Kedili Mutfaklar

Çarşamba, Şubat 23, 2011

Kağıtta tereli çipura

Yosunlu balık

 

Aklımın İzmir'e kaydığı günler olur, canımın çipura çektiği.  İzmir'den çıkılır yola, doğru Çeşme..., Dalyan'a.  Çipura ile tanışıklığım zaten oradan.  İstanbul'da, İstanbullu'nun yediği balıklardan değildi ki çiftliklere düşene kadar.  

Dün akşam üzeri, Çengel'deyim*.  Şen Balıkçı'm da orada. Eve geldim ki, elimde bir çipura. 


"Lezzeti Dalyan'ı tutmaz ya, değişik bir tat arayalım bakalım," diyorum Cancan'a.

Teremiz var.  Çipurayı tereye saralım mı?  "Mırrrr," sesini duyunca devam. 

Tereye sarılmış çipurayı da kağıda saralım mı?  "Marrrrrr."  Güzeeeel.

Tuz biber baharat karışımı kırtkırtı ve bolca tere ile fırın kağıdına zarflandı çipuramız.  Hani o tost makinesi gibi olan alet kızdırıldı.  Etli/kalın balık olduğu için yirmi dakika civarında pişti.  Açıyorum ki ne görüyorum?  Tereler balığa yapışmış, harika bir 'sanki balık yosunluymuş' görüntüsü vermişti.

Kağıttan çıkarırken adını yosunlu balık koydum.
 
Yosunlu balığımı asırlık bir kayık tabağa koydum.
 
Asırlık kayık tabağa yapraklı turplar ve incelenmiş taze soğanlar da koydum. 
 
Bardağıma rakımı koydum.
 
Bir dilim ekşi maya ekmeği ile de hepsini bir tepsiye koydum.

  
 

Önce kokladık, sonra da paylaşa paylaşa yedik Cancan'ımla.  
 
Mauwwwaaaa, ne koku ne lezzet ama. 
 
 
*Boğaz'ın Anadolu yakalılarına göre Çengelköy :)
  

11 Comments:

  • oya oyaaaaa! yapılır mı bu banaaaa mesaiye beş kala evde kuru fasulye varken bu tarifle handanın aklı alınaaaaa! ah oya ahhhhhh

    By Blogger Handan, at 23 Şubat 2011 16:48  

  • Oya'cığım,ben de tam rakı yok mu diyecektim ki,yazını aşağıya doğru okuyunca rakıyı gördüm..))Oh sefan olsun dünya tatlısı,yarasın afiyet şeker olsun..


    Kocaman sevgiler..

    By Blogger Damak Tadı, at 23 Şubat 2011 16:49  

  • Ne güzel anlatmışsın.Mauwwwaaaa gerçekten

    By Blogger Defne Soysal, at 23 Şubat 2011 16:58  

  • oyyyy oyyyyyy yaninizda olaydim, bakiktan otlanaydim rakidna yudumlayadim. Cekilmiyor ne cupurasiz nedne rakisiz bu gurbet ellerrrr :(((

    az kaldi, yaza 5 kala hayallerle avuna durayim :))

    Sefa nin olsunn

    By Blogger lezzet sefasi, at 23 Şubat 2011 17:15  

  • Ohh! Afiyet olsun.Cancan'da yesin iyi olsun.

    By Blogger hüznün tadı, at 23 Şubat 2011 18:54  

  • Handaaaan, bizde fasulyaaa oldu mu, vur patlasın çal oynasın... Afiyetle...
    ----------
    Rakı olmaz mı be canım Gül? Yaramaz mı? Öptüüüm.
    ----------
    Bakıyorum da etrafta kedi bol. Balık deyince koşuyorlar, değil mi Defne ;)
    ----------
    The grass is always greener on the other side of the fence! Bizim de canımız çekiyor elbet neler neler, lafını ediyor muyuz yani ;))

    Rakı bulamıyor musunuz sahi siz oralarda Sefa'cığım? Yok yani, yaşayamam!
    ----------
    İyi olmaya, Annoya'mı üzmemeye çok gayret ediyorum Hüznün Tadı Teyze. Beni düşündüğün için teşekkür ederim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 23 Şubat 2011 19:57  

  • Harika gorunuyor.Afiyet olsun.Bende sizi merak ediyordum.Cok sukur Cancan'in da sizin de keyfiniz yerinde.
    Oya Hanim'cim annenize de selam ve hurmetlerimle.
    Sevgiler,

    Nuray

    By Anonymous Adsız, at 23 Şubat 2011 23:20  

  • Sevgili Nuray, seni hatırlamadığımız gün yok zaten. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var, deyiminin canlı kanıtlarından birisin sen ;) Cancan'ım sağlıklı çok şükür. Annem de bana taş çıkartır yani, maaşallaaaah. Kızlara ve sana çook sevgiler.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Şubat 2011 09:10  

  • Ben de konuşuyorum kızımla, öylece mıırrr, grrkkk bu nasıl bir sevgidir? Üçüncü çocuğum, son numaram, gözümün bebeği, ciğerimin köşesi.
    Bu ara iştahszı biraz, en sevdiklerini veriyorum, yine de az yiyor. Çiftleşemediğinden mi mutsuz diyorum. Ellerimle yediriyorum, nazlıyorum. Ciğer ve tavuk haşladım, yaş mamalar gibi bir karışım yapayım diyorum yer belki.

    By Blogger Narince, at 24 Şubat 2011 11:22  

  • annoyam neşen yerine gelmiş daha ne isterim.. Bigün buralara beklerim seni dalyanda kocaman deniz çipuraların tadına bakalım şevketi bostanlı levrek yiyelim.. Gönül gerçekten neler istiyor işte :)afiyet olsun.. Tere de ne lezzetli ot, ne keskin tat.. Öpüyorum ikinizi de :))

    By Anonymous pembe, at 24 Şubat 2011 11:26  

  • Dediğin gibi sevgili Narin, bazı devrelerinde yemek yemeyi unutur bile kediler ;) Zorlama çocuğu, canı isteyince yer merak etme, diyeceğim ama senden ne farkım var ki? Cancan'a haşlanmış kabak + pirinç = iki çorba kaşığı ile bol ızgara balık veya kuzu pirzolası veriyorum bu sıralarda. Pek seviyor.

    Bu sevgi olmasa, çekilir mi kerataların kaprisleri ;))
    ----------
    Olmaz olmaz Pembe, kısmetse... Tereyi balığa ekleyip pişirmekle iyi etmişim, lezzet mükemmeldi.

    By Blogger Oya Kayacan, at 24 Şubat 2011 14:57  

Yorum Gönder

<< Home