Kedili Mutfaklar

Perşembe, Mart 18, 2010

Kek atılır kafadan, bir tutulur ki...

Ne anlarım ben kek yapmaktan? Sponsorlarıma yağ çekmek maksadıyla kalkıştım.

Fındıklı kek bu, malzeme seçimi benden, ölçüler de benden; 100% benden yani. Eğrisi doğrusuna denk geldi diyeceğim ama olmaz ki bu kadar. Fındığın has lezzetini + aromasını + yağını falan bu kadar birbirine kırdırıp böyle de muhteşem fındıkçı bir kek yapılmaz ki...
Şimdi ben kaç zamandır fındık yağı almayı düşünüyorum ya. Bilmiyorsunuz ama öyle. Kullandığım bir malzeme değil. Taaa o bizim Finduklu Lezzetler zamanı mutfakta bulundurmuştum bir şişe. Görüp göreceğim fındık yağı o olduydu. Son zamanlarda ise, "Yaz gelmekte, yine alsam belki patlıcan biber filan kızartırım," düşünceleriyle haşır neşir kafamın mutfak bölmesi.

O bölme bu minvalde çalışırken Yudum'dan gelen teklife atladım. Ertesi gün göndermişler Kedili Mutfaklar'a yeni ürünleri Sırma Fındık'tan bir litre.

Fındık aromalı Sinangil unum var, onlar da eski sponsorlarım hani...

Minik fındıklarımı sorarsanız, henüz kuru yemişçi sponsorlardan teklif gelmediğinden, cebimden harcayıp almışım...

O fındıkların 150 gramına, bir kaşık fındık yağında döndürüp renk attırdım önce. Bir kapta 250'şer gram fındık aromalı kekun ve toz şekerle, 200'er miligram fındık yağı ve yoğurdu iki yumurtayla bızzzztladım.

Kızarmış fındıkları bızzzztlayıp, greyfurt kabuğunu da fındık tadına eşlik etsin diye tırtıklayarak kattım bu malzemeye.

Girdi fırına. Bilinmez ne kadar pişti. Poffff kabardı.

Ben desem ki, "Biraz fazla mı kızardı ne?"
Siz deyin ki, "Aaaa yanmış ayol!"
Ben de kızsam, "Lezzete gelin siz lezzeteeee..."



Bir yedim ki,... afiyetle şeker oldu. Yenilikçi adetim olur olmaz her yere narenciye kabuğu katmak, fındık tadına da pek yaraştı.
Yanına bir çay demleyin tabii.

Boğaz tokluğuna reklâmları izlediniz.

26 Comments:

  • Alem kadınsın vesselam..Yazdıklarını okurken çok güldüm canım..Bayılıyorum sana biliyorsun.)

    Bu tür kekler makbuldür aslında..Hani ne bulduysam içine kattım hesabı..)Sonrada çayın yanında bir bakmışsın ki, yarısı bitmiş hesabı..))Ellerine sağlık canım..


    Sırmadan banada yağ geldi ama, ben sende görünce aklıma geldi.)Hemen bende yayımlıyım bari..)


    Reklamlar harikaydı,sen ise şahanemsin benim..Öpüyorum kocamanından..Keksiz kalma her daim..



    Sevgiler..

    By Blogger Damak Tadı, at 18 Mart 2010 17:14  

  • harika gorunuyor. tarcina bulayip yemek lazım, hatta ustune biraz da kakao mu serpmek lazim acaba?

    afiyet olsun..
    takipcilerinizden emine g.
    =)

    By Anonymous Adsız, at 18 Mart 2010 17:31  

  • oya'cım canım, kipadan 2 farklı markada deniz tuzu aldım. kotanyi ve kidonia

    sen ne tavsiye edersin, ne dersin bunlara

    By Blogger Handan, at 18 Mart 2010 21:08  

  • findik unu, findik yagi falan nerden bulcam ben peki? kicimin ustune oturup findiklari toz haline getirip oyle yapayim ben bu keki madem...kek yapmayan insana kek yaptirir bu tarif!

    By Blogger Açalya, at 19 Mart 2010 07:17  

  • Bu işin prof'u Gül'cüğüm olur diyorsa... Hani ben unlu mamuller imalatında 0 beceri sahibi olduğumdan..., ölçüp biçmeyi beceremediğimden..., işte böyle kafa ölçülerimle yaptığım pek lezzetli olduğunda seviniyoruuuum. Bu tarifin içi fındık uyumlu/fındıklı likör de kaldırır sanki. Öpüyorum seni.
    ----------
    Artık neye bularsın, ne serpersin bilmem Emine'ciğim. Ben fındık lezzetine yoğunlaştım. Greyfury kabuklarını da fındığın tadını biraz aralamak, hafifletmek için kullandım. Tarçın ve kakao daha da ağırlaştıracağı için ben tercih etmem. Sevgiler
    ----------
    Kidonia'yı görüyorum raflarda, Kotanyi gözüme de kulağıma da aşina değil Handan'cığım. Bir şey demem zor, kullanmadım çünkü. Tuza dair ne biliyorsun dersen eğer, öyle bir ihtisasım yok. Sadece bir yere katıştırmadan önce dilimde bıraktığı tat çok önemli. O sınavı aşarsa yemeklere zaten yaraşır. Bir parça koy diline ve erit bakalım.
    ----------
    Market raflarında bulacaksın sevgili Açalya. Fındık aromalı un çoktandır raflarda duruyor, yağ da tanıtım aşamasındadır, çıktı çıkacaktır. Sevgilerimle

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Mart 2010 09:09  

  • Oyacım ben hep ne buldunsa koy keki yaparım, şekerlenmiş reçelleri şeker yerine falan koyarım. Kalmış meşrubatı kabartıcı niyetine falan. Ama senin kek muhteşem görünüyor.

    Fındık yağında tercihim, sponsorun duymasında :))) Çotanak dır. Yabana atma sözümü atadan dededen fındıkçı kendisi de hala fındık üretimi yapan biri söyledi sana bunu)))

    By Blogger laleninbahcesi, at 19 Mart 2010 10:33  

  • Yok Annoyam yok hiç farketmiyor aç tok ne şekilde okursam okuyayım seni iştahım kabarıyor ağzımın suyu akıyor...

    By Blogger Feride Nizamettin, at 19 Mart 2010 10:53  

  • Lale yaaaa, iki yerden dürttün beni. Bir: ben meyhane usulü bilirim sadece, çay adabına yabancıyım. Bu yüzdendir kekti poğaçaydı hiç yanaşmamam. Yapıp becerince de keyifleniyorum işte, affola!

    İki: bu fındık yağı meselesi kafamda hep kendi şaibesini yaratan bir konu. Zaman zaman belli gıda ilişkili platformlarda tartışılıp varılan kararları da umursamıştım fena halde. Fındık yağını bu kadar ucuza nasıl elde ediyorlar? Zeytinden çok pahalı olan fındığın yağı, zeytinyağından çok ucuza nasıl satılıyor?
    E hadi bakalım Lale'ciğim, üreticiden tüketiciye fındık yağının öyküsünü anlat bize.

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Mart 2010 11:02  

  • Oya ablacım şahane bir kek olduğu belli. Bana da geldi fındık yağından, ben de kek yapsam diyorum bu aralar. Ellerine sağlık!

    By Blogger Sibel, at 19 Mart 2010 11:31  

  • Kedili Mutfaklar tarifleri = Pisik'e iştah şurubu... Ama yani ben yaptım diye demiyorum, kekim pek güzel oldu ;) Dayanamadım sıcak sıcak yedim valla.
    ----------
    Sibel'ciğim, sen de unlu mamuller üstadı sayılırsın. Bir onay da senden gelince hopladım yerimden. Sevgilerim çok çok...

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Mart 2010 11:53  

  • Oya ben Turkiye`de yasamiyorum, burda findik yagi falan yok , findik aromali un da anca ruyamda gorurum.

    By Blogger Açalya, at 19 Mart 2010 18:12  

  • Ayayyyaay, yağ konusunda bir şey diyemiyorum bak şimdi ama 'hazelnut flour' bulacağından eminim.

    Açalya en iyisi dediğin gibi, ez fındıkları yap... Çok sevgiler

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Mart 2010 18:40  

  • Dogaclama keklere bayilirim! Sizin neseli tarifiniz de eklenince pek bir hos gorundu gozume!

    By Anonymous vejetaryenkedi, at 20 Mart 2010 06:04  

  • Acalya'ya katiliyorum nereden bulalim bizim findik aromali unu burada :) Ama findik yagi bulunabiliyor galiba:http://www.igourmet.com/hazelnut-oil.asp
    ama yanilmisim galiba findikli unda bulunabiliyormus:
    http://www.kingarthurflour.com/shop/items/hazelnut-flour-8-oz?utm_source=frooglecom&utm_medium=cse&utm_campaign=shopping
    ya da http://www.amazon.com/Bobs-Red-Mill-All-Natural-Hazelnut/dp/B000EDI2N0

    :)

    By Blogger ycurl, at 20 Mart 2010 10:40  

  • Ne seviniyorum şu 'doğaçlama' sözünü duyunca sevgili Vejetaryen Kedi. 45.5 gram, 278 bilmemne laflarını kullanmayınca birileri mutlu mu mutluyum ;) O ölçüleri kullanmayı başarıp harikalar yaratanlara da şapkaaaaa...
    (Cancan'a, "Vejetaryen kedi varmış bak," dedim. Tısssss yaptı...)
    ----------
    Çok yaşa sen Curly'ciğim, ben de dün Açalya'ya cevap yazdıktan sonra bakındım nette, varlar sizin memlekette de. Zaten bu Amerikalı'nın ununu yapmadığı ne kaldı ki fındık olsun. 'Pumpkin flour' getirmişti bir komşum bana. (Fındık tarifleriyle uğraştığım zaman, USA'nın Oregon fındıklarını pazarlayabilmek için Türkiye'den fındık ve ürünlerini ithal etmediğini duymuştum.)
    Teşekkür ederim araştırman için, çok sevgiler

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Mart 2010 12:17  

  • Ben dogaclamada sizin kadar basarili degilim maalesef. Sadece evdeki malzemeleri ekleyip cikartarak dogaclama yapabiliyorum. Ama tarziniza bayiliyorum.
    Cancan'a sevgiler.

    By Blogger Unknown, at 21 Mart 2010 20:50  

  • Olay o zaten Vejetaryen Kedi. Evdeki malzemelerle yetiniyorsun doğaçlamada ama püf noktası da evdeki malzemenin bol olması ;) Dolapları takır takır olan arkadaşlarım var, girsen mutfaklarına makarna bile yapamazsın mesela. Benim huyum ıvır zıvır az veya çok 'aman olsun, bulunsun' alışverişleri. Onlar kendiliğinden buluyor yerlerini. Cancan da mırlar...

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Mart 2010 10:47  

  • Yaninda bir top vanilyali dondurma sahane gider vallahi.Afiyet seker olsun.
    Sevgiler
    Sam

    By Anonymous Adsız, at 22 Mart 2010 17:30  

  • Koy gitsin Sam, koy gitsin ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Mart 2010 19:17  

  • O hafif siyahlık var ya hani(kimine göre yanıklık), kekte ve dolmada vazgeçilmezdir o:) Ellerine sağlık, harika görünüyor:)

    By Blogger Pınar Günay, at 23 Mart 2010 02:38  

  • Bir de zeytinyağlı pırasa da, iki de zeytinyağlı kerevizde... Ah bayılırım bazı yemeklerin dibini tutturmaya. Demek kekin de tepesini karatmak lazım ha? Yaşa sen Pınar Cadısı, çıkar güzel sesini bazı bazı, kolla beni ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Mart 2010 10:09  

  • Oyacım, bu fınfık yağı meselesi farkındaysan çok inişli çıkışlı. Fındığın pahalı olduğu yıllrda bir bakarsın zeytinyağı fiatını geçer. Önceki yıl beş kilogramlık çotanak yağ 45 tl falandı. Bu yıl 22 lira civarında seyretti. Bu çotanağın bir de biraz daha ucuzu var ki o da ayçiçeği yağı ile karıştırılıyor. Ve üzerinde de yazıyor zaten . Ya da fındık ve ay çiçeği resmi var.

    Ucuz fındık yağları bizim yani üreticinin bezik dediği fındıktan üretilen, yani fındığın en düşük randımanlısından üretileni.

    Ben bu konuda çok fikir sahibi değilim ama , çok ucuz olanın ya da hiç duymadığımız marka olan yağın içinde pamuk yağı karıştırıldığı söylentisi var. Ama doğruluk derecesini bilmiyorum.

    Benim bilgim buraya kadar Oyacım. Dedem ilk fındık fabrikası kurucularından ve ihracatçılarındandır. Bu işin içinde büyüdüm sayılır. Önceleri fındık yağı denemeleri çok başarısız olmuştu ama şimdi çok memnuniyet verici.
    sevgilerimle

    By Blogger laleninbahcesi, at 24 Mart 2010 10:23  

  • Cancan'ın annesi,
    Sendeki ve Gül'deki Sırma reklamını görünce bir kere daha merak ettim ve birazcık araştırdım.
    Fındık yağının 5 litresi 15-16 tl civarına satılıyor (yani litresi 3-3.5 tl)
    Fiskobirlik ve TMO'nun 2007 yılı fındığına verdiği alım fiyatı kabuklu fındıklarda en az 5 tl.
    1 litre ceviz yağı üretmek için 6 kilo kabuklu cevize ihtiyaç varmış, sanırım fındık için de buna yakın bir miktar gereklidir. Kabuklu fındık üzerinden gidersek sadece fındık maliyeti (1 litre için) 30 tl oluyor. Diğer maliyetleri (fabrikasyon, eleman, mali giderler, paketleme, pazarlama, taşıma vs) hiç hesaba katmazsak 1 litre fındık yağının en az 30 tl olması gerekiyor. Peki nasıl 3 liraya satılabiliyor?

    By Blogger Tijen, at 25 Mart 2010 10:23  

  • Yazımın içinde değil ama yorumlarımda, fındık yağının ne kadar fındığın (!) yağı olduğu şüphelerimi yazdım.

    Lale'ciğim madem fındıkçı kızısın söylediklerine bir diyeceğim yok. Ancaaaaak bu yılın haberleri üzerinden seyredersek manzarayı, AA'nın haberi şöyle:

    "Yeni fındık stratejisine göre serbest piyasa koşullarında oluşan fındık fiyatı, yılın rekor seviyesine ulaştı.
    Toprak Mahsulleri Ofisi'nin alım yapmadığı bu yıl, eylül ayında pazara ilk ürünün inmesiyle serbest piyasada 3,30 liradan işlem gören 50 randıman kabuklu Giresun kalite tombul fındık, 4,90 lira, 3,20 liradan işlem gören levant kalite fındık ise 4,70 liradan satılıyor.

    Piyasada az fındık bulunmasının etkisiyle fiyatların yükselişe geçtiği belirtilirken, mart ayında etkili olan beklenmedik kar yağışının, olası don olaylarına sebep olabileceği, bunun da rekolteyi düşüreceği öne sürülerek, fiyatların daha yükselmesinin beklendiği belirtildi. (Anadolu Ajansı) 19.03.2010 11:32"

    5 kilo Sırma Kipa'da 15.90, 5 kilo Çotanak Migros'ta 15.90. (Bunları internetten aldım, ama gözlemlediğim kadar her yerde aynı fiyatlar.)

    Bu arada Gıda Sanayicileri 25 Mart günü: "5 LİTRELİK FINDIK YAĞI 45 YTL OLDU" diyor.

    http://www.gidasanayii.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3023

    Biz olduğunu görmüyoruz nedense!

    Cancan'ın teyzesi:)Tijen'ciğimin de yazdığı gibi konu hayli düşündürücü. Zaten bu ne Tijen'in ne de benim fındık yağı konusunda ilk şüphelerimiz.

    Belki kafamızdaki bulutları dağıtmak için firma sahipleri açıklama yapar.

    By Blogger Oya Kayacan, at 25 Mart 2010 11:00  

  • Oyacım bu yıl fındıklar iki hafta erken çiçek açtı, o yüzden her an bir donma tehlikesi ile karşı karşıya. Aklı üretici tarım sigortası yaptıracak.
    Fındık yağının ucuzluğu pahalılığı o yılın rekoltesi ile ilgili. Bu yıl TMO 2006 ve 2007 nin fındığını yağlık ayırdı. Sanırım bu yılda ucuza fındık yağı yiyebileceğiz. Ama sonraki yılda fındık yağı ucuz olursa sakın almayın. Üç yıl önceki 5 kg lik çotanak fındık yağının 45 lira olduğunu tekrar hatırlatırım. Yağlık ayrılan fındık çok düşük randımanlı fındıktır. Yani kilosu beş lira olan fındıktan yağ çıkarılmaz.
    çook öptümm

    By Blogger laleninbahcesi, at 27 Mart 2010 11:48  

  • sızmayı bırakıp SIRMA'ya geçtiğinize göre bir de bunu bloğunuza koyduğunuza herhalde bu SİNANGİL unları ve SIRMA size iyi bir reklam ücreti ödüyordur.

    By Anonymous Adsız, at 27 Mart 2010 22:36  

Yorum Gönder

<< Home