Kedili Mutfaklar

Salı, Şubat 16, 2010

Köfte börek, börek köfte


Olurdu olmazdı diye düşünmeye kalkmıyorum malûm. Olduruyorum. Bizim yufkacıdan gelen iki tane taptaze yufkayı İsmail Efendi'nin elinden alıp mutfağa götürene kadar aklımda olan ızgara köfte yanına sigara böreği sarmaktı. Ne mümkün...


Kıymam 400 gram, ille de çiğ köftelik 0 yağ diye çektiririm; yine de karışır içine bir miktar yağ ya, olacak o kadar. Yoğurmak üzere başladım hazırlığa. İki orta soğan ve koca bir avuç maydanoz bızzzztı, bir de yumurta hazırlandı. Dondurucu açıldı ki köftelik hazırlanmış ekmek poşetlerimden birini alıp ıslatacağım..., en ennnn yerlerinde yeller esiyor. E tabii ya, kar davasına evde kuşların yiyebileceği bir tohum dahi kalmış değil, ekmek ne arasın?

Pekalâ o zaman köfte börek, börek köfte yapalım. Mutfak makasını alırsın eline, kesersin katlanmış yufkayı ince ince şerit şerit, katarsın yoğurulacak malzemeye. Üç beş döndürürsün şöyle elinle, hırpalamadan ne eti ne de yufkayı.

Haaa, yoğururken kullandığım lezzet artırıcılarım benim baharatlı deniz tuzum, bir tutam pul biber ve Mrs. Dash'in içinde her lezzeti barındıran Italian Medley'i.

Derken, ikinci yufka iyice sızmalanmış küçük bir yuvarlak tepsiye büzüştürülür. Kullandığım lezzetler sanki yetmezmiş gibi, kereviz yapraklarıyla patlamış sarmısak dişleri de nazikçe bırakılır üzerine.

Bu fikir mucidin çok mu çok hoşuna gider. "Daha neler neler olabilirdi yufkanın üstünde," diye düşünür. "Neler olmazdi ki?" diye karar verir kendince.

Yufkalı kıyma karışımımı da yerleştirdim yufkaya, büktüm kenar yaptım dışa taşan kısımlarını. Koyamadım adını, börek köfte mi, köfte börek mi, verdim fırına.

Benim fırının saat/derece hesabını verecek durumda değilim. Derim ya hep, sağır galiba diye! İçi pişsin dışı kızarsın işte kendi fırınınızın keyfince. Azıcık sızma gezdirin üstüne çıkarmadan üç beş dakika önce. Daha daha uzatmak isterseniz işi yumurta da sürülür, peynir de rendelenir...

Dibi ve kenarları çıtır börek, ortası fevkalâde denebilecek bir köfte kıvamında oluyor netice itibariyle...


Pek sevdiğim bir sızmalı mantarım vardır. Mantar yahnisi de denebilir pekalâ. Bol tutarım soğanını ve sarmısağını. Karabiberini bol çekerim. Maydanozu boldur.

Şu köftenin böreğe böreğin köfteye karışmış halinin yanına pek yakıştı.

Şarap rengini siz seçin.

Tarifimi yemek defterinize geçin.

10 Comments:

  • Hocam tek kelime ile muthis bir fikir.Ne deyisik bir yemek, sunum olmus.Hay birde yufka imkanim olaydi ne iyi olurdu.Neyse kendim acarim artik.Kofte borek, borek kofte tarifi hemen buz dolabimin kapaginda yerini aldi.Yapilacak en kisa zamanda.Kulaklarinizida cinlatiriz artik.
    Sevgiler
    Sefa

    By Blogger lezzet sefasi, at 16 Şubat 2010 16:28  

  • Çok yaratıcı! Ve kesinlikle çok lezzetli görünüyor! Ellerinize sağlık...

    By Blogger Kırmızı Mutfak, at 16 Şubat 2010 16:30  

  • Duuur Sefa n'apıyosuuun? Kendi açtığın hamurla olmaz, sakın haaa... Bizim yufkalar sac üstünde pişmiş olur satıştan önce. Bak bu da Ev Cini'nin yufka yapımı hakkındaki yazısının linki:

    http://www.evcini.com/2005/08/yufka_nasl_m_ya.html

    Eğer yufkayı pişirme olanağın yoksa, senin açtığın çiğ hamurla berbat bir şey olur. O zaman taban için hamur aç, kiş hamuru gibi; köfteye yine bir miktar bayat ekmek kullan.
    ----------
    Kırmızı Mutfak, evet çok lezzetli ayıptır söylemesi ;) Senin Sevgililer Günü post'un da benim başımı döndürdü. Sevgiler.

    By Blogger Oya Kayacan, at 16 Şubat 2010 17:23  

  • Ay ay ay, sen ne pişirsen benim canım istiyor ya Annoya. Tam tarzımsın vallahi, çok yaşa sen. Şimdi diyeceksin ki yaptıklarıma bakıp yalanacağına kır poponu sen de yap. Ah ah evdekiler böyle şeylere nazlanmasa neler yaparım amma velakin oğul ve koca kontenjanından iki herif de ızgara-salata manyağı. Kader utansın, ben de senin yaptıklarına bakar yutkunurum, kimbilir günün birinde komşu oluruz belki:)))
    Ellerine sağlık...

    By Blogger Leylak Dalı, at 16 Şubat 2010 18:49  

  • Bak sen şu koca adamlara. Güzelim lezzetlerle sofralarını şenlendirecek bir kadın var evde ve de onlar ızgara salataya yatıyorlar! Sen yap ufak ufak a canım, önce azar azar sadece kendineymiş gibi. Geç karşılarına ağzını şapırdata şapırdata başla yemeye. Onlara teklif etme sakın, kendi yemeğini çek önüne öyle otur sofraya ;) Bakarsın tutar bir ucundan her şeyi yemeye alışırlar.
    ----------
    Porselen Demlik davetine teşekkür ederim. Hani ben pek fazla çay saati muhabbeti yapmıyorum ya..., geçen gün yaptığım tuzlu keki versem kabul görür mü acaba? (Gelişigüzel, yiyişi güzel tuzlu kek... 31.12.2010)

    By Blogger Oya Kayacan, at 17 Şubat 2010 10:05  

  • OYACIGIM, BELKI INANMAYACAKSIN AMA COK COK BENZERINI YAPIYORUM, KOFTENIN ICINE YUFKA KOYMADAN, BIR DE KEREVIZ YAPRAGI KOYMADAN PISIRDIGIM KOFTELI YUFKA (KOCA OYLE DIYOOOO) ACAIP GUZEL OLUYOR...ASLINDA BU ILK DEGIL, SENIN UYDURUKLARLA (GALIBA URETTIKLERIN DEMEK DAHA DOGRU)BENIMKILERIN BENZESMESI... AH AZ DAHA UNUTUYORDUM BACAKSIZ IN NOTUNU, DEDIKI: "TAMAM ANLADIK AMERIKA DOGUMLUYUM AMA ANNEM BABAM TURK VE BENI ONA GORE YETISTIRDILER, BILDIGIM KADARIYLA ERKEK TARAFI ISTEMEYE GIDER, YANI ANNOYAM I BURAYA BEKLIYORUZ, HEM EVIMIZ COK KOCAMAN. O'NA ICINDE MUTFAGI DA OLAN ODAMIZI VERIRIZ, ANNEMIN YEMEKLERINI BEGENMEZSE KENDI YEMEGINI KENDI MUTFAGINDA YAPAR... KOCAMAAAN HAVUZUMUUUUUZ VE KOCAMAAAAAN BAHCEMIZ VAR, KESKE CANCAN'IM DA GELSE ATLAYA ZIPLAYA OYUNLAR OYNASAK ONUNLA...BENI BEGENIRLERSE DE ALLAHIN EMRI PEYBAMGERIN KAVLI DERLER"
    YAAA OYACIGIM ISTE BOYLE...
    OPTUK

    By Anonymous Adsız, at 18 Şubat 2010 18:51  

  • Sevgili Oya, Dondurucuda iyi sonuc aldigim bir tereyagi var bir de ekmek. Ama koftelik olarak yapmiyordum. Bayatladiktan sonra dilimleyip, posete atiyoruz herhalde. Bunu uygulayacagim. Selamlar

    By Anonymous Mine, at 19 Şubat 2010 07:16  

  • Bacaksız, bu aldığımız ilk mutfaklı oda daveti. Hani içinde banyosu olanı biliriz de mutfaklısı olunca ayriyeten daire/müştemilat mahiyetinde olur, değil mi ama? Şimdi Annoya'm heveslenecek fena halde ama kıçını kaldırıp gelmez ben sana söyliyim. Seni istetmek için başka bir çare bulmalıyız. Elimizi çabuk tutalım ben yaşımı başımı aldım gidiyorum yaniii... Cancan
    Oya'cığım gerçekten keyifli bir davet. Çok teşekkür ederiz. Kocaya selam, seni ve bıdık çocukları öpüyorum. Oya
    ----------
    Mine, bızzztlıyorum bayat ekmeği dondurucuya atmadan önce. Hafifçe ıslatarak kullanıyorum. Benim de tereyağım dondurucuda durur, tüketim az olunca yapılması gereken de bu.

    By Blogger Oya Kayacan, at 19 Şubat 2010 11:08  

  • Bayildim ben bu borege, ya da borekli kofte; hemen denemek istiyorum. Yaz geldiginde de uzerine domates, biber dilimleri, kirmizi biber de cok yakisir eminim. Ellerinize saglik.

    By Blogger tulina, at 1 Mart 2010 19:28  

  • Fethiye, PDA, Maskot..., öyle keyifli haller canlandırıyorsun ki gözümde. Şimdi mümkün mü kıskanmamak, yaz gelip de senin oralarda ellerinde yetişen lezzetlerin katkısıyla şu köfte böreği yapmanı? Sevgiler Tulina, afiyet olsun.

    By Blogger Oya Kayacan, at 2 Mart 2010 10:35  

Yorum Gönder

<< Home