Kedili Mutfaklar

Perşembe, Şubat 10, 2011

Ne kadar çiğ o kadar iyi


Kafama göre ne kadar çiğ o kadar hasiyetli. Benim sebze pişirmemden de size pek hayır gelmez zaten. Çoğunuz pişirip hamur edersiniz, benim yediklerim ağızda kıtırdamazsa olmaz şeklinde pişer. Hiç pişmeden daha daha alâ tabii..



İşte bu nedendendir ki, soya filizli kereviz yapraklı çiğ kabak salatamı iftiharla sunuyorum.  Artık zamanıdır, herkes yediği salatalara bir çeki düzen vermelidir, diye geçiyor içimden nicedir.  Ye ye gına gelmedi mi kuzum Akdeniz karışımı / atom / kıvırcık üçlüsünden?  Hadi olsa olsa bir de soğan piyazlı domates artı hıyarın çobanından?



Tazecik iki kabak ile beş kornişon turşusunun bııızzzztı, yine bıııızzztlanmış bir kocaman avuç kereviz yaprağı ve keyfe kadar sarmısak dişleri çukur bir kaseye soya filizlerinin yanına koyulur.  Dile dokunmayacak, damağı rahatsız etmeyecek kadar soya sosu, nar ekşisi, tuz kırtkırtı katılır.  Spatula veya daha iyisi, bir elin yumuşak hareketleriyle hepsi karıştırılır.

Sade ya da yoğurtlu veya azıcık mayonezli yenebilir. Yerken çerden çöpten süsler eklenir, tabağınız da renklendikçe şenlenir.

Bu salatanın sarmısağı cuk, sızmasıyla tuzu cuk cuk oturmuştur.



Pek güzel de, ya et veya balık yanında bu lezzete ne denir?

Ya da akşam yemeğinde biraz yaramazlık yapmak girmiş de aklıma, yolum da tam Tuşba'ya* düşmüş meselâ..., kaç zamandır canımın çektiği kocaman domuz sosisleri alınıp ızgara yapılmış ve de patatesin yağsız kızarmış masum haliyle birlikte... 

Şarabın kırmızı kırmızısıyla... 

Siz bilirsiniz.
 

*  Tuşba Meze & Şarküteri
Ergenekon Cad. No: 53 Pangaltı
0212 247 1342
 


4 Comments:

  • Ben de herkeslerin yaptığı kereviz saltasından yaptım bugün, sarımsağı az, mayonezli, yoğurtlu, bir de kırmızı lahana tıraşladım incecik. Çıtır çıtır size uyar di mi?

    By Blogger Narince, at 10 Şubat 2011 12:01  

  • sen biliyorsundur kuvvetle muhtemel ama ben yine de yazayım; domuz sosislerini limon suyuyla cızırdata cızırdata pişiriyorlardı ızgarada selanikte, pek güzel olmuştu dışı kıtır içi sulu -by vedat milor:)))- belki denersin

    By Blogger Handan, at 10 Şubat 2011 13:27  

  • Bu tam benim tabağım olmuş, salatayı tek başına değil de yanında ızgara ile lüpletmek.. Bugün kediciğin biri elimi tırmıkladı, aklıma geldiniz. Elinize sağlık, yazan parmaklara da sağlık.

    By Anonymous Adsız, at 10 Şubat 2011 19:24  

  • Ne de güzel yapmışsın. Kerevizin kokusu girse uyar bana NarincE ;)
    ----------
    Güzel olur elbette Handan'cığım, acı hardala bulayıp kızartınca da pek güzel olur.
    ----------
    Kedilerle hatırlanmak harika. Tırmığı yiyince hele ;) Alışkanlıklarımızda hep pilav makarna yanında yenirdi et yemekleri. Salata meselesine çok şükür ki yeni yeni alışıyoruz Gasilhane.

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Şubat 2011 09:44  

Yorum Gönder

<< Home