Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Kasım 25, 2006

Mercimek ezme

Yenilik olsun sofrada maksat. Meze çeşitleri artsın. Görenler, "Aaa bu ne?" diye sorsun. Yesin, şöyle bir düşünsün. "E valla yani, kedili mutfağının şeytanısın sen," desin.

Fava yapmak için malûm kabuğu soyulmuş ve kırılmış kuru bakla gerek. Biz kalkıp aynı tarifi istediğimiz renk bir mercimekten yapsak, içine fındık katsak ve favaya lezzetli bir kardeş getirsek. Olur tabii.

Mercimek iki bardak, ayıklasak yıkasak ve suda bıraksak geceden. Sabahına iki soğan çentip pembeleştirsek fındık yağında ve mercimeği içine katsak. Şimdi dört bardak kadar kaynar su ilavesi ile pişmeye bırakıyoruz mercimekleri, taa ki hamur olana kadar. Arada ağız tadına göre tuzu ve şekeri ilave ediliyor. Unutmadan, ince çekilmiş fındık bol miktarda ekleniyor. Karabiber de kırmızı biber de yakışıyor. Tabii bu noktada aletimiz bıızzzzz işliyor, püre olan malzemeye biraz limon da katılıyor. Altı kapatıldıktan sonra dereotu kıyılarak içine katılabilir, süslemede bolca kullanılır veya ikisi de yapılır.

Aslında koyu yeşillerin hepsi yakışır mercimek ezmeye, roka, maydanoz, tere... Zeytin ve fındık süsleri de tabağa renk, lezzete lezzet katar.

6 Comments:

  • Bu yorumu bizden başka kimse anlamayacak ama olsun Mine'si. Mercimek çok lezzetli, önemli olan da o...

    By Blogger Oya Kayacan, at 25 Kasım 2006 16:30  

  • Mercimek... Severim... Böylesini denemek neden düşünülmemiş şimdiye dek? Çünkü kalıplara o kadar meraklıyız ki... Biraz deneysel yaşak taşamı... Sınırlarını kendimiz çizsek ve hatta sınırları kaldırsak... Sınırsızca düşünsek düşünsek... Ne düşünmesi artık eyleme geçsek... Yemek anlatımlarının altında öyle bir aydın göndermeleri var ki hocam ben öğrencin görmeye çalışıyorum... Bugün de yalnızca mercimek püresi değil yine yeni bişiler öğrendim senden...
    Varolasın sen!

    By Anonymous Adsız, at 25 Kasım 2006 17:42  

  • Benim de artık minik bir bızzzt ım var, hemen deniciim...:)

    Umarım iyisinizdir?

    By Blogger Ezgi, at 26 Kasım 2006 10:58  

  • Sınırlarımızı kaldırmasak Şirin'ciğim. Onlar bizim sınırlarımız oldukça, faydası var zararı yok. Hani bana mı öyle geliyor bilmem ama, sınırlarıma toslayıp da bir yerlerimi acıtmadan, sınırlarımı genişletemedim hiç. Eylem de bu zaten, kendine aldığın tavır. Başkalarını eleştirmek çok kolay.

    ----------

    Ezgi, mercimeklerini ezdi mi?

    By Blogger Oya Kayacan, at 26 Kasım 2006 12:30  

  • Yeşil mercimekle denesem olur mu? Siz sarı mercimek kullanmışsınız sanırım.

    Sevgiler.

    By Blogger k.i.s.d., at 28 Kasım 2006 08:58  

  • Daha da lezzetli olacaktır kisd. Doğru, benimki sarı...

    By Blogger Oya Kayacan, at 28 Kasım 2006 11:48  

Yorum Gönder

<< Home