Kedili Mutfaklar

Pazartesi, Eylül 03, 2007

Çorba zamanı

Eski bir deyişle, Ağustos’un yarısı yaz yarısıysa kış oluyordu. Artık olmayacakmış meteorolojik rasatlara göre. Eylül kavurucu sıcakla girdi, kısmetse yağmurlanıp serinleyecekmişiz deniyor. Dünya ahvali mevsim normallerinin ya altı ya üstünde gidiyor.

Candan kızımın çorbalar kitabına (Dumanı Üstünde / Oğlak Yayınları) bile konu olmuş çorba kurallarıma ilaveten çorba zamanlarım da var benim. Tenim serinlemiş olacak. Uzandığım yerlerde, el altında minik battaniyeler bulundurulacak. Boynuma sarılan Kimsecik’im veya Cancan’ım kalksa diye dört gözle beklemeyeceğim. Kaloriferi daha az yaksam da üstüme bir şeyler giysem, sıcacık bir şeyler içsem de içimi ısıtsam, sıcak şarap çekse canım, konyak içerken ooooh desem boğazımdan inen lavlara, acı biberlerin ateşiyle yansam, ...

...bunlar ve dahası olacak ki gel keyfim gelsin, ocakta kaynasın çorbalar. Çekemem öyle buram buram yaz ortasında bir de çorba dumanını.



Rağmen, rağmeeen bütün bu dediklerime, sen kalk az önce git çorba kaynat. Tabii önceden bilme o yaptığın / yapacağının çorba olacağını. Maksadın, dolabın sebzelik çekmecesinde duran iki havuçla bir minik lahananın dörtte birini haşlayıp yemek olsun sadece. İki patatesle iki soğan da girsin işin içine sonradan, elimiz bol ya. Allah kimseyi gördüğünden ayırmasın.


Sür tencere kaynasın, Oya hanım oynasın... Kaynayınca birazıcık pütürlü bırakılarak bızzzzztlansın malzemeler.

Şimdi bu çorbaya püf noktaları icadetmeliyim.

Püffff Biiir, kuru süs biberleri ve kuru domateslerimi içinde tuttuğum o çok lezzetli sızmadan ekliyorum çorbama. Tepesine de fesleğen yapraklarından süs koyuyorum. Ummadık bir lezzet, bayılın kalın yani orada!

Püfff İkiii, aynı çorbayı ekşi krema* ve dilim zeytinlerle süsleyerek servis ediyorum. Yeşillik de atalım üzerine, taze soğan kulaklarından. Bu sefer fena halde bayıldınız!

Püfüüüüç, parmezan muttasıl** kullanıma hazır olarak sofrada duruyor.

Amman yahu, amma da teferruat kadınım.

Alt tarafı bir çorba.

Değil.


* Poco Loco Sour Cream büyük marketlerde var ve çok lezzetli
** sürekli

9 Comments:

  • Değil tabii alt tarafı çorba olur mu hiç? Yaz-kış çorbasız duramayanlardanım ben:) Ellerine sağlık. Bayılıyorum anlatımına!
    Sevgilerimle...

    By Blogger Bocuruk, at 4 Eylül 2007 14:34  

  • Bizlerde de kışın hiç eksik olmaz ve hatta olmazsa hiç olmaz..Yazın ise yine kışta ki gibi mutlaka olur ve o çayır çayır sıcaklarda içilip ter kan içinde kalınır.Nedeni,çorba seviyoruz ya.)

    Eeee sonuç diyecek olursan tatlı Oya'cığım, bizde yaz kış olur çorba..

    Ellerine sağlık,afiyetler olsun.

    Sevgilerle kal.

    Not:Torasan incir sözüm vardı sana asla unutmadım.Onun yanında başka şeylerde varmıydı inan bilmiyorum?Trabzon'da idim, inciri sorduğumda henüz olmadığını öğrendim.Olunca Allah kısmet ederse reçeli masanda olacak Oya'cığım.

    Kocaman sevgilerimle..

    By Blogger Damak Tadı, at 4 Eylül 2007 15:47  

  • Bocuruk, yaz ve çorba mı? Soğuk çorbalar değil mi 8~]]
    ----------
    Sevmek eziyetli bir mesaidir, doğru diyorsun Gül'cüğüm. (Alttan almam gerekiyor, anlaşılan okurlarım yaz aylarında çorba eziyetini sevenlerden oluşuyor!)

    Ah be şu Torasan incirleri, bu üçüncü incir mahsül yılı, olmayacak bunlar sanki. Yine de bekler dururum be Gül'cüğüm.

    By Blogger Oya Kayacan, at 4 Eylül 2007 23:35  

  • Çorbayı bizim evdekilerde yaz ve kış içerler..Bende alıştım.Çünki yapan ben..
    Ellerine saglık oya tatlı tatlı anlatmışsın ya..ben onu daha çok seviyorum..
    Gülll, İncirmi demiş.
    Didimdeyken doya doya yedim valla.Çok severimde..

    By Blogger daimamutfak, at 5 Eylül 2007 10:19  

  • Oya'cığım yazın ter dökerek çorba yenir mi dersen? valla ne yalan söyleyeyim ben yiyenlerdenim. Ama soğuk çorbaları da sıklıkla yapıyorum.
    Sevgilerimle...

    By Blogger Bocuruk, at 5 Eylül 2007 12:45  

  • Yani sonuçtaaaaa, yazın çorba yapılır içilirmiiişşş. Peki kızlaaar...

    By Blogger Oya Kayacan, at 5 Eylül 2007 19:07  

  • Ayıla Bayıla okudum yazınızı sevgili Oya..

    Hele sür tencere kaynasın oya hanım oynasın kısmı :))

    Alemsiniz.. Çok teşekkürler geceme keyif kattınız..

    Ben de çorba kaynayan evleri, bataniyye altında içilen çorbaları pek severim. Ama Kıbrıs'ta bu dediğimi sadece 3-5 hafta yapabiliyoruz...

    Sımmsıcak sevgiler..

    İzin verirseniz sizi linklerime eklemek istiyorum.

    By Anonymous Adsız, at 5 Eylül 2007 21:12  

  • Benim mutfağımda her zaman çorbaların ayrı bir yeri olmuştur,özelliklede sebze çorbaları.Ama henüz hiçbir çorbamda ekşi krema kullanmadım,bir denemeli.

    By Blogger Nenoni, at 6 Eylül 2007 09:16  

  • Zerrin'ciğim, eğlenmeden olmuyor mutfakta. Ben de biraz pervasız, patavatsız falanım galiba... Doğru ya, Kıbrıs çorbayla bağdaşmıyor pek. Peki var mı Kıbrıs'a özel değişik bir çorba? Linklerinde olmak beni çoook mutlu eder. Sevgiyle dolu ve keyifli mutfaklar sana...
    ----------
    Ama Nenoni'ciğim, ekşi krema yoğun çorbalarda pek bir keyiflidir. Dene bir bakalım.

    By Blogger Oya Kayacan, at 11 Eylül 2007 21:53  

Yorum Gönder

<< Home