Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ağustos 16, 2008

Sakızlı mısırlı kabak çorbası

Geçen gün hava buuu dedi. Tepemizde üç beş siyahi bulut, İstanbul'un bir orasına bir burasına kafa tutuyor sanki. Buyur edene boşaltıyor kovalarını. Esiyor, gürlüyor, almış yaprakları katmış önüne koşuşturuyor.

Sonbaharlık provalar bunlar. Oyunun premierine var yoksa daha.

"Nereden çıktı bu cumartesi~pazar çorbası?" diye soracaktınız biliyorum. "Yaz vakti zamanında üstelik, sırası mıdır çorba yapıp içmenin?" diyecektiniz. "Evet sırasıdır," demeye getiriyorum işte. Ağustos'un yarısı yaz, yarısı kıştır, demeye getiriyorum. Ağustos 16'dan n'aaber? Kışa girdik kışaaa!


Sabah sabah da sucuk ızgara yedim yumurtamla beraber. Bu kadarcık hava muhalefeti yetmiş yani kulağıma kar suyu kaçırmaya, kışı özletmeye. İçime çorba çektirmenin sırasını getirmeye. Var mı başka diyeceğiniz?

Rendelenmiş üç küçük kabak sızmada çevrilecek, fazla pörsütmeden, henüz yemyeşilken kapanacak altı. Üç dört kaşık mısır unu yine sızmada, un kokusu gidene kadar derler hani, o anı kollayarak sürekli karıştırılacak, meyane hazırlığı yapılacak. Yarım litre süt, yine unlu bulamacı karıştırarak yavaştan eklenecek.

Bir küçük sakız parçası dövülerek, bol miktarda labne ile karışıma katılacak. Çekme karabiber ve tuz unutulmayacak. Az önce altını kapattığımız kabak rendesi katılacak içine.

Küçük bir kutu mısırın yarısı çorbanın içinde, kalanı da sofraya gelen tabaklarımızda süs olarak kullanılacak.

İncecik sızma gezdirin çorba tabaklarınıza, biraz da yeşillikle renklendirin.

Alternatif süsleme kızdırılmış tereyağında kırmızı biber.

Burada hafta sonu böyle böyle.


Kafa sesim... Ellerinden öperim Oya, valla. Evde krema olsaydı daha iyi olurdu, diyorsun ama beşamel mantıklı labne karışımı da fevkalade oldu. Bir de o sakız parçası... Amma da yaptın haaaa... Sahi kız, nasıl da akıl ettin de kattın o dövülmüş sakız parçasını oraya? Sakız kabağından filan mı çağrışım yaptı yoksa? Allah iyiliğini versin, çok güzel oldu yani...

6 Comments:

  • Oyacan,
    O sucuk var ya...
    Çok harika görünüyor wallaaaa
    mine

    By Anonymous Adsız, at 16 Ağustos 2008 15:34  

  • Ayyyy! Kimse yagmurdan kis tan bahsetmesin 6 metre yagan kar'dan sonra, yagmursuz gunu olmayan bir yaz gecirdik. Umidimiz sonbahar da.
    Bir ayligina iklimleri degissek? canim sucuklu yumurta istedi simdi. Hayirlisiyla bir sabah olsun, ben bilirim yapacagimi))
    Sevgiyle kalin
    Sam

    By Anonymous Adsız, at 17 Ağustos 2008 08:24  

  • Sucuğun çorbama fark atacağını bilsem koyar mıydım oraya Mine'si? Esasa gelelim esasa!
    ----------
    Sam yaw, sen kutuplardan haber etmeye devam et, bizim burada içimiz soğusun biraz. A/C diplerine yapışıp havaya hasret kaldık be kardeşim. Tamam peki, bir aylığına al burayı ver orayı. Cancan'ı alıp geliyorum.

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Ağustos 2008 12:33  

  • Yaw çorba da Super...Kabul ediyorum..
    Ama sucuk bu yaştakilere iyi değil diye kısıtlı yediğimiz bir gıda maddesi olduğundan sebep...çok canımız çektiydi işte...
    minesi

    By Anonymous Adsız, at 17 Ağustos 2008 18:28  

  • bu sıcakta canım çorba istedi :)
    ellerinize sağlık. Ramazan gelsin kesin denenecek bu çorba

    By Blogger zeya, at 20 Ağustos 2008 18:16  

  • Ne kaldı şunun şurasında Zeya? Ramazan mutfağına yazıldığım için sevindim.

    By Blogger Oya Kayacan, at 21 Ağustos 2008 10:13  

Yorum Gönder

<< Home