Kedili Mutfaklar

Pazar, Ocak 20, 2013

Mutfakta sihirbaz mı var?


Aman da ne önemli bir iş becerdim demem doğru olmaz.  Çünkü çok basit.  Bütün iş mutfağa benimle birlikte sihirbazımın girmesinde.  O biliyor, O yapıyor..; O, beni deli ediyor.  Yapmak istediğim sadece, tuzlu suda brokoli haşlamaktı...  Limon sızma ikilisiyle bir güzel tatlandıracak ve kocaman bir çanakta yiyecektim.

Önce çiçek çiçek ayırdığım brokoliyi soktum tencereye.  Koçanlarını atmaya kim kıyar?  Arkadan onları da inceden doğrayıp, ki çabuk yumuşasınlar, doğru tencereye gönderdim.  Soğuk tuzlu su içinde oturdular ateşe, kaynamaya.  Ben az kaynatırım sebzelerimi, sizinkileri kendinize göre ayarlayın ama; ay bunu söylemekten de dilimde tüy bitti, makbulü az pişmiş olanıdır.
   

Delikli kepçeyle aldım tencereden kıtırca brokoli çiçeklerini.  Sıcağı sıcağına sızması ve limonuyla karıştırdım.  Kaldı mı geride koçanlı kaynar suyu?  Hadi ona da içimdeki sihirbaz kıyamadı, başladık bızzztlamaya, çorbası olsun diye.  

Lezzet biraz yavan mı?  Ne beis, acılı yaş tarhana ne güne duruyor?  Çalın içine birkaç kaşık da tarhana, bızzzztlamaya devam.  Şimdi hem kıvamı oturuyor hem de tadı..., demeye kalmadan pilavlık iri bulgur çıktı ortaya, başladı tencereye karışmaya.

"Oldu," dedim sihirbazıma.  "Pek güzel oldu da olan yine bana oldu.  Sözde hafif geçilecekti bu akşam, bir nevi bulgurotto çıktı ortaya!"

Son dokunuşlarda sarmısaklı yoğurt vardı, ateşten almadan hemen önce o da girdi bulgurlu karışıma.  Parmesan karıştı çorba kasesinde içine.

Zeytin ve brokoli yaprağıyla süslendi.  

 

Sade suya brokoli demiştim.

Yok, sanki ben öyle dememişim.

11 Comments:

  • Ohhh be yeni yazi... ama cok kisa geldi bana:)
    Gerci hepimiz artik bloglarimizin o hizli eski atesli gunlerinde degiliz,her gune bir yazi koydugumuz, yorumlarla paylasip yeni dostluklar edindigimiz ve surdurdugumuz. Yani size bunu soylerken ben artik daha da az yazar oldum ustelik, Sucumu biliyorum yani ama sizden istemekten de geri kalmiyorum:)) eeee ne yapayim siz okumayi seviyorum.
    ps: buraya da az once twitterdan gorup hemen uctum!
    Kuguu

    By Anonymous KUGUU, at 20 Ocak 2013 18:13  

  • Haklısın Kuguu, artık blog yazıp okumaya fazla zaman ayırmıyorum. Kitaplarım hep bakakalıyor bana bloglarla uğraştığımda. Mutfakçılar dersen bini bir para, hep aynı şeyler üstelik.
    Suç teşkil etmez canııımm blog yazmamak :) Keyfimize göre takılalım işte.

    By Blogger Oya Kayacan, at 20 Ocak 2013 18:30  

  • Yeni yazı!! Tesadüfen ben de brokoli haşlamıştım. Attım ya ben o suyunu:(( Bi dahaki sefere artık.

    By Anonymous Adsız, at 20 Ocak 2013 19:19  

  • cok yasayin emi. ne israf var ne ziyan. tariflerinizi denemiyorum ama hepsi birer ilham kaynagi oluyor! cok tesekkur ederim. siz cok (saglikli, huzurli, mutlu) yasayin emi!

    By Blogger Hatce, at 20 Ocak 2013 20:09  

  • keyfinize göre tamam da, biz de özlüyoruz.

    By Blogger Unknown, at 20 Ocak 2013 20:35  

  • Sebze suları atılır mı Gasilhane? Hiç değilse makarna haşlarsın, çorba yaparsın...
    ----------
    Merhaba Hatce,
    Selam Jandragones,
    sizlerin blogları aleme kapalı ;) ya da ben becerip giremedim içlerine.

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Ocak 2013 09:33  

  • :)

    benim adresimi size mail atmıştım Sevgili Oya hanım.
    birkutuelma.blogspot.com

    Ben bildiğiniz, sevdiğiniz J'yim :))

    Şu an Ankara'dan birşey yollayamıyorum ama varsa istediğiniz, Beypazarı kurusu vs, hemmen yollayayım.

    Sevgilerimle,
    J

    By Blogger Unknown, at 21 Ocak 2013 17:02  

  • Ahahaaaa J, saçlı aslan olmuş. Haklısın yeni blogunu ihmal ettim. Bu ara her şeyi ihmal ediyorum zaten :( Az önce baktım ama da, dolanıp duruyorsun orada burada?
    Not: Sen benim tedarikçim misin kuzum :)
    Çok sevgiler bildiğim, sevdiğim canım J...

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Ocak 2013 17:43  

  • Oyacım fazla iltifat etmem, güzel olmayanı güzel demem, yaptığın her yemeği bu güne kadar çok beğendim. Anlatış tarzınıda. Kırt Kırt vs. Ama bu yemeğin görüntüsü hiç iştahımı kabartmadı, göz zevkimi okşamadı .Tadını bilemem ama sen her zaman bunları yapardın?

    By Blogger Defne Soysal, at 21 Ocak 2013 22:05  

  • Sevgili Defne, bulamaç görüntüsü değil mi? Doğrusu beni de pek mutlu etmedi. Ancak buna 'risotto secco' ve 'risotto sugoso' arasındaki İtalyan mutfağı nüansı diyebiliriz ;) Lezzeti dersen, iki koca çanak yedirdi.

    By Blogger Oya Kayacan, at 22 Ocak 2013 11:03  

  • çok açım ooofff :((( harika hepsi

    By Anonymous Adsız, at 18 Şubat 2013 00:40  

Yorum Gönder

<< Home