Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Nisan 23, 2007

Kukuşatu


Kukuşatu meselesinin içinden çıkamadım bir türlü. Yahoo’daki Kaybolan Tatlar grubuma yazdım sordum, bakalım ne cevap gelecek. Orada geleneksel yemeklere dair herşeyi bilen birileri mutlaka vardır çünkü. Orada boş konuşulmaz. Bilen bildiği kadarını anlatır. Bilmeyen bilmediği kadarını sorar öğrenir.*

Baba tarafından Yanyalı Şeyh Haşim Efendi ile anne tarafından yine Yanyalı Kocaaslan Dede Paşa’nın (Paşo Dede) torunlarından sevgili arkadaşım Dilek Yürekli’den bana Yanya yemekleri tarif etmesini istemiştim. Sağolsun, yazıp vereli hayli zaman oldu, yapamadım bir türlü. Kısmet bugüneymiş, bir tanesini denedim. Nefis, offf çok nefis.

Kukuşatu, Dilek tarifiyle aynen şöyle:

Bir kilo kuşbaşı et ve yemeklik doğranmış bir baş soğanı ağır ateşte tas kebabı gibi iyice pişir. Yüz gram çekilmiş ceviz içi, ıslatılıp sıkılarak ufalanmış üç dilim bayat ekmek, dört diş ezilmiş sarmısak, kırmızı biber ve etin suyunu kullanarak melhem kıvamında bir sos yap. Etleri içine at. Servis anında bir fincan sirke ilave ederek karıştır. Sıcak yenir.

Ben bu işi kendime göre daha da kolaylaştırdım. Sos malzemesini karıştırıcı içinde ezip, etin suyu ile sulandırarak iki dakikada güzel bir sos ettim. Cevizler de biraz dişe gelir kaldı ki, bu da benim tercihim olurdu zaten. Kullandığım biber toz ve tatlı paprika. Yerken arzu edilirse pul biberle acılaştırılabilir. Eti de hiç alışmadığım usülde bol su ile pişirdim. Dilek yağ koymamış. Benim için de, etin olduğu kadar yağı her zaman yeterlidir.

Gelelim işin kafamı karıştıran yanına. Internet’te kukuşatu aramasının yönlendirildiği tek adres var. Orada da Yanya usulü bir kurabiye çeşidi olduğundan bahsediliyor.

Bakalım Kaybolan Tatlar’dan ne ses çıkacak. **

* Gruba üye olmak isteyen, eski tatlara meraklı veya eski tatları bilip de paylaşmak isteyenler varsa bana kayacanoya@gmail.com “Kaybolan Tatlar” konusu ile yazabilir. Gereken yere bildiririm.


** 27 Nisan sabahına kadar kukuşatu için kimseden yeni bir bilgi gelmedi. Internette tarifi olmayan bir kurabiyeye değil, arkadaşımın tarifine inanmak zorundayım.

4 Comments:

  • Sevgili Oya, degisik bir karisim. Cevizle et...bakalim, deneyecegiz. Hangi eti kullandin?
    Sevgiler

    By Blogger tata, at 24 Nisan 2007 19:39  

  • Tata'cığım dana puli kuşbaşı kullandım. Yani bacaktan kuşbaşı. Dene bakalım. Ben biliyorsun çok değişik lezzetlere açığım. Çok sevdim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 25 Nisan 2007 09:12  

  • Sevgili Oya,
    Araştırıp en kısa zamanda döneceğim sana. Çok sevgiler

    By Blogger Selen, at 4 Haziran 2007 14:43  

  • Merhaba Oya,
    Dediğim gibi bunu sorabileceğim ve bilebilecek sadece bir akrabam var eskileri bilen. Ama ben öncelikle geçenlerde aldığım kitaba başvurdum ve cevabı orada buldum. Öncelikle arkadaşının verdiği tarif doğru, kukuşatu bir kurabiye değil. Sadece senin anlattığın yapılışla ufak farklar var kitaptaki tarif arasında. Kitap Müşerref Karademir'in 'Yanya Yemek ve Tatlıları'.
    Tarif şöyle:
    KUKUŞATU ÇERKEZ TAVUĞU
    Malzeme:
    1 adet tavuk göğsü
    2 su bardağı ceviz içi
    1 dilim bayat ekmek
    1-2 diş sarımsak
    1 çorba kaşığı sirke
    1/2 tatlı kaşığı tuz
    1 çay kaşığı kırmızı biber
    1 çorba kaşığı margarin

    Yapılışı:
    Tavuk göğsü suda iyice haşlanır. Biraz su ile ateşten indirilir. Et bıçak ile parçalara ayrılır. Diğer tarafta ceviz, ekmek, sarımsak tunç havanda iyice dövülür veya rondodam geçirilir. İyice inceltilir. Bu bulamaç bir kaba çıkartılır. Bir çorba kaşığı sirke ilave edilir. Bulamaç sıcak tavuk suyu kullanılarak ezilir. Servis tabağına çıkarılan tavuk göğsünün üzerine cevizli bulamaç sıcak iken dökülür. Etler de sıcak olmalıdır. Etler tamamen cevizli karışımla örtülür. Az tereyağı kırmızı biberle ateşte eritilir. Servis tabağının üzeri süslenir. Yemek sıcak yenir ve istenirse aynı işlem kuzu etiyle de yapılabilir. Yanya'lılarda çerkez tavuğu biraz sulu yenir.
    Sevgiler

    By Blogger Selen, at 6 Haziran 2007 23:14  

Yorum Gönder

<< Home