... dolmasının böreği
Kabak veya her neyse, diyelim ki patlıcan veya havuç alırken hep küçüklerine gider elim. Babamdan kalma bir akıl. “Karta kaçmış, tohuma kaçmış,” tabirlerini çok kullanırdı babacığım Nuri, sebzede meyvada bile zarafet arardı. Bana da yapışmış işte. Dün kendimi, kendi kendime konuşur ve gülerken yakaladım kabak tezgahından hayatımda ilk defa iri yarı iki kabak seçerken.
... dolmasının böreğini yapmak için nedense kocaman kabaklar girmişti fikrime. Babamlı anılarıma ihanet pahasına.
“Salatalık kalem, ıspanak kuzu, lahana sıkı, patates çilsiz, domates sert, zeytin havyar, peynir kaymak ve sair vesaire olacak; oof baba offf, hep senin yüzünden şu iki dakikalık alışverişleri iki saatte yapamayışlarım!”
Günlerdir kafama resmini çizdiğim kabak dolması böreği için dediğim gibi enine boyuna iri iki kabak kullanılacak. İçini 200 gram kıyma, bir avuç kaynatılarak şişirilip soğutulmuş bulgur, bir küçük soğan, 5 diş sarmısak, maydanoz, tuz ve taze çekilen karabiber ile hazırladım.
Kabaklar iki uçtan, genişçe oyuluyor. Hazırlanan içle dolduruluyor. Burada işin dolma faslı bitmiştir. Şimdi gelelim börekleşmelerine.
İki yufka yufkacıdan özel alınır ve bu durumda tazecik ve yumuşacık olurlar. Market raflarında satılan, her ahvalde aylarca dayanıklı yufkalarla yakın uzak akrabalıkları yoktur. Bir kabağa bir yufka kullanacağız, iki tane yumurtamız çırpılmış olarak bir kenarda duruyor olacak.
Tezgaha serilen yufkanın yarısı çırpılmış yumurtayla fırçalanacak, diğer yarısı fırçalanan tarafın üzerine örtülerek yarım daire yapılacak. Şimdi de yarım dairenin yarısı yumurtayla sıvazlanıp ikiye katlanacak. Elde var içine sigara böreği gibi kabak dolmasını saracağımız 90 derecelik dört kat yufka. Böyle giderse az sonra iki tane kocaman, yufkaya sigara böreği gibi sarılmış kabak dolmamız olacak. Dolma böreklerini folyo veya streç filmle sıkıca sararak buzdolabına kaldırın.
Yeneceği zaman çıkartın dolaptan, birer parmak eninde dilimlere kesin. Şiş çöpleri ile tutturun. Şiş çöpünüz yoksa, böreği kapattığınız uçtan kürdan sokup tutturmalısınız ki, kızarırken çiçek gibi açmasınlar. Kızgın yağda, kıtır kıtır kızartıyoruz sonra, bir kabaktan on dilim. Sarmısaklı yoğurt yiyebilecek durumdasınız inşallah. Çok yakıştı da!
Bu iş burada bitti gibi görünse de bitmez tabii. Kimse kıyamaz kabaklardan oyulmuş içlere ve mutlaka bir de mücver çıkar ortaya. Atarsınız dolaba iki gün sonra yenir, şart değil kabak üstüne kabak tüketmek aynı gün.
Bıçakla ince kıyılan kabak içlerine küçücük bir soğan ve evdeki tazelik sırasına göre sondan gelen peynirler rendelenir. Bir yumurta kırılır, karabiber çekilir, pul biber, nane ve dereotu katılır. Minicik bir fırın kabında, sızma ile harmanlanarak pişirilir. İstenirse kızgın yağa kaşıkla bırakılarak kızartılır.
Babam Nuri nar gibi kızarmış mücveri en çok buzluktan çıkmış buğulu bardaklardaki birayla severdi.
5 Comments:
Ne güzel ya... Hem dolma, hem börek! ikisi bir arada... Hani bi reklam var son günlerde yayınlanan... Hem cam kenarı olacak hem yanyana olacak... Falan imkansızı bir arada göstermeye çalışan bisküvi reklamı... senin tarifi görsün bu reklamcılar... Bak hem börek, hem dolma, hem de mantı gibi... Neresinden yemeli... Neye niyet edip de yemeli...
Bence müthiş bir buluş olmuş bu...
Patentini almalısın Hocam!
By Şirin, at 25 Mart 2007 13:28
Köfte kısmında biraz da kebap havası var hatta... Önemli olan koltukları cam kenarına nasıl dizdiğimiz.
Çok yaşa sen Şirin...
By Oya Kayacan, at 25 Mart 2007 20:34
Harika, bir tarif bu kadar mi dolu dolu olur, herkesi bir zayif yerinden yakalamis, borekciler, dolmacilar, etciller...Bu da kesif yemeklerden mi, yoksa tarihi-ailevi kokleri olanlardan mi Oya?
By Adsız, at 26 Mart 2007 20:17
Betül'cüğüm bu benim tasarım / keşif yemeklerimden. Tarifli ölçülü mutfakla başım hoş değil pek. Mutfağa bazı kurduğum bir hayalle giriyorum, bazı da mutfağa girince elime geçenlerle hayal kuruyorum. Sevgilerimle...
By Oya Kayacan, at 27 Mart 2007 09:36
degisik bisey olmus kesinlikle denicem ellerinize saglik
By Oznur (100de100 Marifet), at 16 Temmuz 2010 01:45
Yorum Gönder
<< Home