Kedili Mutfaklar

Cuma, Haziran 16, 2006

Teyzem & Teyzem

Kızlık soyadları Kayra olan üç kızkardeş, Selma, Jülide ve Jale. Diyelim ki İstanbul’da adabıyla dolma yapan yüz kadın var, onlar her daim top ten arasındadır.


Bu dolmalar annemin bir küçüğü, Teyzem Jülide’den. Servis tabağının sunumuna yetişemedim. Dediler ki, ‘tablo gibiydi’.

Soğan hiç sakınılmaz bizim ailede. Elinin gittiği bollukta soğan doğrarsın. Sonra öldürülür de öldürülür o soğanlar, yumuşacık olur. Pirincine gelince, marifet diri tutmaktadır. Sanki soğanlar görünmez olmuştur artık, pirinç katılır ve bir iki çevirmede kapatılır altı. Baharattı, yeşillikti falan gibi tad vericiler değil burada anlatmak istediğim, dolmanın ağıza gelirliği. Kıvamı. Buyrun doldurun artık dolmalarınızı, katkı lezzetler de sizden. Tel tel olsun, pilav kıvamında, yumuşacık ve dişe dokunur gibi.

---------

Annemin iki küçüğü Teyzem Jale olur. Ayşe kızı, yani benim Kuzen Ayşe Kız New Jersey’de yaşar. Teyzem Jale, çocuktu torundu damattı falan hasrete hiç dayanamaz. Komşu kapısı sıklığında çalar kapılarını. Kız torun Aylin'in dans resitali, erkek torun Aykut'un saksafon solosu, bitmeyen diploma törenleri, Ayşe Kız’ın doğduğu / aşure yaptığı / gözü yollarda kaldığı günler, Damat Ahmet’in de yanaklarından öpme günleri...

Ben de sebeplenirim arada durmadan. Bazı kahve şenliği yaratır evimde Teyzem Jale, bazı çay. Şenlik dediysem harbi şenlik, sağolsun çeşitleme yapar hep, azla yetinmez.

Geçtiğimiz hafta onun son Amerika dönüşü, benim evimde Teyzem Jale Baharat Şenliği olarak kutlandı. Sıra neye geldi bakalım?

Yaşşasınnnlarrrr Teyzem & Teyzem.

11 Comments:

  • 10 yil kirmizi ete agzini surmemis biri olarak, ne zaman bu biber dolmasini gorsem,hemen bi yerlerden yogurt bulup,yesille beyazin bulusmasini seyredip mideme indiresim geliyor.Soya kiymasiyla denemelerim hic ayni lezzeti vermedi.Artik biraz et yiyorum.Sorumlularin basinda bu kiskirtici biber dolmasi gelir,o niye boyle guzeldir ?

    By Blogger Nes london-ist, at 16 Haziran 2006 11:16  

  • Neslihan, bunlara yoğurt koyma ama, zeytinyağlı bunlar... Bak zeytinyağlı biber dolmasına bayılırım da ben de etlisini pek sevmem. Karışık yapılır bizde. Kabak, biber, domates ve artan içten köfteler. Ben biberleri yemem:-((

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Haziran 2006 15:58  

  • Oh, yasasin! Hediyelere bak! Bu baharatlarla bize neler pisireceksin bakalim?

    By Blogger tata, at 16 Haziran 2006 18:50  

  • Sevgili Oya, baharatlar buralardan, tanidik da, ah su dolmalar yok mu! Ailemi ziyarete gittigimde annecigimden ilk istedigim sey, zeytinyagli biber dolmasiydi. Canim bir de benim icin kurutmus da valizime koyuvermisti. Benim de etli dolmayla aram yoktur. Ben de gelirken baharat degil ama yasadigim yerin cok guzel acili soslari var belki onlardan atarim valize diyorum. Eh yerimiz olursa tabii. Ben su harika dolmalara bir daha goz atayim:))

    By Blogger Defne, at 17 Haziran 2006 04:13  

  • Tata'cığım ben bunlarsız hiç kalmam ki. Baharat delisiyim. Ne dersen pişireyim canım, ısmarla yeter...

    Sevgili Defne artık dönüş hazırlıkları başladı değil mi? Temmuz muydu? Ah o analar yok mu? Benimki halâ peşimden koşuyor. Yok canım ne çekiyormuş da, pişirseymiş de gidip alsaymışım da, akşama evde hazır yemek bulurmuşum da...
    Acılı sosları getirirsen görüşelim mutlaka:-))

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Haziran 2006 09:25  

  • Sana kucak dolusu baharatlar getiren bir teyzen var, ne sanslısın! Güzel güzel kokutacaksın mutfagını şimdi bu baharatların aromalarıyla :) Şimdiden kolay gelsin... Ben de beklerim bloguma... sevgiler

    By Blogger Papatya, at 17 Haziran 2006 15:56  

  • ben iptal oldum...o dolma hele o dolma...yok bizde öyle teyze meyze...jan janlı şeyler getirecek..adamda şans olacakkkk şansssss :))

    By Blogger birisinin yeri, at 17 Haziran 2006 23:36  

  • http://komsudapiser.blogspot.com/

    Papatya sen harikasın. Seninle birlikte Girit'te çarşı pazar dolaşmayan, fotoğraflarının seyrine bakmayan çok şey kaybeder. Şanslı adam şu Yorgo. Tata'nın dediği doğru, vallahi sıralanacağız kapına, bir kuyruk bir kuyruk. Pişman olacaksın bu anlattıklarına:-))

    Baver'ciğim, şans mı desek kilo mu belli değil. Neyse ki, tahlil sonuçları kötü şeyler söylemiyor!

    By Blogger Oya Kayacan, at 18 Haziran 2006 08:57  

  • oh dolmalar coook guzel gorunuyor. Yok ki burada o kadar kucuk dolmalik biber. Hepsi kocaman kocaman onunla da zeytinyagli biber dolmasi mi olur ama?

    By Blogger ycurl, at 19 Haziran 2006 00:01  

  • N'apsak n'etsek Curly? Olmaz bilirim o kocamanlarla. Mesela yaptığın dolma içine tadını sevdiğin biberlerden de ekle. Sonra domateslere doldur. Parça biberler domatesin içinde o lezzeti verir mi acaba?

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Haziran 2006 15:16  

  • ufff dolma canim istedi, burada dolmalik biber bulmak mumkun degil ama biberin yaninda yavan gorunse de bu fotolardan ve anlatimdan sonra ben de elimi kabak dolmasina bulayacagim. kadayif fiyaskosundan sonra dolmayi yapabilir miyim diye de dusunmuyor degilim hani...
    ama sooooyle bol soganli, yogurtlu filan...

    By Blogger sumuklubocek, at 19 Haziran 2006 17:50  

Yorum Gönder

<< Home