Zamanı değilse de, kuru dolmam pek güzel
Telefonuma cevap verdiğinde Gaziantep çarşısında geziniyormuş. Bir dost. Tatlısı tuzlusu, yaşı kurusu, Ayıntab'a dair bildiğim ne varsa sıraladım. Kendi de koymuş onun üç beş mislini üzerine, yüklenmiş getirdi canım. Olmaması mümkün mü, ağzım kulaklarımda.
İlk hafta kuru baklavamı, fıstık ezmemi, fıstıklı dut pestili muskalarımı falan yiyerek oyalandım. Müthişti. Öylesine ki, gözüm onlardan başka bir şey görmedi. Göbeğimin yuvarlağı üzerinde ellerimi dolaştırdıkça daha daha yemek istedi canım. Uğraştım, didindim ve bitirdim.
Bu arada, üzerinize afiyet, görünen köy kılavuz istemez halde zafiyette olan asabıma da kuvvet geldi. Şeker yüklemeyi bıraktım sonra. Diğer konularla iştigal etmeye başladım.
"Biberin acısı mı, tatlısı mı?" diye sormuştu telefonda. Yiğitliğe bok sürmedim tabii, acıyı da çok sevdiğim malûm..., gözüm dışarı uğrar, yine de.... Amanın ne oldu ne oldu bu dolmalar. Pes yani.
Bu benim ilk kuru dolmam. Tabii kafama göre oldu. Şiddetle öneririm, enfes.
Kaynamış suya bıraktım, üç beş dakika haşlandı kurular. Süzdüğüm su iyice kara çıkınca, aynı işi tekrarladım. Suyun rengi açıldı.
Bulgurla yapmak istedim. Kıymam dört dörtlüktü. Soğanı bol tuttum, sarmısağı da; birlikte bızzzztlandı bu ikisi. Yedi baharat karışımı bolca. Kuru nanesi, sumağı, kimyonu da bol. Tuzuydu biberiydi... Maydanoz da bızztladım.
Salça merakım yok. Domates suyu bile koymadım. Biber salçası da gereksiz çünkü biberler zaten adamakıllı biber.
Yırtılmış biberleri yaprak sarar gibi sarıp ziyan etmedim. Tencereye sıkı sıkı dizildiler dolma şekline giren kurular, tepelerine de bir tabak geçiriyorsunuz her dolmaya yapıldığı gibi. Tabağı aşana kadar su, sızma ve de bir limon suyu koyun, kaynasın işte.
Taze zamanı gerçi ama benim dolmalarımın kurusu da pek bir güzel olurmuş meğer. Yoğurtlu severim ben etli dolmayı, taze nane de süsü olsun.
----------
İçim temiz içim... Kim bu kadar nazı geçecek bir dostuna telefon ettiğinde, o da Gaziantep'te çarşı pazar geziniyor olur ki?
13 Comments:
Afiyet şeker olsun Oya' cım.
Özlemiştim çok... Bir de yorumum bu sefer gelebilirse deyme keyfime...
By Çiğdem, at 26 Mayıs 2012 18:15
Dost sadece acı söylemez gönderirmiş de:))
Ben bu kurulara pek heves etmiştim TVde izleye izleye ama hiç beceremedim.Yani tadı görüntüsü kadar güzel gelmedi nedense..
Afiyet bal şeker olsun, moral olsun huzur olsun..
Ece
By Adsız, at 26 Mayıs 2012 18:24
Afiyet olsun, afiyette olun inşallah.
Bayılırım patlıcan kurusu dolmasına.
By Jardzy, at 26 Mayıs 2012 20:45
Çok güzel görünüyor, kuru dolmaya bayılırım. Övünmek gibi olmasın pek de güzel yaparım (sizinkinden güzel olmasın:) Ben sumak suyuyla pişiriyorum muhteşem oluyor. Ama şimdi canım sizinkini pek istedi oy oy oy, afiyet ola...
By Leylak Dalı, at 26 Mayıs 2012 21:19
Cok memnun oldum epey uzun bir aradan sonra tekrar yazdiginiza!
Insallah hersey yolundadir. Biz iyiyiz. Kizlar ve ben sizi opuyoruz.
Nuray
By Adsız, at 27 Mayıs 2012 02:23
Özlemistim! Dönüsünüz muhtesem olmus.
Afiyet olsun!
Sevgiler
Sam
By Adsız, at 27 Mayıs 2012 06:05
Ohh eline sağlık, özlemiştik çok...
By Boncukçu, at 27 Mayıs 2012 06:21
Oyacan'cım,
Pek güzel görüktüler yav gözüme....
By Unknown, at 27 Mayıs 2012 09:00
eline sağlık,afiyet olsun.bir süredir sesin çıkmıyordu.iyisin inşallah
By Nenoni, at 27 Mayıs 2012 12:24
Gaziantep mutfağı bence 1 numara...
Benim de bir dostum var orada kuru patlıcanlarımı kabaklarımı kargoya veriyor..
Davet ediyor ve güzel Antep yemekleri yapıyor...
Sırf bunun için gidilir onca yola diyorum..
Sevgiler
By Hülya, at 27 Mayıs 2012 15:36
Oturup greyfurt kemirirken okunacak şey değilmiş:) Işınlanma teknolojisi olsa çalarım biraz. Ne yalan söyleyeyim şimdi. Etik sıfır ama dolma var bi yandan:)
By Adsız, at 27 Mayıs 2012 21:41
Ben de özlemiştim, dönüşünüz süper oldu
By bilge ve annesi, at 28 Mayıs 2012 12:39
hoş geldiniz Oya Hanım, döndüğünüze çok sevindim...
Funda
By Adsız, at 12 Haziran 2012 23:20
Yorum Gönder
<< Home