Kedili Mutfaklar

Perşembe, Ağustos 02, 2012

"Tuz ekmeğin yedim helalleşelim" Pir Sultan Abdal

Dünyamız fena halde değişiyor.  Gayri tuzumuzu ıslak/nemli de alabiliyoruz artık.  Böyle yapınca daha bir gourmet oluyoruz hattâ.  Hattâ nemli tuzumuzu kırtkırtlayan özel değirmenler var.  Asya rayihalarıyla zenginleştirilen Himalaya tuzu (Everest Wet Salt) ile mutfakların lezzetine doyum olmuyormuş meselâ.  Trüf mantarlısının da...
  
 

Neyse şimdilik elimizin uzanamadıklarını bırakalım bir kenara, memlekete gelirsek durum şöyle:  Jardzy , "Tuz tuuuz tuuuuzzzz," diye sürekli aşermeme dayanamayıp bana Erzincan dolaylarından 'Kemah' tuzu göndereceğini yazıyor.  Ben de artık kendimi ne zannediyorsam, "Amman ıslak olsun da, belki gurme derler," şeklinde yanıtlıyorum.

Bekliyoruz. Tuz hasadı zamanı oluyor ve Jardzy tuzumu ıslak ıslak toplattırıp gönderiyor.  Kaldıramayacağım kadar ağır olan kargo kutumu, getiren delikanlı mutfağıma taşıyor :)

 

 "Kemah ilçesine 4 kilometre uzaklıkta bulunan Kömür köyünde uzun yıllar Tuz İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından işletildikten sonra özelleştirilen tuz ocağında şimdilerde 20’ye yakın işçi yaz sıcağına aldırış etmeden Erzincan ve Doğu Anadolu Bölgesi’nin tuz ihtiyacını karşılıyor. Osmanlılar döneminde Ermeniler tarafından işletilen tuz ocağında yaklaşık 100 metre derinliğindeki tünelden gelen tuzlu su, sayıları 150’yi bulan göletlerde günlerce bekletiliyor. Güneş ışınlarının yardımı ile su buharlaştıktan sonra havuzlar içerisinde kalan tuzlar işçiler tarafından toplanıyor. 6 ay boyunca devam eden bu işlem sonunda yaklaşık 5 bin ton tuz üretimi yapılıyor." 


 

Görülen vaziyet üzere, Jardzy benden şu e-postayı alıyor.

Ben şimdi n'apcam, n'etcem? Lokanta mı açcam? Ah Jardzy, canım Jardzy, 10 kg (yazı ile on kilo!) geldi.  İnanamadım gözlerime, iki gözüm var, fazlası lazım geldi... 

Vallahi inanılmazsın.  Lakin tuz da tuz yani.  Üstelik paketi dıştan elleyerek anlamadığın, tam da istediğim gibi nemli :)

Şey yaptım, küçük poşetlere ayırdım ilk beş kilosunu.  Azar azarını bugün göreceğim Annem Selma, Teyzem Jale ve Dayım Nuri'ye..., bilahare ağız tadı sahibi olan kimi komşularıma ve de dostlarıma da hediye edeceksin.

Kemah lezzeti geçecek, senin adın geçecek bir sürü kapıda pişirilen bir sürü yemekte. 

Jardzy'ciğim, beni mahçup etmeye devam etme.  Ben böyle aptallaşıp kalırım, ne yapacağımı bilemem, mahçup mahçup dolaşırım ortalıkta sonra.

Seni seviyorum, Oya 

Ömrünüzün tadı tuzu olsun.




10 Comments:

  • İyi ki varsınız!
    Tüm tuzla size feda olsun.

    Beni mutlu etmişsiniz demek ki, ben de size elimden gelenin birazını yapmışım.

    Ben de sizi seviyorum. Burdan da haykırayım :))

    By Blogger Jardzy, at 2 Ağustos 2012 16:33  

  • Oya hanımcım, Kemah tuzuyla ilgili görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. Birkaç ay önce ben de getirtmiştim - tabii yine 1 çuval ve aynı sizin yaptığınız gibi poşetleyip arkadaşlarıma dağıttım :) - oldukça keskin bir tuz, okuduğum yorumlarda yemeğe lezzet kattığı yazılmıştı, hatta geçen gün sizinle yaptığımız tuz yazışmasına da eklemeyi düşünmüştüm ama atlamışım. Sevgiler

    By Anonymous Adsız, at 2 Ağustos 2012 18:04  

  • Galiba yoruma adımı eklemeyi unuttum :(( Gülçin

    By Anonymous Adsız, at 2 Ağustos 2012 18:05  

  • Oyacaaaan,
    O Kemah tuzu da ne güzeldir yav...
    Bende de Sivas-Hafik'den gelen köy tuzu dediklerinden var..
    100 er gram takas yapalım mı hıı?

    By Blogger Unknown, at 2 Ağustos 2012 18:15  

  • Jardzy :))
    ----------
    Doğrusu Kemah tuzu ile yemek yapmaya zamanım olmadı daha. Ancak ekmek banıp, olmadı parmak banıp yediğimde zaten lezzetini belli ediyor. Değişik aromatik katkılarla da, özellikle marine edeceğimiz yiyecekleri acayip lezzetlendirecek gibime geliyor. Deneyeceğiz sevgili Gülçin.
    ----------
    Senin tuzun paketlendi hazır Mine'si. Hafta içinde seraya geldim geldim, yoksa hooop kargooooo :)

    By Blogger Oya Kayacan, at 2 Ağustos 2012 18:51  

  • Annoya, bakalım ne lezzetler çıkacak bu tuzla, beklemekteyim yeni tatlarını.

    By Blogger Boncukçu, at 2 Ağustos 2012 22:46  

  • Kemah tuzunu hiç duymamıştım. Memleketim. Dün de Bafa gölünün KURUDUĞUNU duydum. Hey Allahım sen büyüksün.

    Korkan anne Çiğdem

    By Blogger Oglak Kizlari, at 3 Ağustos 2012 09:20  

  • bende almayı düşünüyorum

    By Blogger seyabb, at 4 Ağustos 2012 05:10  

  • Çok lezzetli Boncukçu. Ben buradayım, diyen bir tuz. Girdiği her yerde kendini belli edecek gibi.
    ----------
    Ben de duymamıştım Çiğdem! Taa ki Jardzy beni bulana kadar :) Bafa'ya su takviyesi yapılıyormuş, kurtulsa bari.
    ----------
    Valla ağzının tadını bilen konu komşu toplanıp getirtin bir 10 kilo. Memnuniyet ve şikayetlerinizi bana bildirin sonra :) Tamam mı Arda?

    By Blogger Oya Kayacan, at 4 Ağustos 2012 14:27  

  • Tuz isteyen söylesin, yollarım!!

    By Blogger Jardzy, at 6 Ağustos 2012 09:19  

Yorum Gönder

<< Home