Kedili Mutfaklar

Perşembe, Eylül 13, 2012

Üzüm suyunda incir tatlısı


 

Tipi aynen süpürgeli cadı gibi ama bu süpürgelisi değil sepetlisi.  İcadiye Çarşamba Pazarı'nın en başında, peynircinin hemen yanında...  Dişleri seyrek, elleri titrek, giyimi evlere şenlik..., bu cadı benim mevsimlik cadım.  Kavak incircim.  Bizim buralar incir ağacından yana cennettir. Çocuğunu büyüğünü doyurur incire.

Bizler o patlıcan moru, kabak yeşili incirleri yemeyiz anlayacağınız.  Parası olmayan ağacından, olan sepetinden yer ama Kavak İnciri yer.
     
 

Üzüm Tokat üzümü.  Her yıl getirir, sağolsun apartman görevlimiz İsmail.  Tadı çok tatlı, tipi küçük ve çok çekirdekli.  Böyle yemesem de ne yapsam, diye düşündürtür her yıl beni.

Suyunu sıksam da pelte yapsam mı? 

 

Geçen hafta Cadı'dan aldığım iki kilo inciri henüz bitirememişiz.  Kalan sekiz incir de dolaptan çıkıp üzüm suyuna girse mi?

Limon kabuğu tırtığı her yerde olduğu gibi burada da.  Üç silme çorba kaşığı şeker, dedim ya üzümler çok tatlı.  Başladılar kaynamaya.
    
 

İncirler dağılmadan aldım tencereden, suyunu kaynatmaya devam.  Bir çay kaşığı toz jelatini demin kabuğunu tırtıkladığım limonun suyuyla küçük bir kavanoza koyarak çalkaladım. Yavaşça karıştırarak ekledim tencerede kıvamlanan şerbete; tatlının ekşisi olacak.

Kuruttuğum süs biberini parçaladım, bu da acısı oldu.  Bir avuç kuş üzümünü hem renk, hem de ahenk için kattım.  


Doğru dürüst bir iş çıkaracağımdan emindim.  Lezzeti yıkıp geçecekti, biliyordum.  Ne yazık ki malzeme kıttı.  Şöyle kavanoza doldurup rafa kaldıramadım.

Tadımlık yani... 

------------

Ahvalim!

Ah ben bu hallere düşecek kadın mıydım?  Mutfağımı basit işlerle oyalayıp ortalardan yok olmak yakışır mıydı bana?  Olur iş değildi de, bal gibi oluyor işte.  Yap salatayı, aç ton tenekesini...  Kır yumurtayı, ban ekmeği...  Sokakta doyur karnını hattâ, iş kalmasın eve.

Böyle oldu, yemek yemeye 'iş' diye bakar hale geldim bir zamandır.  İnsanlık hallerim var, günü gününe uymayan.  Başkalarının canının acısı gelmiş benim canıma vurmuş oluyor mesela o sabah.  Canımda acı hissediyorum, telâfisiz.  Yorgun düşüyorum. 

Yazmayışım bundandır.  

7 Comments:

  • geçecek di mi? :=)

    By Blogger beste, at 13 Eylül 2012 20:40  

  • Di Beste'ciğim :))

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Eylül 2012 17:07  

  • Bende de ayni ruh hali mevcut son zamanlarda... Mutfaktan cok uzaklastim. Gecer umarim.
    Sevgiler

    By Blogger vejetaryenkedi, at 14 Eylül 2012 21:06  


  • www.nasibimce.com ve www.porselendemlik.com


    Tarafından hazırlanmış olan





    76.PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ'NE

    20 EYLÜL 2012-20 EKİM 2012

    TARİHLERİ ARASINDA


    http://fusununmutfagi.blogspot.com



    YANİ BEN EV SAHİBELİĞİ YAPACAĞIM.

    SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!

    İSTEDİĞİNİZ KADAR TARİFLE KATILABİLİRSİNİZ...

    ETKİNLİĞİMİZE YEMEK GÖNDERİLMEMESİNİ RİCA EDİYORUM.
    LÜTFEN ÇAYIN YANINDA VERİLECEK TARİFLER OLMASINA DİKKAT EDELİM.
    SEVGİLER...

    By Anonymous füsun, at 17 Eylül 2012 21:36  

  • Sevgili Oya Hanım,

    Bloğunuzu çook uzun zamandır takip ediyorum ama bu blog çok, çok tehlikeli. İştahımı bu kadar açan, yemek yapma ve yeme arzusu uyandıran başka birşey olamaz :) İtiraf ediyorum ki yediklerime dikkat ettiğim dönemler bloğunuzu açmıyorum :)

    Tüm bu tarifler bir kitaba dönüşebilir bence Oya hanım, hem de çok özgün, süper bir kitap olur.

    Neşeniz bol olsun.
    Erinç.

    By Blogger Uçan Kaplumbağa, at 26 Eylül 2012 15:12  

  • Demir döküm tencere ödüllü tarif yarışmamız başladı. Katılımlarınızı bekliyoruz. http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html desteklerinizi bekliyorum

    By Anonymous Ödüllü Yemek Yarışması 2012, at 8 Ekim 2012 16:18  

  • Oya Hanım,
    Yine çok özlettiniz kendinizi. Sizi dört gözle bekliyoruz.
    Sevgiler,
    Funda

    By Anonymous Adsız, at 17 Ekim 2012 16:45  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home