Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Şubat 06, 2006

Kişnişsevergil



Taze kişnişli makarnalara bayılırım. Kişnişli turşular beni çıldırtır. Ekmeği enfes olur, etlere balıklara çok yakışır. Kişnişsevergil olduğumdan, geçtiğimiz hafta içimden yeni bir kişnişli lezzet keşfetmek geldi. Taze kişnişimi koydum buzdolabına, bekliyorum ki yanı sıra ilham da gelsin. İşte o sıralarda Kaybolan Tatlar grubumuz da kişnişe ilgi duymaya başladı. Grup üyelerinden Halit Coşar Bey kişnişin tanımlamasını yazdı, şöyle dedi:

Kişniş, sevenlerin vazgeçemedikleri, alışkanlıkları olmayanların ise asla sevemediği bir bitki. Görünüş olarak maydanozun aynı olup, tadı daha baskın ve keskindir. Kafkas kökenli ırkların (biz Çerkesler gibi) neredeyse tüm et yemeklerinde, tohumunun öğütülerek kullanıldığı, tazesinin de salata ve soğuk yemeklerle tüketildiği bu harika bitkinin dünyada en çok kullanıldığı mutfaklardan biri de İngiliz mutfağıdır. İngilizcesi coriander, Arapçası kizbara olan bu bitkiye çoğu kez Çin ya da Japon Maydanozu da denir. Tohumlarının, akide şekeri gibi şekerle kaplanmasıyla elde edilen hoş rayihalı kişniş şekeri Hacı Bekir şekercisinde satılmaktadır.

Şu fotoğrafta gördüğünüz sevimli şekerci kavanozumda, evimden hiç eksik etmediğim o meşhur Hacıbekir kişniş şekeri de olunca, yazdım işte bu yazıyı.

“Ne keşfettin peki?” diyeceksiniz. Yeni keşif sayılmaz ama yine kendi buluşum olan kişnişli kıymalı makarnamdan yapacağım az sonra.

Yoğurtla yenir ve enfes olur.

Canım çekti.

13 Comments:

  • Şimdi benim canım çekmedi mi yani?
    Afiyet olsun. :)

    By Blogger Basak, at 7 Şubat 2006 12:45  

  • Ben bir tek kişnişle kurulmuş zeytin yemiştim. Nefisti...Başkaca da bir kişniş hikayem olmadı.

    By Blogger Ozge, at 7 Şubat 2006 13:43  

  • BEn kişnişi çocuklugumda svdiğim sanılan, kuş yemi gibi olsa da şekerle kaplı küçük mutsuzluğum olarak anıyorum :)
    Söyleseydim almazlardı di mi:)
    ama soylemedim ve kişnişten hep nefret ettim.
    şey, biraz mutsuz bir yaklaşım oldu ama. Yine de makarnayı tatmak isteyebilirim :)Çok övmüşsün

    By Blogger Binnur A. Ö., at 7 Şubat 2006 18:35  

  • Ben ilk kez avakodu ezmesinde yemistim. Sili'li bir arkadasim yapmisti. Domates, sogan ve taze kiznis konuyor icine ve cerezlerle falan nefis gidiyor. Ismi Guacamole.
    Kendim hic kullanmadim. Oya bizimle tarifini paylasacak misin?? Umarim yayinlarsin ve deneriz. Ben gecen gun fenouil aldim, senin yemegi deneyecegim bakalim.
    Sevgiler...

    By Blogger Hanife, at 7 Şubat 2006 20:40  

  • Akıl akıldan üstündür. Kişnişli zeytini mutlaka uygulamalıyım sevgili Özge.

    Ve de Hanife'den gelen kişnişli avocado Guacamole şimdilik bende soru işareti. Domatese avocado lezzetini ekleyip kafa tadını alamadım, mutlaka dil damak ölçüsü gerekiyor bu tadı duyumsamak için galiba!

    Yaa, boşuna ayırmadım ben severgil ve sevmezgil olarak kişnişçileri... Azar azar deneyerek başlayabilirsin belki Nehir'ciğim bu muhteşem lezzete alışmaya. Çocukluğunun lezzet anılarını da sil aklından. Benim patlıcana yaptığım gibi. Yeme yeme de otuzbeşinden sonra patlıcan aşığı ol, o benim işte.

    Hanife denemek istersen eğer, bu makarna sosu Bolognese esaslı. Varolan et ve baharatsız / az baharatlı şarküteri çeşitlerini mezzaluna veya mikser doğrayıcısı ile iri kıyım kıyma haline getiriyorum. Önce sadece soğanla sonra da domates katılarak birlikte uzunca bir zaman kısık ateşte pişerek koyulaşacak bir sosun oluyor. Kişniş tohumları taze çekilerek sos koyulaşınca, pişerken katılıyor. Yeşil kişniş yapraklarını da serviste ekliyorum makarnanın üzerine.

    By Blogger Oya Kayacan, at 8 Şubat 2006 10:11  

  • Guacomole u soyle yapmisti arkadasim:
    3 avokado
    1/2 sogan
    2 cekirdekleri alinmis domates
    1 yesil limon suyu
    yarim demet kadar taze kisnis(bunda olcuyu tam bilemiyorum)
    tuz
    Avakadoyu ezip pure haline getiriyorsunuz. Domates, sogan ve kisnisi cok minik dograyip limon suyuyla birlikte tum malzemeyi karistiriyorsunuz.. Avakado severlerdenseniz hosunuza gideceginden eminim..
    Ozellikle taco turu cipslerle guzel yakisiyor..
    Sevgiyle...

    By Blogger Hanife, at 8 Şubat 2006 20:07  

  • Unutmadan,
    Tarif icin tesekkurler Oya..
    Aklimin bir kosesine yazdim:))

    By Blogger Hanife, at 8 Şubat 2006 20:08  

  • Simdi resmini gorunce baglantiyi kurdum. Burada cilantro adinda satilan maydanoza benzeyen ama yanlislikla maydanoz denilip bu nasil bir tattir diyen pek cok Turk tanidigim var. Meksikalilar her yemeklerinde bu otu kullaniyorlar. Guacamole denmis bir de salsa var. Bilumum yaptiklari diger yemeklerin icine de maydanoz yerine bu otu kullaniyorlar. Galiba yasadigim karmasa aldigim kisnis tozu ile tazesinin renginin alakasini kurmamis olmamdan kaynakli :) Ben Turkiye'de iken bu otun oldugunu hatirlamiyorum. Amerika'ya geldigimde tattim ben kisnis otunu. Neyse gorerek ogrenmek derler ya dogruymus demek ki :) Tesekkurler.

    By Blogger ycurl, at 8 Şubat 2006 21:28  

  • Teşekkür ederim sevgili Hanife ve Ycurl, Guacomole en kısa zamanda denenecek. Yanında tequila mı gider??? İçki dolabımdaki Oro Especial Mariachi bu günleri mi bekliyordu yoksa:-)) Şöyle bir buzlu bardak ağzını limona bulayıp tuzlayaraktan... Off be..

    Ycurl, sana Curly desem! Benim mantığıma daha mı yakın nedir:-)) İtalya'da da finocchio saçlarına (arapsaçı), bu ne biçim dereotu diyen çok Türk tanımıştım!

    By Blogger Oya Kayacan, at 9 Şubat 2006 11:09  

  • Icki kulturum cok gelismis degildir Oya. Sen nasil istersen diyorum artik:) Bilmem belki bir bilen vardir:))
    Bu arada rezeneli yemeginin aynisini yaptim. Hmmm enfes oldu. Hemen yedim, iki tabak, tek basina.. Harika.... Tarif icin yeniden tesekkurler.

    By Blogger Hanife, at 9 Şubat 2006 23:33  

  • Oya,
    ycurl zatenin curlynin y harfinin basa atilmasi hali. :)
    guacomole ve salsa tekilanin yanina gider mi? Ama tekila raki gibi bir meret degil ki, bir kere de iceceksin ;) Yalniz bu Tekirdag'in altin sarisi bana tekila tadini hatirlatti.
    Kisnis sekerini galiba rahmetli babaannem severdi. Ama ben kisnis kelimesini duydugumu hatirlamiyorum onun adi baska miydi eskiden? :) Burada da Hint lokantlarinda oluyor karanfil ve kisnis sekeri.

    By Blogger ycurl, at 10 Şubat 2006 09:32  

  • Curly, once upon a time when I was young, "Mahramam'da kişniş ile badem var, yavaş yürü köşelerde adem var," gibisinden bir türkü söylenirdi. Bu da demek oluyor ki, kişniş tarihte de kişniş olarak anılıyordu!!! Kişniş şekerini ben çocukluğumdan beri bilirim. Otuyla 1970'lerde Londra'da tanıştım ve kişniş ile arasında bağlantı kurmam neredeyse bir yılımı aldı.

    Sarı rakıları içmiyorum. Şimdi iki oldular, yakında hepsinden bir de sarı çıkar eminim. Her işte olduğu gibi rakının da bokunu çıkardık sonunda ve de ben yeniden çok sevdiğim, baba yadigarı Kulüp rakıma döndüm.

    Mine'ciğim Kadıköy'e kadar gelirsen bana da uğra kahveye. Yanında kişniş şekerlerimizi de yeriz!

    Hanife'ye afiyetler olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 10 Şubat 2006 13:07  

  • ! O kisnis sekerlerini Hacibekirden lise yillarimda ben de alirdim : )
    Ne guzel blog bu! Bakalim daha neler kesfedecegim! :)

    By Blogger B5, at 22 Ekim 2007 00:56  

Yorum Gönder

<< Home