Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Kasım 10, 2007

Brokoli meseleleri



Al bir tane daha. Benim yemek gibi yediğim koyu çorba çeşitlerine ilave, dudaklarımı uçuklatan bir lezzet keşfettim. Nerden çıktı ben de bilmiyorum. Bildiğim dün akşam iki büyük brokoli çiçeğini eve getirdiğim. Bu sabah kendilerini küçük çiçeklere ayırarak haşlamak isteyişim. Şöyle sızmalı limonlu yerim ekşi ekşi.

İki kiwi var dolapta. Limondan beter ekşi. Eşgallerine uygun niyete boğazımdan zor geçti diğer kardeşleri, bunları limon niyetine kullansam...? Bir demet dereotu, yarısı kadar maydanoz, onun da yarısı kadar nane yaprağı, üç diş sarmısak, bir salatalık, tuz, karabiber, yarım limon suyu ve sızma; hepsini bızzztlasam? Tadı pek bir güzel oldu mu, oldu... Ekşi mi, ekşi...

Soğuk suya koyularak kapalı kapakla haşlanınca yemyeşil kalmış brokoli çiçeklerimin şık olanlarını servis tabağına dizdim. Sıcakken üzerine gezdirdim bu sosun yarısını.

Soğudu. Müthiş lezzetli.

Awuuuuwaaf. Böyle bir ses çıktı benden.

Bunu burada bırakalım. Çorba meselesine gelelim.

Brokoli haşlama suyu atılmadı. Ivır zıvır minik çiçekler ve dağılmış parçalar da içinde bırakılarak anında bızzzztlandı. Sonra da ikişer tepeleme çorba kaşığı irmik ve tarhana katılıp yumuşamaya bırakıldı.

Artmış bir börek içim var, incecikten kıyılmış pırasa ve rende havuç sotesi. Tesadüf bu ya, dün gecenin bir vakti dondurucudan inmiş, dolaba yerleşmişti.

İrmikli ve tarhanalı brokoli tenceresinin altını kısıktan açarak bir süre karıştırdım. İrmikler şişti, tarhana eridi özlendi. Sebze sote de katıldı içine, birbirlerine uyum sağlamak üzere hafifçe kaynamaya bırakıldı.

Az önce yaptığım sosun yarısı vardı hani, yarısını kullandım, yarısı da duruyor ya. O sosun içine iki tane lop haşlanmış yumurta attım. İki kısa bızzzzt ve kaynamış çorbaya katıştırıp kapayın altını.

Sıcak, ılık veya soğuk; nasıl yerseniz...

Veya bildiğiniz çorbayı yapıp için.

12 Comments:

  • Hatun sabahtan beri soruyord ne yapayim diye bende tarifi gösterdim.
    Valla yaparim dedi hele bir yeme.
    Bende ona sartmi sonuncu tarife bakmak.
    Brokoli'nin biraz uzagindan gecerimde.
    Oya kardesim tariflerini devamli takip ediyorum(ediyoruz),
    Valla yorumlari bile okuyorum.
    Sevgilerle.

    By Blogger ERDIL, at 10 Kasım 2007 16:44  

  • Oya abla,
    yaraticilikta s1n1r yok. Brokoli ve kivi. Ama neden olmasin degil mi? :)Ben genelde klasik tarifler yaptigim icin brokoli corbasini da sutle yaptim. O da guzel oluyor krema tarzinda corba sevenler icin :)

    By Blogger ycurl, at 10 Kasım 2007 17:28  

  • Hanımefendi haklı Erdil Bey, yemek seçici kocalarla uğraşmak zordur!
    Ben iflah olmaz bir karıştırıcıyım mutfakta. En büyük rahatlığım da mutfağım konusunda ahkâm kesen adamlara rastlamayışım oldu galiba. Ne pişirsem yediler. Bana büyük katkıları oldu yani; sağlarımı sağlıkla, ölülerimi rahmetle analım 8~}
    ----------
    Curly'ciğim, az un süt meyanesi veya krema her lezzete artı değer katıyor tabii. Un çorbası bile yapsan, bayılırım, enfes olur yani... Ancaaak, bu olağan yemekleri her yerde yiyebiliyorum, ben başkalarını yapmalıyım diye hissediyorum ve işte sonuçlarım... Yedi sekiz yıl önce, Açık Radyo'da öykülü tariflerimi yazmaya başlamadan öncesini de elde kayıtlı tutsaydım keşke. Düşünsene yüzde biri mutfaklara düşse, acayip Oya tarzı bir mutfak geliştirmiş olurdum. Üstelik, yemek yaratıcıları gibi aynı tarifimi kırk kere deneyip mükemmelleştirmek gibi bir durumum da olmuyor. Yüzde doksan tutuyor ilk atışta.

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Kasım 2007 09:24  

  • Cok lezzetli görünüyor.Cok severim brokoli salatasini.Bende cok severek yaptigim ve yedigim salatadir.Havuclu ve sogurt sosluda cok harika oluoyr.Ellerine saglik.

    By Blogger Yaren, at 12 Kasım 2007 10:49  

  • Kis mevsiminde bizde de bol bol tüketilir brokoli salatasi da aklim corbaya takildi. Tarhana nasil durdu icinde, gücenmedi mi beni ne kiliga soktun diye? Yoksa son cümlen bir ipucu mu? Herkes bildigi corbada mi kalsin?
    Sevgiler

    By Blogger tata, at 12 Kasım 2007 13:12  

  • Teşekkürler Yaren. Her çeşidini yapıyorum. Ekşili ve sarmısaklı salatalara bayılıyorum...
    ----------
    Yanıldın Tata'cığım, mahrum kalmanızı istemem vallahi, çok doyurucu enfes bir 'piatto' oldu! Benim mutfağımda kılık değiştiren gıdalar aksine çok mutlu olur... Monotonluk sevilmez bu evde...

    By Blogger Oya Kayacan, at 12 Kasım 2007 13:54  

  • siz tek kelimeyle süpersiniz, sizi tüm içtenliğim ve samimiyetimle yürek dolusu tebrik ediyorum..bloğunuz hayatımın güzel bir rengi...teşekkürler..erinç keskin

    By Anonymous Adsız, at 13 Kasım 2007 14:19  

  • Okurken bile ağzım sılandı. Tüh Brokoliyi çorba yapıp bitirdim ya.

    By Blogger Aslı Cin, at 14 Kasım 2007 09:59  

  • Ben bugün aldım brokolim hazır yani. Ama senin tarifleri okurken ya ben neler katmalıyım kendimden diyor insan. Yaratıcı olduğun kadar yaratıcılığa da teşvik var sende. Teşekkürler:)
    Sevgilerimle...

    By Blogger Bocuruk, at 14 Kasım 2007 16:53  

  • Çok teşekkürler sevgili Erinç, hayatında bir renk olmak beni mutlu etti. Sevgiyle...
    ----------
    Önümüz kış Aslı Cin. Brokoli daha çoook yedirir kendini bize.
    ----------
    Mutfak evin en keyifli odası Bocuruk. Orada geçen zamana hiç acımıyorum. Kat karıştır, yeter ki yakıştır. Ben de seni seviyorum :)

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Kasım 2007 18:14  

  • Çok çok ilginç bir çorba olmuş ama denenmeye değer sanrım keşke çocuklar da yese ne kadar vitaminli..Ellerine sağlık.
    sevgiler...

    By Blogger Cafe Gusto, at 14 Kasım 2007 23:52  

  • Sevgili Serpil, çocukların değişik lezzetlere alışması için malum reçeteleri yavaş yavaş çeşitlendirmek gerekir. Bugün irmik, yarın yumurta derken bakarsın brokoli çorbaların çeşitlenivermiş...

    By Blogger Oya Kayacan, at 15 Kasım 2007 10:13  

Yorum Gönder

<< Home