflarınızla da çok duygulandım.
    Sadece yaratıcılığını kullanarak yaptığın nefis yemekler değil, esprilerin, mizahi yönün ve pansumanların bu günüme renk kattı.
    Öğrettiklerin ve bilgi dağarcığıma olan katkılarından dolayı ne kadar teşekkür etsem azdır.
    İyi ki varsın ve iyi ki sizi tanımışım sevgili Oya.
    Sevgilerimle,

    By Blogger IŞILCA TATLAR, at 1 Mart 2012 22:13  

  • Gasilhane, zaman zaman haftada bir evlere 'halis' süt gönderen adreslere rastlıyorum :))
    ----------
    http://kedilimutfaklar.blogspot.com/search?q=nane+re%C3%A7eli
    Işıl'cığım işte naneli süt reçeli denememin adresi. Çok sevindim burada iyi zaman geçirdiğin ve duygularını bu kadar içten ifade ettiğin için. Yanaklarından öpüyorum.

    By Blogger Oya Kayacan, at 2 Mart 2012 08:44  

  • EH! BU SUTLACI KOCASINA YAPMAZSAM BANA DA AKKOC OYA DEMESINLER.... BEBELERDE NASIPLENIP BIRAZ MEYVE YEMIS OLURLAR, YASLILARIM YEMEZ AMA GENCLER BIZ NE YERSEK ISTIYORLAR. HELE TORAMAN, ZATEN SENEDE BIR YIYEBILDIGIMIZ BAKLAMIN YARISINI GOTURMUSTU GECEN SENE. BU YIL DAHA GOREMEDIM TEZGAHLARDA...
    OPTUM

    By Anonymous Adsız, at 2 Mart 2012 20:04  

  • Oya'cığım, tüylülere tatlı mı yediriyorsun? Baklagil? Yaw bunlar yasak değil mi bu çocuklara. Sadece kocaya yedir bence.

    By Blogger Oya Kayacan, at 4 Mart 2012 10:52  

  • AY KORKUTMA BENI! BIZIM VETERINER KOPEKLER OZELLIKLE SAMSON CIG KURU SOGAN VE UZUM HARICINDE, KEDILERDE HERSEY YIYEBILIR DEDI... NE YEMEK ISTIYORLARSA VERIYORUM, BIZIMKILER DONDURMA, MUHALLEBI HEPSINI YERLER.. HELE KOPEKLER BAKLAGIL LERE BAYILIYORLAR... BILDIKLERINI YAZSANA BANA VAKTIN OLDUGUNDA ANNOYAM..
    SEVGILER
    OYA AKKOC

    By Anonymous Adsız, at 4 Mart 2012 16:30  

  • KOPEKLERE TATLI VERILMIYOR TABII ONU BILIYORUMDA KEDILER DE ZATEN AZ YEDIKLERI ICIN HIC SORUN OLACAGINI DUSUNMEMISTIM..
    GALIBA TEKRAR VETERINERE SORMAM GEREK.. ANNOYAM NERDEYSE BEBEKLIGIMDEN BERI HAYVANLARLA OZELLIKLE DE KEDILERLE BIRLIKTEYIM BAKLAGIL OLAYINI HIC BILMIYORDUM. OPTUM
    OYA AKKOC

    By Anonymous Adsız, at 4 Mart 2012 16:44  

  • Oya'cigim, bizim ilk veterinerimiz Veteriner Fakultesi dekanıydı. O zamanlar bizde, ne her sokakta 3-5 vet vardi ne mama ne de kum!!! Yani ben insaatlardan kum calardim Kimsecik'im cis yapsin diye ;) Kis aylarinda kum kurutmak gibi bir meselemiz vardi mesela :( Neyse bu ilk vetimiz bize şarküteri, sakatat, domates, patlican, baklagil ve meyve vermemisti. Ancak 'treat' olarak ayda yilda bir ciger izgara, cok bayildigi bir meyve filan serbestti.
    Bir kere soylendi ya, ben de inandim ya, hep boyle gitti sonra beslenmeleri.
    Daha onceleri baktigim kediler ciger yerlerdi ama hic vet gormemislerdi, sokakta gezerlerdi ve genc yasta yok olurlardi :((
    Hepinizi opuyorum ve saglikli yasamlar diliyorum...

    By Blogger Oya Kayacan, at 5 Mart 2012 08:39  

  • Offff Oya ellerine sağlık.
    Bunu benden başka kimseye yediremem evde ama ben de en az iki kase yemeden kalkmazdım herhalde.

    Tatlısever anne Çiğdem

    By Blogger Oglak Kizlari, at 5 Mart 2012 08:58  

  • ay canım çok çekti.. en sevdiğim tatlılardan biridir şu sütlaç..

    By Blogger denizanasi, at 10 Mart 2012 00:35  

  • Bu sütlacı görünce hindistanlı arkadaşımın bana yapıp getirdiği sütlacı hatırladım. Zırıl zırıl süt, çeşitli kuru meyveler ve o biçim safran! Zor yemiştim. =D

    By Anonymous Adsız, at 12 Mart 2012 14:42  

  • çok tatlı yazılarınız var. Okuması çok zevkli. Yeni keşfettim burayı yeni keşfettim. Şimdi bu sütlacı görünce böyle incirli mincirli. İzmirli olarak neden ben daha önce yapmadım ki bunu diye hayıflandım. O sütü bulur muyum bilmiyorum ama bu sütlacı yakın zamanda yapacağım.

    By Anonymous hiko, at 19 Nisan 2012 12:02  

Yorum Gönder

<< Home