Kedili Mutfaklar

Cumartesi, Ekim 02, 2010

Bir levrek kuyruğuyla 2x2 yemek


Levrek kuyruğu, etli, balığın neredeyse yarısı, balık iriymiş... Baş kısmını halletmişim, kuyruk dondurucuda durmakta idi. Oluyor bazı bazı böyle fazla gelipte dondurduğum balıklar. Tazeymiş gibi hazzetmesem de, hiç de bayatmış gibi olmuyorlar merak etmeyin.

Bir yerde haşlayıverin şu kuyruğu on dakikada, suyuna lezzet takviyeleriyle. Yani nelerle? Biberiye dalıyla, defne yaprağıyla, kekikle; hepsi dalından yemyeşil, taze. Tuz ve biber çekmeleriyle.

Yanına şipşak bir salata gerek. Biraz doyurucu olmalı. İki kişiye yarım balık zaten biraz tuhaf bir durum.



İki avuç bulgur. Köftelik olsa belki daha iyi olurdu ama değil, pilavlık; yumuşatılacak. Bir avokado, bir katı yumurta, bir avuç maydanoz, bir tutam taze soğan, bir limonun kabuğu ve suyu, tuzu biberi, sumağı; kıyın, sıkın, ezin, karıştırın bulgura.

İyi oldu valla. Hafiften sızması da gezdirildi tabaklara koyulunca, dörttebirer levrek ve bulgurlu avokado yanyana. Anlaşılamadı yani yarım balığa ziyafet muamelesi yaptığım. Hele de önden hinlik edilip, haşlama balık suyunun çorbası ikram edilince.


Önce içindeki lezzetlendiricilerle birlikte bıızzzzztlandı balık suyu. İki kaşık sızmada bir kaşık unla meyane yapıldı, yavaş yavaş ve karıştırarak katıldı tencereye. Yumurta ve limon çırpılıp terbiyesi verildi. Sumak çorbada da kullanıldı. Günün baharatı sumaktı.

Kaselere yerleşince benim yetiştirdiğim maydanoz sapçıklarımla süslendi. Öyle bol bol yemeklere kullanmaya yetmeseler de, süslemelerdeki yerlerini hiç kaçırmazlar.

Doyduk hem de nasıl.

Yoktan varedin, azınız bereketli olsun.

6 Comments:

  • ne guzel bir felsefe bu... Ama sadece yaraticilk degil, agiz tadi da, el karari da gerekiyor... Annem de oyledir, hic yoktan ziyafetler yaratir...

    By Blogger Mehtap Pasin Gualano, at 2 Ekim 2010 21:44  

  • Sen de öylesin sevgili Mehtap. Fazla yemek yazmasan da, yazdıkların tarifli yemek tarifleri olmuyor ;)

    By Blogger Oya Kayacan, at 3 Ekim 2010 19:11  

  • annoyam şu sıcaklar iyice bir geçsin.. çorbalara bulgurlara yeniden dönücez.. tam bir sonbahar yemeği.. evden dışarı çıkmak istemezsin ya hani bazen.. işte elde avuçta dolapta ne varsa onunla.. ama lezzetiyle tadıyla.. ellerine sağlık derim öperim :)

    By Anonymous pembe, at 4 Ekim 2010 09:50  

  • Bir meyhane bulgur istedi bile canım Pembe, eli kulağındadır ;) Hava dün akşamdan sonbaharı fısıldadı yine kulağıma ama güvenilmiyor valla... Sevgiler

    By Blogger Oya Kayacan, at 4 Ekim 2010 15:31  

  • Oya Hanım,
    Aklınızla bin yaşayın!
    Avakadolu kısırımsı harika bir lezzet olur, olmuştur eminim.
    İnanın tadı damağımda canlandı.
    :))

    By Blogger EKMEKÇİKIZ, at 6 Ekim 2010 14:10  

  • Ekmekçi Kız, avokadolu ekmek olmaz mı? Bence olur. Dün tam unlu, kafadan atma poğaça hamuruna kabak rendeledim mesela, harika oldu.

    By Blogger Oya Kayacan, at 6 Ekim 2010 15:30  

Yorum Gönder

<< Home