Kedili Mutfaklar

Perşembe, Mart 23, 2006

"Pasta" pişmez

(Resimlerim girmiyor. Umarım genel bir sorundur! Yarın tekrar denemek üzere...) Üzgünüm bugün de yükleyemiyorum resimleri... Picasa ile de şu yukarıdakileri becerebildim ancak, teker teker, minik minik üstelik! Çalışmalı bu işi... Spaghetti'nin sosu enfes bir Bolognese... Carbonara da favori pasta lezzetlerimdendir.


İçme suyunu kaynatmalı. Kaynatmışken içine az sızma ve deniz tuzu katmalı. Pasta haşlamak kolay gibi gelir ama değildir. Kolay olan makarna pişirmektir. Yani basarsın makarnayı suya, kaynatırsın anasını. Çıkan hamuru da soğuk sudan geçirirsin. Al sana makarna turkiko, şinanaynom.

Biz spaghetti yapalım bugün, sosu falan olmasın. Aslında, sos falan da lâf-ü güzaf, maksat pasta haşlamayı öğrenelim ki, makarna yerine boş yere deve hamuru yemeyelim.

Yerliler arasında gerektiği gibi haşlanabilen makarnalar Pastavilla ve Barilla. Diğerleri benim al dente anlayışıma uymuyor. Siz de gerçek al dente haşlamak istiyorsanız, diğerleriyle boş yere uğraşmayın. Veya uğraşmadan türkiş tarzı makarna pişirmeye devam.

Kaynamış suya spaghetti katarken, Türk mutfağı adetidir, kıtır kıtır kırılır. Hayır kırılmaz diyenler bir yana, kıranlara bu fotoğrafı çektim. Paket muhteviyatını kaynar su dolu tencereye orta yerinden oturtuyoruz. Altlar yumuşayıp çöktükçe elimizle yuvarlak hareketlerle suyun dışında kalanları çökertiyoruz. Sonra da tahtadan bir kaşıkla veya çatal neyse, karıştırıp bırakıyoruz. Çok geçmeden bir sap spaghetti alıp ısırın. Ortasında beyazlık kalmışsa eğer az sonra bir yenisini alıp ısırın. Muhtemelen o beyazlık o kısa zamanda kaybolmuş olacaktır. Veya kaybedene kadar sap sap spaghetti ısırıyoruz demektir. Kalmadığında da al dente durumu hasıl olmuştur ve acilen ateşten alınıp süzülür.

Ben suyundan kurtulmak için süzgeç dahi kullanmam. Kapağı kenarından iki milim açık tutup üstünden bir mutfak bezini gerer, bezle birlikte kulaklarını tutarım tencerenin ve boca. Hafif sulu mu kalır? Evet, kalacak.

Hazırlanan sosun yarısını makarna tenceresine katıp birlikte iki dakika orta ateşte çevirin. Tabaklara alınınca da sosun kalanını taksim edersiniz. Üstüne parmiggiano rendeleyip koydunuzsa ne alâ. Yoksa bizim peynirlerimizin de suyu çıkmadı. Sert ve lezzeti size uyan herhangi biri de mükemmel olacaktır.

Not: Bütün makarna tiplerinde gereken sertliği bulmak ve korumak için haşlama sırasında ısırarak denemenizi tavsiye ederim.

8 Comments:

  • Oyacim, sosun domtesliyse tarifini merak ettiydim...

    By Blogger YesilErik, at 24 Mart 2006 01:02  

  • Yeşilerik'ciğim, içine domates giren sos diyorsan çokça var da, eğer bolca domates lezzeti diyorsan, ben zeytinyağda sarmısak çevirip, domates katarak yapıyorum. Domatesler her şekilde ve doğrama tarzında olabilir. Yeter ki lezzetli olsunlar. Sos iyice yoğunlaştığında taze fesleğen ilave ederim. Sarmısaklarla fazla haşır neşir olmak istemiyorsan eğer, ilk yağda çevirmeden sonra çıkartabilirsin içinden. Ben aksine çok bol kullanır ve sosta bırakırım.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Mart 2006 10:19  

  • Tanistigim bir Italyan Pasta icin max 8 dakika falan demisti haslama suresini. Bu tum cesit makarnalar icin aynimidir bilmem ama spagetti icin soylemisti.

    By Blogger Hanife, at 24 Mart 2006 15:40  

  • Annoya, taze makarna için bu işin bir standardı var mıdır? Deneyimlerin piştikçe lastikleştiğini gösteriyor ama her sefer oldu mu acaba diye korkuyorum çıkarırken.
    (Eğer parmesan yoksa tercihim eski kaşardan yana olur, bu arada.)

    By Blogger Doruk, at 24 Mart 2006 16:24  

  • Her çeşitte değişiyor tabii Hanife'ciğim. Firmalar da paketler üzerinde pişme süresini belirtiyorlar ama hiç de güvenilir değil. Mesela Barilla'nın incecik Bavette'sinin üzerinde 12 dakika yazar! Sonuç hamur, al yoğur. Bu yüzden ben yaparmışım gibi, ısırmayı önerdim size de. Çatalla da kesip bakılabilinir tabii:-)) Çevresi yumuşak içi sert olacak. Hani o ortadaki beyazlığın tam kaybolma anında 'al dente' durumu hasıl oluyor... Altını kapattığın anda süzmüyorsan eğer, tencereye derhal bir bardak soğuk su katarak pişmeyi durdurman gerekiyor.

    Az pişmiş pastanın daha çabuk ve kolay hazmedildiğini de biliyor muydun?

    Bir de yumurtalı pastalar daha çabuk pişer. Aklında bulunsun.

    Sevgili Burcu, pasta fresca, (taze makarna) için de tadına bakma yöntemini denemende yarar var. Yoksa dediğin doğru, piştikçe lök gibi olur. Hiçbir standardı da yok üstelik. Kullanılan un çeşidi, yumurta miktarı, şekil ve boyut o kadar çok şey değiştiriyor ki.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Mart 2006 18:57  

  • Cok fazla haslanan makarna hem sagliksiz hem de kalorili, yani hamur diyorsun, hicbir saglik yonu yokmus diye biliyorum. Aslinda cok pisen her yekelerde oyle degil mi?
    Ben asla yikamam makarnayi. Tum besin degerini yikiyoruz boylece, 1 bardak soguk su koyuyor ve suzuyorum, cok kurutmadan biraz sulu aliyorum hatta..
    Tavsiyelerin icin cok tesekkurler Oya'cigim..

    By Blogger Hanife, at 25 Mart 2006 00:47  

  • Oyacim, yok sarmisaklarla olurum hasir nesir :) Sagolasin.

    By Blogger YesilErik, at 29 Mart 2006 02:29  

  • By Anonymous Adsız, at 6 Mart 2007 06:17  

Yorum Gönder

<< Home