Kedili Mutfaklar

Çarşamba, Ocak 02, 2008

Bulgura patlıcan biber, tavuğa pastırma

Tavuk tencerenin içine girer. Bütün soğan, sayamayacağınız kadar çok sarmısak dişi, top biberler, deniz tuzu olmazsa olmaz; bir süs biberi de koyulsa, doğrusu tadına doyulmaz. Annoya'ya göre olması gereken artılar taze defne yaprakları ve kekik dallarıdır, yani koysanız iyi olur. Limon suyu ve kabuğundan faydalanmak da yerli yerinde bir fikirdir, siz bilirsiniz tabii de, bence öyledir.

Ocağın elektriklisi seçilir, ayarı bire çevrilir. Kendi haline bırakılır tenceredeki tavuk, susuz musuz. Varsa mutfakta başka iş yapılır, yoksa mutfağın dışına çıkılır. Taa ki arada bakıldığında tavuk iyice darmaduman olmaya yüz tutmuştur, kereviz yaprakları dereotu filan gibi yumuşak dokudaki aromatikler katılır. Üstüne üstlük de pastırma parçaları ilave edilip söndürülür ocak. Söndürdüğümüz ocak elektrikli olduğundan son son attığımız malzemeler de bayılır ve tatlarını salar tavuğumuza.
Burdan sonrasında değişik eylemler uygulanabilir pişmiş tavuğa. Beşamellenip kızgın fırına sokulursa mesela iyi olur. Harika bir gravy yapılabilir veya, İngiliz örf ve adetlerine göre. Bu gravy'nin hakkını tavuğun koyverdiği leziz suyu verecektir. Ben lezzet arttırımına karşı çıktım doğrusu, olduğu kadarıyla yetindim. Çünküüü, atılan her iyileştirici adım kalori zıplaması yapıyor malum bünyelerde.

Çok sevdiğim halde yapmadığım gravy'de kullanabileceğim lezzet yüklü tavuk suyuna bulgur pilavı yaptım. Sağ kolum Şemsi'nin köyünden gelen kurutulmuş biber ve patlıcan parçacıklarını da kattım içine.

Bu kadar bayılabilirim yani, basit ama damakta cüretkâr tatlar bırakan şu yaptıklarıma.

Hele bulgura Caribbean Jerk serpiştirsem mi acaba, diye düşündükten sonra.

Aaaaaaaaay.

6 Comments:

  • 2008 size bol lezzet , bereket ve bol bol kahkaha getirsin Oya Hanım.
    Evinizin neşesi hiç solmasin...
    Sizi ozlemiştik...
    Bizde artik ailecek hastalıksız ve huzurlu bir yıl istiyoruz. Sizinle yine bir ortaköy buluşmasi yapmak isterim.
    Ayrica ev adresinizi de rica etsem e-mail atabilir misiniz? Size gelmesi gereken bir kaç parça var emaneten bende duran...
    susamim@gmail.com'a?

    By Blogger Ozge, at 2 Ocak 2008 16:23  

  • Bunca yıllık Kayseriliyimdir de; şu enfes pastırma meselesini; tavukla bir araya getirmeyi bir türlü akıl edememişimdir. Vallahi hayranım hayal gücünüze ve deneme cesaretinize...
    Kalori- malori kandırmaca hepsi, afiyetler olsun Oya Hanımcığım...

    By Blogger dgül, at 4 Ocak 2008 11:27  

  • Muhteşem görünüyor:) Elinize sağlık.

    Aşağıdaki yazıda portakal ağacınızın üzerindeki portakalları pek beğendim.Benim limon ağacım limon vermiyor nedendir sizce?

    Teşekkür ederim:)

    Sevgiler...

    By Blogger Öykücü, at 4 Ocak 2008 13:06  

  • Özge'ciğim, sağlıklı, güzel bir yıl olsun inşallah hepimiz için. Ortaköy mü? Neden olmasın? Dediğini yaptım tabii hemen, şimdi iş merak faslına kaldı.
    ----------
    Sevgili Gül, tavuğa karışan pastırmanın ve sosunda eriyen çemenin tadı öf yani, çok güzel. Malori kandırmaca da kalori değil vallahi. Azıcık ucundan tutmam gerek şu zayıflama procemin. Zihni Sinir de olsa!!!
    ----------
    Öykücü, bu notu Mine'si okur ve sana yazar mutlaka. Olmadı www.mineflora.com adresinden girip sen de her istediğini sorabilirsin Mine'ye. Bitki danışmanımız olur da. Bana sorarsan güneşi veya sıcağı yeterli gelmiyordur, derim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 4 Ocak 2008 13:25  

  • Oyacan'cım,
    Sevgili Öykücü kardeş eğer okuyorsa onun için yazdıklarım şunlar :
    Fidan aşılı mı?
    Güneşte durması gerekir.
    Hiç çiçek açtı mı?
    Çiçek açmışlığı yoksa demek ki aşısızmış..Aşısız fidanlar meyve vermez maalesef..
    Sevgiler..
    Mineflora

    By Anonymous Adsız, at 5 Ocak 2008 08:47  

  • Teşekkürler Mine'si, ya gelip okumamışsa diye Öykücüye de yazdım verdiğin bilgileri...

    By Blogger Oya Kayacan, at 6 Ocak 2008 12:00  

Yorum Gönder

<< Home