Kedili Mutfaklar

Cuma, Haziran 08, 2007

Kekikli iç bakla yahnisi


(1. Çiçeklerim kekik çiçeği ve bir minicik ıtır. Sofrada mutfağa dair yeşillikler görmeye bayılırım. 2. Örtü Anneannem Estreya'nın el işlerinden bir yorgan başı. 3. Sağ üst köşeye dikkat, bir kuyruk hareketi görülüyor mu? 4. Tıklayıp seyreyleyin.)

Süper. Valla.

Daha şimdi keşfolunuyor. Yani henüz yenmedi. Yani daha pişmedi bile.

Olsun. Çok lezzetli pişişi var. Kokusu da adamın bir taraflarını şişirecek kadar güzel.

Düşüncelerimde bunu özel trattoriamda pişiriyormuşum gibiyim sanki. Üç beş masam var, ne yaparsam yiyen dostlar var etrafta. Keyfim yerinde. Trattoria çünkü kokusu İtalyan kokacak kekikli baklamın. Daha kekiğini atmadım ama atınca o da olacak. Taze kekiğim yine has bahçemden. Öyle bir tadı kokusu var ki, bundan böyle hangi dağın kekiğini tatsam boş.

İç baklam yarım kilo, Kuzguncuk İcadiye pazarından tazecik alınmış, içinde bir kaç sıkım limon olan suda haşlanıp süzülmüş. Üç kuru soğan koyulacak büyükçe, yahni olacak ya, yahni bol soğan demek. Bol da sarmısak olsun, bir baştan çıkan irili ufaklı bütün dişleri kullandım.

Misler gibi sızmada öldürene kadar çevirdim üç beş kere bızzzztladığım soğan ve sarmısağı. Deniz tuzu ve toz şeker, hep herkesin ağız tadına göre değişen miktarlarda ilave edildi. Derken bakla da tencereye girdi ve soğuk suyu koyuldu, bir bardak mesela. Yetmezse sıcak olarak sonradan su ilave ederiz.

Tamam pişti dediğiniz anda kekiğini katarak bir taşım kaynatıp kapatın ateşi. Bu iç baklaya acayip bir İtalyan mutfağı kokusu getirecek. Şimdi sıra bir İtalyan kokusu daha kullanmaya geldi. Bir büyük çay bardağı çekilmiş parmesanı sıcak yemeğe karıştırıp soğumaya bırakın.

Sarmısak, kekik, parmesan iç baklaya girdi. Olağan bir iş değil ama oldu.

Servis tabağını yine taze kekik yapraklarıyla süsledim. Allaaaaaaaahhh... Neeeee?

Daha yemedim.

Bu daha yememiş halim.

Yanında yatacağım galiba.

17 Comments:

  • Bana hic yabanci gelmedi.Rahmetli anneannem bir de enginar eklerdi.
    Oya kardes ne oldu bizim yemeklere?
    O güzelim zeytinyaglilar.O güzelim cesitler...
    Et izgara kebap görmekten. Gina geldi.
    Eline saglik bizim evde de en fazla
    tüketilenler icinde taze nane ve kekik.Nane kendi mahsulümüz.
    Saygi ve sevgiler.
    Zeytin yaglilara devam lütfen.

    By Blogger ERDIL, at 8 Haziran 2007 15:33  

  • Oya'cığım sevdığim tum lezzetler burda .Guzel bır hafta sonu dılıyorum.

    By Blogger AKDENİZ AKŞAMLARI, at 9 Haziran 2007 13:03  

  • Oyacan,
    Sen herhalde Şirince kekiğini hiç duymadın galibaa...
    Ben de onun üstüne kekik bilmiyorum..Tamam mı kardeş?
    Sana o kekikle bir sürpriz yapacam çok yakındaaa ...hani....

    By Anonymous Adsız, at 9 Haziran 2007 15:35  

  • haaa bir de şunu unutmuşum Oyacan..
    Başka bir kekik daha yiyecen yakındaaa..O da çok hoş...Sana onun fidesini de vericem..Ama varsa yoksa Şirince'nin kekiği...diyorum da başka bir şey demiyorum...Eyvallah..

    By Anonymous Adsız, at 9 Haziran 2007 15:39  

  • Merhaba Oya,
    Sayfanda mail adresini bulamadığım için buraya not bırakıyorum. Devletşah ın sayfasında "kabak tadı" ile ilgili çağrı var. Ben kendi payıma düşeni seve seve yerine getiriyorum
    Sevgiler
    İpek

    Kabak çiçeği dolması tarifinin adresi:

    http://acemiashci.blogspot.com/2006/12/yemek-etkinlii-17-kabakgiller.html

    By Blogger ipek, at 10 Haziran 2007 13:56  

  • Bizim yemekler duruyor Erdil Bey, meraklısına... Gerçek İstanbul evinde iki üç çeşit zeytinyağlı olmazsa olmaz ama Ankara bile yan çizer, Anadolu yemez, Doğu bilmez, Karadeniz kuyruk yağına yatar... Kala kala Ege Akdeniz kalıyor zeytinyağdan anlayan. Seveni terkedemez zeytinyağlı yemekleri.
    Baklalı/iç baklalı enginar bizde de yapılır sık. Kebaptı dönerdi, bunları kırk yılda bir, özelliği olan yerlerde yiyorum o kadar.
    ----------
    Afiyet olsun sevgili Özay!
    ----------
    Duydum be canım, getirdi ya Şirinceli kızım Candan. Sürprizini de, fidemi de dört gözle bekliyorum. Pek yakında değil mi?!

    By Blogger Oya Kayacan, at 10 Haziran 2007 13:58  

  • İpek'çiğim çok teşekkürler, sevgiler...

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Haziran 2007 09:17  

  • O kekikle ıtır ne güzel kokmuştur... O ne güzel kedi biblosudur...

    Kimsecik'e, Cancan'a, Gülücük'e ve size sevgiler:)

    Evinizdeki her şeyin öyküsü var: yaşamışsınız demek ki!... Evinizdeki öyküyle dolu tüm o şeyler-oyuncaklar, yorgan başları, mutfak önlükleri, otlar-de çok şanslılar böyle güzel öykücüleri olduğu için...

    By Blogger laedrim, at 11 Haziran 2007 16:46  

  • Ellerine ve aklına sağlık, herzaman olduğu gibi çok lezzetli ve güzel görünümlüydüler.
    Saygılarımla.

    By Blogger hayati, at 11 Haziran 2007 16:58  

  • kendimi şanslı hissediyorum.

    By Blogger hayati, at 11 Haziran 2007 16:59  

  • Sevgili Meral, senin duyarlılığında insanlar büyüyünce ruhen benim gibi oluyor 8~} Bir de anılara meraklıysan, şeklen de oluyorsun! Sevgilerini aile boyu aldık, sana geriye küçük tırmıklar, mırmırlar, dilcikler gönderiyoruz.
    ----------
    Canım Hayati Kaptan, İnaç ailesine yemek beğendirmek büyük keyif benim için. Sofra keyiflerimiz de uyduğundan mıdır nedir, sizlere yemek hazırlamak bana mutluluk veriyor. Sizler gibi dostlar dostlar başına.

    By Blogger Oya Kayacan, at 12 Haziran 2007 09:52  

  • Sevgili Oya,
    Hakikaten yeme de yanında yat olmuş bu tarif. Ellerine sağlık. Sebze çok seviyorum ben hatta olmaz ama 2 gün üstüste et türü yesem akşama sebze hayal ediyorum:))
    Sevgilerimle...

    By Blogger Bocuruk, at 12 Haziran 2007 14:58  

  • Merhaba Oyaaaaa,

    ben gördüm o kuyruğu. Pek severim kedileri.

    Bu sırada baklanın sunumuda, tarifini anlatışında şahane olmuş...

    Ellerine sağlık ve afiyet olsun diyeyim.

    Sıcacık sevgilerimle...

    By Anonymous Adsız, at 12 Haziran 2007 21:24  

  • Oya Hanım.çokkk özür diliyorum..ama yanlış yapan birilerine,kendi sahifeleri kapalı olduğu için buradan mesaj yazmak zorunda kaldım.Detaya girmek istemiyorum..ama..erdil beyden yanıt bekliyorum..lütfen Oya Hanım bu mesajı silmeyiniz..sonra size detaylı olarak anlatacağım..eylül

    By Anonymous Adsız, at 12 Haziran 2007 21:45  

  • Evet eveeet Bocuruk, sebze ve bakliyatın ön planda olduğu mutfaklar çok hoşuma gidiyor. Balık ve makarna tüketmeden de yapamam! Sizde Cuma makarna günüydü galiba, burada hiç belli olmaz. Aklıma makarnayı tatlandıracak güzel bir fikir gelince iş bitmiştir.
    ----------
    Zerrin'ciğim, Kimsecik kuyruğuna haber gönderdiğin için seviniyor. E malum o bu köşenin esas kızı ve Cancan'ımız da esas oğlanı.
    ----------
    ?

    By Blogger Oya Kayacan, at 13 Haziran 2007 09:59  

  • Ben bunu çok beğendim. Erdil beyin de dediği gibi enginar da ilave edip deneyeceğim. Ellerine sağlık sevgili Oya.

    By Blogger Selen, at 14 Haziran 2007 18:08  

  • İç baklalı enginar çok özel bir yemektir sevgili Selen. Kekik ve parmesan katkısı bu özelliğe güzellik katacak eminim. Afiyet olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 14 Haziran 2007 22:25  

Yorum Gönder

<< Home