Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Mayıs 17, 2010

Tarhun pestolu bruschetta(lar...)


Tarhun (tarragon), hiç beklemediğim yükselişiyle piyasalarda. Kime sorsanız kekik diyor ama, marketçisi de pazarcısı da. "Değil," diyorum, "bu tarhundur," diyorum, anlayan yok.

Neyse, işimize bakalım, kocaman bir tarhun demetinden cevizli pesto yapalım.

Tarhun tadını yakıştırmadığım yer yok. Etti balıktı başta gider, yumurtaya cuk oturur. İçinde tarhun yatırılmış sirkeye bayılırım. Pestosu derseniz, sıvazlayacağım her yerde bana mükemmel bir lezzet yakalatacağına inanıyorum. Pestosunu ilk defa yapıyorum.



Ceviz bızzzt aletinin dibine dibine yerleşiyor, derken sarmısak dişleri, taze çekilen karabiber, bir tutam deniz tuzu ve tarhunumuz ekleniyor. Ben ceviz diyorum, siz fındık, çam fıstığı veya badem diyebilirsiniz. Zaten ben de evde ne varsa onunla yaparım pestolarımı. Düşük hızda, dura kalka bızzztlıyoruz bu üçünü birlikte. Sürülebilir kıvamda, ağızda kıtırtılara mahâl vermeyecek gibi olacak benimki. Sizinki size kalmış, kırt kırt severseniz kime ne?


Oldu. Kavanoza doldu. Tepesine tepesine az biraz daha deniz tuzu eklendi, yavaştan emile emile çöksün diye. (Tuzu azardan koymakta fayda var çünkü pesto zaten çok tuzlu olan parmesan katkılıdır malûm. Ben peynir faslını pestomu kullanırken karıştırıyorum.) Üstüne üstüne sızma. Aman iyisi olsun, zehretmesin hayatı pestoya... Bir de süs biberi kurusu, hafiften çatlatıp çekirdeklerini de açığa çıkararaktan...

Sızma kavanozun dibine indikçe daha da sızmalayalım; doyuralım bızzztlanmış cevizli tarhunumuzu sızmaya. Bu karışım sizi dolapta iki üç ay bekler öylece.



Yemeye gelinceeee, Ikea'dan black currant (kuş üzümü) marinated herring (ringa balığı); yani kuş üzümü terbiyeli ringa alınmışmış. "Tarhun pesto ile yakışacak," diyorum ben. Kızıl buğday ekmeğini kızartıyorum güzel bir dilim, şimdi moda ya. Sür pestoyu, ringala üstünü...

Allah Allaaaah Allaaaaaaaah, aaaaah.

Yani yakıştı!

İşimi biliyorum.

O Ikea mamûlü yoksa sizin oralarda; ton balığı falan, tenekelenmiş küçük kutularda bulunan her çeşit balık mamûlât ne güne duracak? Ayrıca, o Ikea mamûlünü hiç sevmeyebilirsiniz de. İskandinav halkların pek matah buldukları tatlı katkılı balıktır ki, olur ya ağzınıza yaraştırmayabilirsiniz...


O zaman bir başka güzellik yapalım. Ringadan geçip peynire bulayalım tarhun pestolu kızarmış kızıl buğday ekmeğini.

Peynirim Ünal Çiftliği'nin Manyas Peyniri.

Şimdi ben bu Ünal Çiftliği'nin sahiplerini tanıyan birilerine rastladım, peynirlerini pek methettiler.

Eh, fena da değil vallahi.

6 Comments:

  • oy oy oy. Söylenecek laf yok. pesto+ringa muhteşem olmuş. Tarhunlu pesto süper fikir ayrıca. Ellerine sağlık:)

    By Blogger Pınar Günay, at 17 Mayıs 2010 23:16  

  • merhaba oya. ziyaretin için çok teşekkür ediyorum. ancak gelip blogunu inceleme fırsatı bulabildim. sanırım burada bana göre bir sürü şey var. diğer tariflerine bakacağım şimdi. bu tarhunlu pestoya bayıldım. ellerine sağlık. ne harika ve lezzetli bir fikir. sevgiler.

    By Blogger Mimosa Café, at 18 Mayıs 2010 12:18  

  • Tarhuna yumurtada ve tavukta bayiliyorum. Pesto harika fikir Oyanim ama kendi yetistirdigim tarhunlara kiyamiyorum buda boyle bir durum iste:)

    By Blogger beste, at 18 Mayıs 2010 21:08  

  • Ah be Annoya, güme gitti benim diyet6. Şimndi eve gidilip geçen yıldan kalan çam fıstıkları kekikle denesem şunu:))

    By Blogger Boncukçu, at 19 Mayıs 2010 10:42  

  • Sevgili Cadı, denersin inşallah...
    ----------
    Sen de hoşgeldin Mimosa. Cancan ve ben hep buradayız, bekleriz!
    ----------
    Doğru Beste'ciğim, ben de pencere önü yetiştirdiğim otlara kıyamıyorum bazı ama adı üstünde ot bunlar, çabucak sararıp soluyor. Üstelik kopardıkça çoğalıp sanki kendilerini yedirmek için davetiye çıkarıyorlar.
    ---------
    Boncukçu inanır mısın bu sabah düşünüyordum kekik pesto olursa nasıl olur diye. Sanki çok keskin bir tat olur, küçük küçük tadılarak kullanılır diye karar verdim sonra. Yaptınsa haber ver. Ateşte pirzolanın kemiğinden tutup azar azar kekik pestosuna batırarak yemek müthiş olmalı sanki.

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Mayıs 2010 12:01  

  • Pazarda gordugum tarhunlardan iki demet, findik, taze sarimsak,parmesan, zeytinyagi enfes tahmin ettigimden de guzel oldu, keci peyniriyle harika bir aksam yemegi fikrinize saglik:)

    By Blogger beste, at 29 Mayıs 2010 19:35  

Yorum Gönder

<< Home