Kedili Mutfaklar

Pazar, Mart 21, 2010

Kapuskanın final sahneleri

Yine mi demeyin. Evet yine, kapuskanın ta kendisi pişecek önce. Sonra da ta kendisinin üzerine yapılan bindirmelerle..., hani demiştim ya bu kapuskayı ziyafet sofralarına ayar edeceğim diye, işte geldi bu hale.

Ya bakınız şu linke önceden, ya da atınız bildiğiniz usulde etli veya kıymalı bir kapuska ocağa, hani şöyle kafa kadar bir lahananın üçte biri şeklinde. Akılda bulunsun lakin ki baharat manyağı yaptım lahanayı.

Baharat işim dolambaçlı biraz. Moda gezilerden BAE ( دولة الإمارات العربية المتحدة, Dawlat al-Imārāt al-'Arabīyah al-Muttaḥidah) cruiselarından birine katılan Ablam Hülya'dan rica etmiştim. Mutfağımı inim inim inleten baharat karışımı kokularına boğdu beni. Tarihim kıt, coğrafyam eser miktarda; BAE'ni de sular seller gibi sıralayamıyorum haliyle. Hele bakıyorum ki ne göreyim, Umman'ın başkenti Muscat. Hani şu bizim ufacık tefecik içi dolu lezzetçik cevizler gibi aynen.
Aklı dilinde damağında olanlar pek aşinadır o minnoş cevz-i bevvaya. Bayatlamış bir tanesini de Cancan'a veririm, hop hop koşturur canım ordan oraya.

Diyeceğim şu ki, Muscat'tan alınmış benim acayip baharat mixler..., bir parça macun çemen ki amaniiin olmaz böyle şey..., ve deee kırmızı biber; kırmızı biber iri toz çekim, artık nasıl biberlerin şeyiyse o öyle, acısı gözünden çıkana kadar balı da iniyor mideye.

Baharatçı'nın bana özel hediyesi de koyulmuş yanlarına, pakete, bir adet muskat.

O baharatlardan kullandım işte kapuskamın içinde. Limon kabuğu tırtığı ve suyunu koydum. Bir küçük paket TAT domates püresi ve deee pişince maydanoz doğradım bolca. Sizin yapacağınızda Doğu mutfaklarında kullanılan baharat çeşitlerinizi hallice katmak pişmekte olan lahanaya.


Bu lezzet zaten adamı dellendirir. Üstüne üstlük hali de, aynen söz verdiğim gibi, çedar peyniri ile fırına vermek suretiyle gerçekleşti. Hatta bir miktar otlu peynir mevcudumdan da ufaladım üzerine. Bir bardak et suyu da ilave ettim, dondurucumun hazır ve nazırlarından.


Ben bittim yaaaaa, fena oluyorum.

Muscat'lı baharatçının kulakları çınlamak değil ötecek eminim.

Söz bu yıl son, daha lahana lafı etmem...

Lakin unutmayalım, misafir çağıralım akşama, şahane bir final yapalım 'kapuska'ya.

7 Comments:

  • Oyyy oyyy tutmayın beni..Lahana lahana olalı bu kadar ihtişam görmemiştir..Nasılda salına salına pozlar vermiş Oya'cığım..Üstelik peynirin o görüntüsü bile yeterli kıldı her şeyi..)

    Ellerine sağlık bitanem..

    Not:Yakında Almanlar senin serzenişlerinden sonra, bana Liyakat nişanını bizzat gelip merasimle takacaklar canım..))



    Alemsin ve çokkkkkk tatlısın..SEVİYORUM SENİ OYA'CIĞIMMM!

    By Blogger Damak Tadı, at 23 Mart 2010 17:26  

  • vallahi el insaffffff biz o baharatları nereden bulacağız))muhteşem olmuşta..siz,yapınca olmuş))eylül

    By Anonymous Adsız, at 23 Mart 2010 18:23  

  • of of of:) Cancan da şanslı ama ne güzel oyuncak çıkmış ona...O değil de o baharatlar ve o kapuskanın kokusu bir arada nasıl da inanılmaz olur. Bir de lahana kokar derler...Böyle kokuya can kurban bi kere, di mi ama?

    By Blogger Pınar Günay, at 23 Mart 2010 19:12  

  • Olmadı ben gidip dayanacağım çünkü kapılarına. Almanlar tırsar benden ;)
    Eh Gül'cüğüm sen orada tat üstüne tat koyarken ben de burada ottu mottu geçiriyorum işte zamanımı. Sevgiler sana çoook ve anneciğine hürmetler...
    ----------
    Sevgili Eylül, sen de yaparsın. İstemek ve başlamak yolun yarısını geçer.
    Bizde en uyumlu olabilecek baharat iyi karışımlı bir curry/köri. Chinese 5 Spice gibi baharatlar da ideal. Biri Hintli biri Çinli, sonunda aynı beş baharat.
    Ben fazlaca baharat meraklısıyım, delice alıyorum ve getirtiyorum. Ancak bu da hassas bir konu. Kullanacağımız yerleri doğru seçmeliyiz. Her yerde baharat ağız tadımızı engeller ve lezzetler tekdüzeleşir. Besinleri saf tatlarıyla yemeyi çoğunlukla tercih etmeliyiz.
    Not: Dersimiz Baharat'tı :)
    Sevgiyle

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Mart 2010 19:28  

  • Merhaba, su kavanozdaki baharatin fransizca adi varmi? Arkadasima sormak istiyorum. Canim kapuska cekti simdi))))
    Sevgiler
    Sam

    By Anonymous Adsız, at 23 Mart 2010 20:33  

  • Gelecek tarifim kapuskaydi. Dun yaptim hatta ve resmini cektim. Ustelik de pistikten sonra ustune peynir koyup firinladim :)Tesadufun boylesi diyecegim ama kisin temel sebzelerinden biri sonucta. Lahana sevgisi de eklenince ustune...
    Ben de kendi versiyonumu koyacagim artik ne yapalim!

    By Blogger Unknown, at 24 Mart 2010 04:57  

  • Bu doyumsuz bir kapuska olmuştu Pınar'cığım. Basit bir lahana yemeğinden nerelere uçtu lezzet.

    Cancan'ım bayılır bu tür oyuncaklara. Hani mini minnacık kozalaklar, fındık ceviz filan. Hem tıkırtı yapıyor hem de yuvarlanıyorlar ya, deliriyor oğlan.
    ----------
    Fransa'da pastırma yapan var mı Sam ;)? Bizde marketlerin şarküteri dolaplarında da satılıyor. Ben hiç almamıştım, hatta pastırmayı bile çemensiz alıyorum çok uzun zamandır. . Aynı lezzet midir bilmem ama Ablam Hülya Umman'lardan taşıyıp getirince neler kaybettiğimi anladım ;) Aldığı aktar özellikle tereyağı ile karıştırıp bekletmeyi ve de yemeklere azar azar ilave etmeyi önermiş.
    Çemen otu (boy otu) burada aktarlarda bulunuyor. Çemen tozu da evde hazırlamak için çemen karışımı olarak var aktarlarda.

    Bak Wikipedia'da Fransızcası:

    http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87emen_otu

    Sevgiler Sam
    ----------
    Vejetaryen Kedi'cik, elin sossyette baaayaaanları haute couture piştisi oluyorlar da, biz eden kapuska piştisi olmayacakmışız ki? Koy gitsin versiyonunu bakalım, görelim ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Mart 2010 09:41  

Yorum Gönder

<< Home