Kedili Mutfaklar

Pazar, Mayıs 20, 2007

Renkler ve zevkler

Başlığa bakılırsa, zevkler ve renkler tartışılmaz diyeceğim gibi duruyor ama kazın ayağı öyle değil. Her yerde tartışırım. Bakla ve enginarın rengini karartanı hiç sevmem. Zümrüt gibi olmayanlarını isterse kral sofrasında çıkarsınlar karşıma, yemem.



Hiç üşenmeden ağzıma, "Püf püf püf bir noktası var bu işin," diye anlatırım. "Baklayı ayıklarken limonlu suya at, enginarlar da bekleme sürelerini mutlaka limonlu suda geçirsinler."

Annem Selma çok beğendiyse zaten.
Başka kimseye laf düşmez. Bana da düşmez.

12 Comments:

  • Hoş geldiniz Oya hanım!..
    İyileşmiş olmanıza sevindim:)
    Rastlamışsınızdır belki ama yine de haber vermeden geçemedim. IKEA'dan mürver şurubu aldım, ilgilenenlere duyrulur:)
    Sevgilerimi gönderiyorum.
    Leyla

    By Anonymous Adsız, at 20 Mayıs 2007 19:16  

  • Oya henım,hastamıydınız??çok üzüldüm,geçmiş olsun.eylül

    By Anonymous Adsız, at 20 Mayıs 2007 21:55  

  • Bakla ile Enginari görünce dayanamadim.Eline saglik Oya kardesim.Postlardan rahatsiz oldugunu okudum gecmis olsun aman kendine iyi bak.Yorum bazen yazmasam bile takipcinim.Baklaci enginarci oldugumdan dayanamadim.
    Sevgilerle tekrar gecmis olsun.

    By Blogger ERDIL, at 20 Mayıs 2007 23:05  

  • çok geçmiş olsun oya hanım.

    bazı püf noktalarına ihtiyacım var:
    * bakla'yı beklettiğimiz limonlu suya un da eklemeli miyiz?
    * baklaları tuz ile ovmak gerektiğini söylemişlerdi, doğru mu?
    * kat kat bakla ve yeşil soğan mı koymalıyız?
    * ben pişme süresini hiç ayarlayamıyorum; malum kapağını da çok açmamak gerekiyor.

    üşenmez de anlatırsanız çok sevinirim. bu benim iyi yapamadığım, yapamadığım için de çok üzüldüğüm bir yemektir. az yaparım ama iyi yapmak isterim.

    sevgiler.

    By Anonymous Adsız, at 20 Mayıs 2007 23:07  

  • Sevgili Leyla, bak bu iyi haber... Ikea'ya son gittiğimde yiyecek içecek tarafına hiç yanaşmadan kaçmıştım. Mürveri böylece kaçırmış oldum demek ki. İyi haber dememde maksat, geçtiğimiz yıl sekiz on kişi arasında bir mürver mevzuudur alıp başını götürmüştük. Bunları okuyan çoğunluk dersen mürvere haklı olarak fransız kaldıydı!!! Haydi bakalım Ikea'lı şehirlerde yaşayan ve bu şehirleri ziyaret edebilenler. MÜRVER ŞURUBU ARTIK IKEA'DA. Leyla beğenip beğenmediğiini yazmamış ammaaaa!!!
    Ben bu yılımı yine Mine'si ve Şirinceli Candan kızıma yanaşma olarak geçirebileceğimden umutluyum. Allah büyük!
    ----------
    Eylül'cüğüm, hani kırıklıktı soğuk algınlığıydı filan hep geçiririz de, bu yılın hastalığı gripal hastalık mevhumlarını aştı vallahi. Tabii suçun %50'sini üstlenmem gerek... Şu benim dayanıklılık ölçer havalarım yok mu? Hiç bilmem korunmayı sakınmayı...
    ----------
    Bilmez miyim sevgili Erdil Bey, siz benim yemeklerimi tatmadan, arada bir de atıp tutmalarıma takılmadan geçemezsiniz.
    ----------
    Sana da çok teşekkürler sevgili Endişeli... Üşenir miyim hiç? Püffffff: Yooo, un koymuyorum. Koyan vardır ama gerek var mıdır anlamadığım için koymuyorum. Bir de piştikten sonra un ekleyenler vardır. Onun gereğini de baklanın rengini açmak, beyazlatmak olarak gösterirler ki, benim yaptığım zaten çok güzel bir renk; katkı gerektirmiyor. Tuzla bakla ovmayı senden duydum. Arzu edersen limonlu suya azıcık tuz atarsın. Olsa da olur, olmasa da. Çukur bir yere bol su, limon suyu ve de sıkılmış limonun kabuklarını koyup ayıkladığım baklaları içine atıyorum. Küçük kıyılmış beyaz soğan(veya bızzztlanmış minik parçalar ama ezmeden)sızma, şeker, tuz, ve limon suyu tencereye koyuluyor. Yıkayıp çıkardığım baklalar da tencereye yerleştiriliyor. Üzerini örtecek kadar soğuk su ilave ederek kuvvetli ateşte kapak kapalı kaynaması sonra da orta ateşe alarak pişirilmesi gerek. Ben biraz dirice severim. Yiyerek buluyorum o kıvamı. Üzerini dereotu süsler, yerken yoğurt katılır veya katılmaz. Yoğurt sarmısaklı olur veya olmaz...
    Taze soğanlı yaptım mı hiç, hatırlamıyorum. Afiyet olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Mayıs 2007 09:56  

  • Daha henüz denemedim Oya hanım. Bir hoşluk yapıp, "ikizler burcu çocuğu" için hazırlayacağım pastanın kremasına eklerim diye düşündüm. Bademli bir kek ve hoş kokulu krema. Yanlış bir seçim mi, pek de isabetli olmayan bir seçim mi, bunu da haziranın 8'inde anlarız artık:)
    Sevgilerimi gönderiyorum.
    Leyla

    By Anonymous Adsız, at 21 Mayıs 2007 10:45  

  • çok teşekkür ederim, oya hanım.
    ben bir de böyle deneyeyim.

    By Anonymous Adsız, at 21 Mayıs 2007 10:59  

  • Oyacan,
    Mürver çiçek açtııııı.
    Bugün biraz toplayıp siftahı edecem bakalım..
    Senin hisseni unutmıycaam....

    By Anonymous Adsız, at 21 Mayıs 2007 13:16  

  • Oya hanım merhaba.Blogunuzu yeni keşfettım.Çoooook haklısınız.bakla ve enginar karardımı yenmez benim içinde..Sizinki çok freşh görünüyor.Elinize sağlık..ha okudum da sorabilirmiyim gerçekten fransız kaldım nedir şu MÜRVER neden yapılır lütfen kısacık aydınlatın. Sevgilerimi yolluyorum.Neriman.....daimamutfak..

    By Blogger daimamutfak, at 21 Mayıs 2007 15:36  

  • Mürverli pasta haberini bekliyoruz Leyla'cığım. İkizler burcu çocuğu şanslı çocuk vallahi. Pastasının planları bile günlerce önceden yapılıyor.
    ----------
    Yaşasın Mine'si. Bir taş attım yerine vardı, değil mi? Varmaz olur muydu zaten benim güzel arkadaşıma? Oyacan burada yalanmaya başlamıştır...
    ----------
    Sevgili Neriman, 18 Haziran 2006'ya gider beni okur musun lütfen... (Orada Mine'simi de göreceksin üstelik.) Mürverciler arasına katılışımdan itibaren benim öyküm ve bağlantıları orada bulacaksın. Haydi hayırlısı. Sonra da ortalıklara dökülüp mürver ağacı aramaya başlıyorsun...

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Mayıs 2007 18:14  

  • yapmayınız..sıradan bir gripte olsa..kendinize dikkat ediniz lütfen.çok geçmiş olsun..eylül

    By Anonymous Adsız, at 22 Mayıs 2007 19:00  

  • merhaba oya hanım bütün yazılarınız harika çooook geçmiş olsun umarım şimdi iyisinizdir bizi yazılarınızdan mahrum etmeyin artık takip edicem bakla ve enginar süper görünüyor elinize sağlık kendinize iyi bakın
    -sanem-

    By Anonymous Adsız, at 24 Mayıs 2007 21:00  

Yorum Gönder

<< Home