Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Mayıs 26, 2012

Zamanı değilse de, kuru dolmam pek güzel



Telefonuma cevap verdiğinde Gaziantep çarşısında geziniyormuş.  Bir dost.  Tatlısı tuzlusu, yaşı kurusu, Ayıntab'a dair bildiğim ne varsa sıraladım.  Kendi de koymuş onun üç beş mislini üzerine, yüklenmiş getirdi canım.  Olmaması mümkün mü, ağzım kulaklarımda.

İlk hafta kuru baklavamı, fıstık ezmemi, fıstıklı dut pestili muskalarımı falan yiyerek oyalandım.  Müthişti.  Öylesine ki, gözüm onlardan başka bir şey görmedi.  Göbeğimin yuvarlağı üzerinde ellerimi dolaştırdıkça daha daha yemek istedi canım.  Uğraştım, didindim ve bitirdim.

Bu arada, üzerinize afiyet, görünen köy kılavuz istemez halde zafiyette olan asabıma da kuvvet geldi.  Şeker yüklemeyi bıraktım sonra.  Diğer konularla iştigal etmeye başladım.       



"Biberin acısı mı, tatlısı mı?" diye sormuştu telefonda.  Yiğitliğe bok sürmedim tabii, acıyı da çok sevdiğim malûm..., gözüm dışarı uğrar, yine de....  Amanın ne oldu ne oldu bu dolmalar.  Pes yani.

Bu benim ilk kuru dolmam.  Tabii kafama göre oldu.  Şiddetle öneririm, enfes.
  


Kaynamış suya bıraktım, üç beş dakika haşlandı kurular.  Süzdüğüm su iyice kara çıkınca, aynı işi tekrarladım.  Suyun rengi açıldı.


Bulgurla yapmak istedim.  Kıymam dört dörtlüktü.  Soğanı bol tuttum, sarmısağı da; birlikte bızzzztlandı bu ikisi.  Yedi baharat karışımı bolca.  Kuru nanesi, sumağı, kimyonu da bol.  Tuzuydu biberiydi... Maydanoz da bızztladım.

Salça merakım yok.  Domates suyu bile koymadım.  Biber salçası da gereksiz çünkü biberler zaten adamakıllı biber.    



Yırtılmış biberleri yaprak sarar gibi sarıp ziyan etmedim.  Tencereye sıkı sıkı dizildiler dolma şekline giren kurular, tepelerine de bir tabak geçiriyorsunuz her dolmaya yapıldığı gibi.  Tabağı aşana kadar su, sızma ve de bir limon suyu koyun, kaynasın işte.

Taze zamanı gerçi ama benim dolmalarımın kurusu da pek bir güzel olurmuş meğer.  Yoğurtlu severim ben etli dolmayı, taze nane de süsü olsun.

---------- 

İçim temiz içim...  Kim bu kadar nazı geçecek bir dostuna telefon ettiğinde, o da Gaziantep'te çarşı pazar geziniyor olur ki?

14 Comments:

  • Afiyet şeker olsun Oya' cım.

    Özlemiştim çok... Bir de yorumum bu sefer gelebilirse deyme keyfime...

    By Blogger Çiğdem, at 26 Mayıs 2012 18:15  

  • Dost sadece acı söylemez gönderirmiş de:))

    Ben bu kurulara pek heves etmiştim TVde izleye izleye ama hiç beceremedim.Yani tadı görüntüsü kadar güzel gelmedi nedense..

    Afiyet bal şeker olsun, moral olsun huzur olsun..
    Ece

    By Anonymous Adsız, at 26 Mayıs 2012 18:24  

  • Afiyet olsun, afiyette olun inşallah.
    Bayılırım patlıcan kurusu dolmasına.

    By Blogger Jardzy, at 26 Mayıs 2012 20:45  

  • Çok güzel görünüyor, kuru dolmaya bayılırım. Övünmek gibi olmasın pek de güzel yaparım (sizinkinden güzel olmasın:) Ben sumak suyuyla pişiriyorum muhteşem oluyor. Ama şimdi canım sizinkini pek istedi oy oy oy, afiyet ola...

    By Blogger Leylak Dalı, at 26 Mayıs 2012 21:19  

  • Cok memnun oldum epey uzun bir aradan sonra tekrar yazdiginiza!
    Insallah hersey yolundadir. Biz iyiyiz. Kizlar ve ben sizi opuyoruz.
    Nuray

    By Anonymous Adsız, at 27 Mayıs 2012 02:23  

  • Özlemistim! Dönüsünüz muhtesem olmus.
    Afiyet olsun!
    Sevgiler
    Sam

    By Anonymous Adsız, at 27 Mayıs 2012 06:05  

  • Ohh eline sağlık, özlemiştik çok...

    By Blogger Boncukçu, at 27 Mayıs 2012 06:21  

  • Oyacan'cım,
    Pek güzel görüktüler yav gözüme....

    By Blogger Mine Özgür, at 27 Mayıs 2012 09:00  

  • eline sağlık,afiyet olsun.bir süredir sesin çıkmıyordu.iyisin inşallah

    By Blogger Nenoni, at 27 Mayıs 2012 12:24  

  • Gaziantep mutfağı bence 1 numara...
    Benim de bir dostum var orada kuru patlıcanlarımı kabaklarımı kargoya veriyor..
    Davet ediyor ve güzel Antep yemekleri yapıyor...
    Sırf bunun için gidilir onca yola diyorum..
    Sevgiler

    By Blogger Hülya, at 27 Mayıs 2012 15:36  

  • Oturup greyfurt kemirirken okunacak şey değilmiş:) Işınlanma teknolojisi olsa çalarım biraz. Ne yalan söyleyeyim şimdi. Etik sıfır ama dolma var bi yandan:)

    By Blogger gasilhane, at 27 Mayıs 2012 21:41  

  • Ben de özlemiştim, dönüşünüz süper oldu

    By Blogger bilge ve annesi, at 28 Mayıs 2012 12:39  

  • Merhabalar,

    Blog'unuz tariflerinizin kalitesinden dolayi ilgimizi çekti.



    Indeksleyebilmemiz için tarifinizi Ptitchef.com'a kaydetmenizden
    memnuniyet duyacagiz.

    Ptitchef Web'in en iyi Mutfak sitelerini bir araya getiren bir
    rehberdir. Yüzlerce Blog şimdiden kaydedilmiştir ve sitelerinin
    tanitimini PtitChef üzerinden gerçekleştirmektedir.

    Ptitchef'e kaydolmak için
    http://tr.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form veya
    http://tr.petitchef.com sayfasini ziyaret edin ve üst kisimda yer alan
    "Site blog'u ekleyin" üzerine tiklayniz.

    Saygilarimla

    Vincent
    Petitchef.com

    By Anonymous vincent, at 29 Mayıs 2012 23:59  

  • hoş geldiniz Oya Hanım, döndüğünüze çok sevindim...
    Funda

    By Anonymous Adsız, at 12 Haziran 2012 23:20  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home