Kedili Mutfaklar

Pazar, Ocak 22, 2006

Soğan mı? Eeh bu kadar olur...

Dün bir sürü soğan aldım, evde de çokça varmış. Ne yapsam ne etsem de ağzımın tadıyla, bilmediğim bir lezzette soğan yesem? Sabah sabah, fırına koydum sekiz tanesini. Tepside yer kaldı, kalan yere de patatesler yerleştirdim. Saatlerce yanacak şimdi fırın, elektrik cimrisiyim ya, bir yanı boşa yanmasın!


Durum aynen bu fotoğrafta olduğu gibi oldu, tam iki saat 40 dakika sonra, 170 derece sıcakta.

Gece yatmadan, derin dondurucuda kalan son kanatlı parçalarımı buzdolabına indirmiştim. Kalça ve göğüs karışık ne varsa, 6-7 parça. Bu gidişle memlekette kanat çırpan canlı kalmayacağı için yakında istesek de yiyemeyeceğiz zaten. Neyse, bugün tavuk yenecek bu evde ama nasıl yenecek? Izgara out, 100 derece kaynama in durumuna göre yenecek.

Helalleşiyoruz

Önce helalleştik Kimsecik, Cancan ve ben kendimle! Derken iyice yıkayıp tefal tencereye attım hepsini, kısık kısık açtım altını bıraktım kendi hallerine. Bu birinci aşamada suyunu salıp çekti tavuk parçaları. Bir baş sarmısak dişlerin üzerine bıçak sırtıyla basıp patlatılarak ayıklandı. İki iri soğan çok iri piyaz parçalara doğrandı. Chinese five spice seasoning, tarçın ve safran lâfta uymasa da uyacağı zannedilerek katıldı yemeğe. Bu Çin baharatı Türkiye’de bulunamayacak tabii ama dert değil, karabiber, sumak gibi lezzetleri kullanın kendinizce... Herşey tencereye girince, bir bardak kadar da sıcak su katarak bırakın uzunca kaynasın. Suyunu çekmiş olması tercih edilir, çekemediyse eğer azıcık mısır unu ile koyulaştırın. Bir demet maydanoz ve mebzul dereotu doğrayarak veya benim gibi doğramadan dal dal katarak kapatın altını.

Patateslerin kabuklarını ayıklayıp katalım şimdi yemeğin üzerine, parçalandıkları şekilde veya dikkat edip parçalamadan bütün tercih ederek.

Bu ne yahu?


Şimdi günün esas keşfine geldik. Soğanların kabukları ayıklandı. Üstten iki üç kat kabuğu atıyoruz çünkü nedense acımsı gibi. Karıştırıcıya iki silme çorba kaşığı toz şeker, bir tutam tuz, bir silme çorba kaşığı kimyon, 8-10 dal taze kekik yaprakçıkları ve 5-6 çorba kaşığı balsamik sirke koyup bızztlıyoruz. Soğan olduğu anlaşılır gibi değil. Bu ne yahu? Müthiş.

Bu malzeme kiloluk kavanozu neredeyse dolduruyor. Demek ki artacak ve saklanacak. O zaman üzerini kapatacak kadar zeytinyağ ilave edip buzdolabına kaldırıyoruz.


Bir parça tavuk bir bütün patatesle tabağa alınıp, biraz üstünden ve çevresinden de sosumuzu dolaştırıyoruz. Sarı papatyalı tabaklarıma safran sarılı tavuk, sapsarı patates ve yeşillikler pek de yakışıyor.

Bir yemek çıktı ortaya, bir yemek çıktı ki şaşmamak elde değil.

Vallahi yani kendimi ne kadar methetsem az.

2 Comments:

  • valla bence de takdire sayan bir yemek:) afiyetle yemissinizdir umarim

    By Blogger gulece, at 28 Ocak 2006 18:58  

  • of muhteşem...Patetes ve soğan közlemesini bende çok severim.Bu iş için en güzeli kuzineli sobalardır aslında...Odunun kokusu ve leziz dumanıyla tütsülenir çünkü.

    By Blogger seyabb, at 22 Eylül 2009 10:58  

Yorum Gönder

<< Home