Kedili Mutfaklar

Pazar, Ekim 28, 2007

Pandispanya

Ablam Hülya dalmış mutfağa, onu ayır bunu at hallerine geçmiş. Bu ara neden atılacağını bilemediğim iki kavanoz kepek unu çıkıyor ortaya. Üstelik buzdolabında saklanmış özene bezene. "O kavanozlar bana düşer," dedim; "haliyle evde mebzûl unum var, daaa bunların da atılacak halleri yok."

Unlu mamûller imalâtı pek adetim değildir. Birini yaparken gördüğümde pek heveslenirim, sonrası gelmez. Annem Selma'ya son uğrayışımda, bakıyorum o da mutfakta. (Anlaşıldığı üzere ailece mutfaktayız.) Komşuda mevlût varmış, alelacele bir pandispanya yapıveriyormuş.

Eve geldiğimde kepek unu ve kahverengi şekere çevirdim annemin malzemelerini. Tarif uygulayıcı olmadığımdan kafam yine buzdolabının içine uzandı şöyle bir. Oh ne alâ ne alâ, votkalı meyvelerim, votkalı meyvelerimden soslarım, meyve şuruplarım... Biliyorsunuz bu evde votka şişede durduğu gibi durmaz, meyvelere karışır. İçki kısmını süzdükten sonra elde kalan meyveler ise atılmaz; biraz şekerle kaynatılıp sos olur, meyve salatalarına doğranır, kürdana saplayıp votka kadehlerinin içine bırakılır...

Pandispanya hamurumun içine ufalanmış votkalı meyveleri koyup pişirdim. Fazla kabarmadı ama değme pastalara değişmeyeceğim bir tat çıktı ortaya. Yine votkalardan çıkan kırmızı meyvelerden yaptığım sos çok yakıştı üzerine. Daha da ileri gidip pandispanyayı kırmızı meyve şurubumla ıslatabilir, bembeyaz kremayla görüntüye ışık katabilirdim.

Durdum yapmadım. Üç beş şamfıstık ezmesiyle idare ettim.

Bu bir kıssadan hissedir.

Malzemenin yarısından fazlası çoğumuzun hoooop diye çöpe gönderdikleridir.




4 Comments:

  • Biz o meyveleri yiyoruz, yenmezmi?

    Şu anda okuduğun kitabın 187. sayfasından bir bölüm yazarmısın?

    By Blogger kuzine, at 29 Ekim 2007 15:53  

  • İsrafa ne gerek? Tek gerekli şey yaratıcılık, o da sizde var Oyacığım :) Ben de buna bayılıyorum işte!

    By Blogger Papatya, at 30 Ekim 2007 02:07  

  • Yenmez mi Kuzeeen, yenmez miii? Sözüm, 'alkolün içinde görevini yerine getirdi, başka işleri kalmadı,' diye düşünenlere; onlar o kadar çok ki 8~{
    Yazmadım da sayfayı koydum oraya. 192. sayfada zaten kitap bitiyormuş. Yırttım yani!
    ----------
    Papatya'cığım, yaratıcı olmayan mutfaklar çok sıkıcı değil mi sence de? En nefret ettiğim şeylerden biri, ev kadınlarının 'bugün ne pişireyim' diye ortalıkta dönüp durması. Ne bileyim yani, soğan kavur, içine patates rendele, maydanoz doğra, varsa bir yumurta kır ama salak salak Saatli Maarif Takviminde ne yemek tavsiye ediliyor diye bakınıp bağımlı olma. Ağzının tadına göre pişirmeye, malzeme değiştirmeye hazır ol. Sana bir şey diyeyim mi, elinin altında interneti olan ve yemeğe meraklı olan gençler bizlerden çok şey öğrenecek. Müthiş bir birikim akıyor bloggerların mutfaklarından. Ben her gün öğreniyorum, elimin lezzeti her geçen gün artıyor. Yaşasın Foodie Bloggers.

    By Blogger Oya Kayacan, at 30 Ekim 2007 09:09  

  • Yalnızca şeker hamuru kursu değil ayrıca Packer şeker hamuru satış noktası olacaksınız.

    www.sekerhamur.tr.gg

    Size sağlayacaklarımız,



    Kursiyer başına ücretsiz şeker hamuru ( kurs kaç gün alacak yada sınıflar kaç kişilik olmasına göre değişen miktarlarda)

    Kursiyer başına hazır pasta tabanları (kurs kaç gün alacak yada sınıflar kaç kişilik olmasına göre değişen miktarlarda)

    Şeker hamuru şekillendirme setleri ( kursu açan şahıs için verilir)

    Pasta standları (tekli ve ikili )

    Ürün standı ( 1 adet )

    Kurs için 1 adet mutfak tipi fırın



    Bunlarla beraber sponsor olduğumuz için sizden isteyeceklerimiz



    Şeker hamurunda Packer den başka marka satmamanız.

    Mağazanızın vitrininde göze görünen yerde,tabelenızda ve tanıtım kart ve broşürlerinizde Packer Sticker yer alması gerekmektedir.

    Mağaza vitrinini Packer standartlarına göre dizayn etmeniz gerekmektedir.

    Mağaza giriş katı olmalı en az 40metrekare olmalıdır (atelye =25mt. teşhir ve satış için 15mt.)

    Satış noktası ve kurs olarak ayda en az 200kg. hamur satacağınızı taahüt etmeniz,gerekmektedir.)







    Şeker hamuru satışından elde edilecek gelirden pay verilir ( satış noktası aylık taahüt edeceği satış miktarı üzerinden yüzdelik verilir.. Örneğin: aylık 200 kg -300kg aras satış yapan mağaza ile 500kg-600kg stış yapan mağazanın payları faklı olacaktır





    not: açılacak yer pastane değil sadece şaker hamuru şekillendirme kursu ve şeker hamuru ve ekipmanları satış noktası olacaktır.

    By Anonymous Adsız, at 5 Kasım 2007 22:06  

Yorum Gönder

<< Home